Nyereményjátékok

Byzantium – Az örök mese

Vannak történetek, amelyeket sohasem fogunk megunni. Egyes legendák, csodás lényekkel színezett kalandok évről-évre előkerülnek, hogy valaki új köntösbe bújtatva elénk tárja őket.

A halhatatlan vérszívó, azaz a vámpír figura is egy ilyen klasszikus, melyet napjaikban egyre látványosabb történetekkel párosítunk össze. Így válik a vámpír szépen lassan a képzeletünk réméből a mindennapi életünk szerves részévé, akibe adott esetben még bele is szeretünk.

Vlad Tepes vagy ismertebb nevén Dracula a 15. században élő fejedelem, aki vérszomjas uralkodásának köszönheti máig tartó hírnevét. A Transzilvániában élő kegyetlen, kopaszodó, holtsápadt férfi az évtizedek során azonban jócskán átalakult. Maga mögött hagyta koporsóját, leporolta az ódivatú köpenyt és időről-időre új arcát mutatta mindnyájunknak.

Byzantium - Az örök mese

A teljhatalmú múltbéli úrból Hollywood harcos akcióhőst faragott, aki a hétköznapi emberektől szeparáltan élethalál harcot vív a túlélésért. Gondoljunk csak Wesley Snipes Penge című filmjére, vagy Kate Beckinsale vérfagyasztóan kék tekintetére az Underworldből.

Azonban voltak olyanok is, akik a véget nem érő éhség tragikus történetét egy sokkal szentimentálisabb oldaláról próbálták bemutatni. Hőseink ilyenkor érzékeny, kiszolgáltatott alakok, akik már beleolvadtak a halandók világába. Így eshet meg egy olyan katasztrofális következményekkel járó szerelem is, mely halandó és vámpír, vagyis vadász és áldozat között szövődik. Napjaink egyik legsikeresebb története a Twilight Saga is ebből a lehetetlen Rómeó és Júlia történetből merít ihletet.

Byzantium - Az örök mese

Az elmúlt évek legeredetibb alkotása azonban az Interjú a vámpírral volt, melyben a Brad Pitt által alakított Louis de Pointe du Lac mesélt, véget nem érő életének folyamatos megpróbáltatásairól. A film az 1995-ös évben több Oscar és Golden Globe-díj jelölést tudhatott a magáénak és örökre átformálta a vámpírfilmekről kialakított elképzeléseinket.

Nem csoda hogy rendezője, Neil Jordan most megpróbálta tovább színezni a képet.  Feminin érzékenységű, nőközpontú vámpír világot épített fel, melynek középpontjába egy anya-lánya kapcsolatot állítottak. A hazai mozikba augusztusban érkező Byzantium sztárparádéjából végre megtudhatjuk milyen is nőként megélni a végtelent, a vérszomjat és kiállni az üldöztetés nehézségeit. A látványos mozi mindenképpen valami újat tartogat a számunkra, mely különleges gyöngyszem lesz a szakadatlan meséink láncán.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top