Okosgyógyszer

A csontritkulás fő rizikófaktorai

Csontjaink folyamatosan alakulnak még az után is, hogy 20 éves kor körül befejeződik a növekedésük. Ezt követően 30 éves korig a csontozat még tovább erősödik, majd fokozatosan gyengül, de amíg csak évi 3-5 százalékos a csontszövet vesztés, addig normális folyamatról beszélünk. Ha azonban ennél gyorsabb ütemben gyengülnek, akkor már csontritkulásról van szó. Ez a kóros folyamat azonban az esetek többségében elkerülhető lenne, ha odafigyelnénk és kerülnénk az alábbi kockázatokat.

Mozgásszegény életmód

A terhelés, a gyakori mozgás fokozza a csontszövetek képződését és erősíti a csontokat. Az aktív, profi sportolóknál gyakori, hogy még 30 éves koruk felett is sokáig megőrzik a csontjaik a maximális sűrűségüket, de legalábbis jóval kisebb arányban vesztenek belőle az átlagembernél. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy törés után a sportolók jóval hamarabb regenerálódnak. A kevés mozgással járó életmód viszont éppen az ellenkező irányú folyamatokat gyorsítja fel. Erre jó példa a súlytalanság állapotában hónapokat eltöltő űrhajósok esete, akiknek a csontjait hosszú időn keresztül semmilyen terhelés nem érte, ezért a nagy súlyt hordozó csontjaik (sarok, sípcsont, combcsont) akár 20 százalékot is veszíthetnek a tömegükből. Ahhoz, hogy ezek visszanyerjék eredeti szilárdságukat, a földet érés után speciális terápiát kell alkalmazni, ami általában annyi ideig tart, mint az űrben eltöltött idő.

A csontritkulás fő rizikófaktorai

Dohányzás
A dohányzás az egészségre nézve a legrombolóbb szokások egyike. A cigaretta a csontok fejlődését, erejük megőrzését is károsan befolyásolja: korlátozza azoknak a fontos anyagoknak a beépülését, felszívódást, amelyek nélkülözhetetlenek a csontképzéshez, és visszafogja a nőknél a nemi hormonok (ösztrogén) termelődését, ami szintén a csontok leépülésének folyamatát gyorsítja.

Nemi hormonok mennyisége
A férfiaknák és a nőknél is szoros kapcsolat van a szervezetben található nemi hormonok mennyisége és a csontok egészsége között. Kimutatták, hogy azok a nők, akik hamarabb kezdtek menstruálni és akiknél a menopauza később állt be, kevésbbé hajlamosak a kóros csontritkulásra, mint azok, akinél a két esemény közötti időszak (amikor a női nemi hormonok magas szinten vannak jelen a szervezetben) rövidebb. Ebből következően növeli az oszteoporózis kialakulásának esélyét a petefészekeltávolítás vagy más olyan beavatkozás, ami miatt a nemi hormonok termelése csökken. A férfiaknál is hasonló a helyzet: az alacsony tesztoszteron szint növeli a csontritkulás veszélyét.

Alkoholizmus
Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.

D-vitamin hiánya
A csontok egészséges fejlődése elképzelhetetlen megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkül. Ennek hiányában alakul ki például a gyermekeknél az angolkór, amelyet úgy sikerült visszaszorítani a civilizált országokban, hogy csecsemőkorban kötelezővé tették a D-vitamin rendszeres pótlását. A felnőtteknél is nagyon kártékony, ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetükben: ebben az esetben is a csontok egészsége forog veszélyben. Ma hazánkban a felnőtt lakosságának 95 (!) százalékánál súlyos D-vitamin hiány alakul ki márciusra, mivel ez a vitamin napfény hatására képződik, a sötét téli hónapokban pedig nem fordítunk figyelmet a vitamin hiányának pótlására. A vitamin fontosságát jól mutatja, hogy a kutatások szerint a a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne D-vitamin-hiány megszüntetésével. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

Kikerülhetetlen kockázatok

Az oszetoporózis kialakulásának esélyét olyan tényezők is növelhetik, amik ellen nem sokat tehetünk. Helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres orvosi kontroll mellett azonban a csontvesztés üteme ekkor is lassítható, és a modern gyógyászat eszközeivel a betegek állapotán is sokat lehet javítani.

Életkor
Az ember csonttömege 25-30 éves kora között éri el a maximumát. Ezt megelőzően a csontszövetekből még több keletkezik, mint amennyi lebomlik, ezért a csontok növekednek (körülbelül 20 éves korig), majd egy időre egyensúlyi helyzet áll be, 30 éves kor után pedig már mindig egy kicsivel kevesebb új csontszövet alakul ki annál, mint amennyi elpusztul. Az évek előrehaladtával a csontok természetüknél fogva gyengülnek, így minél idősebb valaki, annál vékonyabbak, “ritkábbak” lesznek a csontjai, amivel párhuzamosan fokozatosan nőhet a kóros oszteoporózis valószínűsége is.

Nem
A tapasztalatok szerint kétszer annyi az esélye a nőknél az oszteoporózis kialakulásának, mint a férfiaknál. A nők csonttömege eleve kisebb, mint a férfiaké, ráadásul a menopauza után a csontképzést serkentő nemi hormonok termelődése is visszaesik. Emellett a nők átlagéletkora is magasabb, ezért több csontszövetet vesztenek el halálukig. A statisztikák szerint azonban 75 év felett már lényegében egyforma arányban jelenik meg a csontritkulás a nőknél és a férfiaknál.

Genetikai hajlam
Akinek a családjában már előfordult oszteoporózis a közeli hozzátartozók között, annál jelentősen megnő a betegség kialakulásának esélye. Ezen kívül jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a megelőzésre annak is, aki vékony, alacsony, törékeny alkatot, világos bőrt vagy éppen a mozgásra való kevesebb hajlandóságot örökölt a szüleitől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top