Okosgyógyszer

Így válassz gyógyszert!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem kell feltétlenül elfogadni azt a gyógyszert, amit az orvos felír. Ez a kérdés megbeszélés tárgya, persze csak akkor, ha mi magunk is tájékozottak vagyunk afelől, hogy milyen egyéb gyógyszerek közül választhatunk.

Egy-egy betegségre, tünetre számtalan gyógyszer áll az orvosok és betegek rendelkezésére. Ezek közül választ a doktor, aki a hazai szabályozáshoz tartva magát az ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek közül kötelezően a legolcsóbbat ajánlja és írja fel. Kivéve, ha mást igényel a betege.

Így válassz gyógyszert

Tájékozódj!

A gyógyításban számos eszköz áll az orvos rendelkezésére és ezek köre szinte naponta bővül újabb készítményekkel. Ezeket a lehetőségeket érdemes megismernie a betegnek is, hiszen a legújabb készítmények, az okos gyógyszerek a legmodernebb csúcstechnológiával és a legfrissebb tudományos eredmények felhasználásával állították elő a szakemberek, ennélfogva az eddigieknél gyorsabb, hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó, biztonságosabb terápiás módszereket jelenthetnek. Összességében az okosgyógyszerekkel előreláthatólag gyorsabban és kevesebb gyötrelem árán gyógyul meg a beteg.

A gyógyszerekről tehát ugyanúgy érdemes tájékozódni, mint ahogy azt más termékek megismerésekor tesszük: felmérjük a kínálatot, a saját igényeinket, lehetőségeinket, és ennek alapján beszéljük meg a szakemberrel a legalkalmasabb megoldást. A tájékozódásban alapvetően két forrás áll rendelkezésre: maga a szakorvos, aki az új gyógyszerkészítmények és legfrissebb terápiák mellett jól ismeri az egészségi állapotunkat is – beleértve a különféle érzékenységeket, allergiát, immunrendszeri sajátosságinat –, és a patikákban dolgozó szakemberek, akik naprakész felvilágosítást tudnak adni a gyógyszerekkel kapcsolatban.

A gyógyszer kiválasztása

A kiválasztáshoz nélkülözhetetlen, hogy az orvost kimerítően tájékoztassuk egészségi állapotunkról: különféle gyógyszerérzékenységeinkről, gyógyszerszedési szokásainkról, hajlandóságunkról. Az okos gyógyszerek egyik jellemzője éppen az, hogy ezekhez a személyes körülményekhez kínálnak rugalmas megoldást a betegnek úgy, hogy a velük végigvitt terápia a lehető legkíméletesebb és leghatékonyabb legyen.

Így válassz gyógyszert

Ezért nekünk magunknak kell külön rákérdeznünk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, majd a hallottak alapján mérlegelnünk kell, és a kezelőorvossal közösen döntést hoznunk arról, hogy mi az adott helyzetben a számunkra legjobb megoldás.

 

Kíváncsi vagy? Olvass tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top