Aktív nyár 2017

Épül a világ első nyomtatott háza

Egy holland cég megépíti a világ első olyan épületét, melynek minden egyes elemét 3D nyomtatással készítik el.

Az Amszterdamban épülő ház építőelemeit egy speciális, 6 méter magas 3D nyomtató, a Kamer Maker – magyarul: szobakészítő – segítségével gyártják le, műanyagból.

Forrás: The Telegraph

Az épület látványterve

Forrás: The Telegraph

 

A gyártási folyamat már elkezdődött, a fejlesztők célja, hogy év végére elkészüljön az épület homlokzata és előcsarnoka, a későbbiekben pedig konyha, dolgozószoba, tároló és vendégszoba is kerül majd az épületbe, melyeknek részeit szintén a 3D nyomtatóval nyomtatják majd ki.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni térbeli digitális modellekből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípus-készítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. A 3D nyomtató apró részek összeforrasztásával készít tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból forgácsolással, szikraforgácsolással választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék.

Forrás: Wikipedia

A kész épület a 3D technológiát bemutató, illetve kutatóközpontként működik majd. Várhatóan igazi turistalátványosság lesz, és legalább három évig a helyén marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top