Nyereményjátékok

Valódi fogyás, látszat fogyás

Sokan úgy gondolják, hogy fogynak, amikor napokon keresztül kevés kalóriát vesznek magukhoz, és ezért súlyuk napról-napra kevesebb. Ám szakemberek szerint ez a fajta testsúlycsökkenés nem azonos a valódi fogyással.






Valódi fogyás esetén ugyanis nemcsak a testsúlyunk, hanem a zsírraktáraink mennyisége is csökken. 

Kevesen tudják, hogy a valódi fogyás, és a látszatfogyás között óriási a különbség – állítja Héder Éva életmód-tanácsadó, a Fat Free Fogyókúra Központ vezetője. Nézzük miért!

Mivel szervezetünk legvégső tartalékait, és egyben a túlélés egyetlen zálogát a zsírraktáraink jelentik (hiszen 1 g zsírból dupla annyi energiát képes nyerni biokémiai úton a szervezet, mint ugyanennyi mennyiségű szénhidrátból, vagy fehérjéből), ezért agyunk csak akkor engedélyezi a zsírraktárak leépítését, ha a szervezet túlélése már hetek óta biztosított, azaz elegendő mennyiségű, és megfelelő tápanyag-összetételű étel kerül az emésztőrendszerbe. Ha koplalunk, akkor érthető módon ez az egyensúlyi helyzet nem áll fönn, ilyenkor a szervezet úgy érzékeli, hogy „éhínség” következett be, azaz vigyázni kell zsírraktárainkra, sőt lehetőleg gyarapítani kell őket, hiszen a túlélés csak így biztosított.
Agyunk tehát kiadja a parancsot: „a zsírraktárakat a legvégsőkig érintetlenül kell hagyni! Kezdjük el bontani a szervezet rendelkezésre álló testfehérjéit, izmait!” A koplalás során tehát valóban bekövetkezik egyfajta testsúlycsökkenés, ám ma már tudományosan bizonyított, hogy az éhező ember vizeletével naponta 2,5-3 gramm nitrogént ürít, ami 12-20 g lebontott testfehérjét jelent, tehát nem azonos a fogyással!

– Mi ezt a fajta fogyást látszatfogyásnak tekintjük, annál is inkább, mivel az ilyen módon nagy nehezen leadott súlyt az éhezés abbahagyása után gyakorlatilag azonnal visszahízzuk, ez az a bizonyos Jojo effektus.

A valódi fogyás a szervezet zsírraktárainak leépülését jelenti, ám ez csak a szervezet energiamérlegének egyensúlyi helyzetében következik be: vagyis amikor az energiabevitel nagyjából azonos az energialeadással (a szervezet 24 óra alatti energiafelhasználásával, beleértve a munkavégzést, és esetleges sporttevékenységet is).
Ilyenkor a szervezetünk egy idő után elfogadja, hogy nem kell tovább a túlélés







érdekében raktároznia, és ezzel egyidőben felgyorsul anyagcserénk. (Tapasztalatok szerint mintegy három hét alatt, szakszerűen összeállított étrend mellett egészséges ember anyagcseréje felgyorsítható). Ha elértük, hogy szervezetünk leállt a raktározással, akkor nincsen más dolgunk, mint olyan sporttevékenységbe fogni, ahol könnyű, közepes intenzitással, zsírégető pulzustartományban tartható pulzusunk. Heti három alkalommal végzett gyaloglással, biciklizéssel, aerobik, vagy cycling edzés mellett szervezetünk elkezdi leépíteni a zsírraktárakat, és beindul a valódi fogyás.
Ha tudni szeretnénk, hogy fogyásunk valóban a zsírraktárak leépítéséből származik-e, fogyókúrás programunk előtt érdemes felkeresni egy szakembert, aki megméri testzsír-százalékunkat, vagyis azt, hogy testsúlyunkból hány kilót tesznek ki zsírraktáraink. A Fat Free Fogyókúra Központban a program megkezdése előtt, majd folyamatosan – havonta – mérjük vendégeink testzsírszázalékának alakulását.

Nemrégiben végeztünk egy kísérletet: megkértünk egy olyan hölgyet, aki hitte azt, hogy csak akkor fog lefogyni, ha nem eszik, és persze mozogni sem szeretett volna, hogy vegyen részt vizsgálatunkban. Egyszerre indította el „koplalókúráját” (600-800 kcal bevitele mellett) egy hasonló súlyfeleslegű, és életkorú hölggyel, aki a Fat Free-módszernek köszönhetően hetente háromszor járt szervezett edzésre, és betartotta a központ dietetikusa által összeállított, megfelelő kalóriatartalmú étrendet. A koplaló hölgy négy hét alatt érte el a hat kilós fogyást, míg társa hat hét alatt fogyott hat kilót. Testzsír-százalékuk azonban meglepő különbséget mutatott: a koplaló hölgy összesen 0,4 kilót vesztett zsírraktáraiból, míg társánál a 6 kg-ból viszont 5,5 kg zsírból származott!

Ha szeretnéd te is valódi fogyást elérni, vegyél részt a Fat Free Fogyókúra Központ ingyenes állapotfelmérésén, és táplálkozási szokások felmérésén!

Időpont egyeztetéshez hívd a 06/30-599-0631-es telefonszámot!

Héder Éva
Életmód-tanácsadó
www.fatfree.hu






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top