Okosgyógyszer

Ajánlott orvosi szűrések gyerekeknek

Az egészségügyi szűrések az egészség megőrzését szolgálják azzal, hogy még a betegség komolyabb tüneteinek megjelenése előtt fényt derítenek a problémákra, így a szükséges kezeléseket időben elkezdhetők. Rendszeres szűrővizsgálatokkal elejét veheted a bajnak, és megelőzheted, hogy később egy elhúzódó, költséges és az egész család számra megterhelő terápiával kelljen a gyermeked egészségét helyreállítani.

Születésétől kedve a gyerekek számos kötelező vizsgálaton vesznek részt 18 éves korukig, amelyekkel a legkomolyabb betegségeknek elejét tudják venni az orvosok. Ennek következtében a gyerekek ma már jóval kisebb számban szenvednek azoktól a kórságoktól, amik nagyanyáink idejében még szinte mindennaposak voltak. Ugyanakkor szülőként nem hagyatkozhatunk kizárólag ezekre az intézményesített vizsgálatokra, ha biztosítani szeretnénk a gyermek zavartalan fejlődését. Időről időre érdemes “privát” látogatásokat is tenni az orvosnál, hogy elvégeztessük a gyermek életkorának megfelelő szűréseket is. A kötelező és ajánlott szűrésekkel egy időben pedig tanácsos kihasználni a lehetőséget arra, hogy konzultáljunk a kezelőorvossal, és az információi alapján feltérképezzük a jelenleg elérhető legjobb, legmodernebb gyógyszereket, terápiákat is arra az esetre, ha valami betegség merülne fel. Ez a tájékozódás, az egészségmegőrzéshez és betegségek kezeléséhez való tudatos hozzáállás napjainkban igencsak fontossá vált, hiszen a gyógyászati termékek, szerek és terápiák ma már olyan gyorsan fejlődnek, hogy ismereteink róluk egy év alatt is elavulhatnak, mivel ez idő alatt új, korszerűbb, hatékonyabb termékek kerülnek piacra. Ezekről az új készítményekről, az okosgyógyszerekről a kezelőorvos tud igazán jó áttekintést nyújtani, és – ahogy azt az okosgyogyszer.hu honlapján is olvashatjuk – csak ezen információk birtokában tudunk majd vele közösen megállapodni a szükséges terápiáról.

Ajánlott szűrések

Csecsemőkorban 0 és 12 hónapos kor között komplex vizsgálattal megállapíthatóak a különféle alapvető rendellenességek illetve azok hiánya koponya- és hasi ultrahanggal, csípőszűréssel, a légzés, a keringési és az idegrendszer vizsgálatával, valamint már ekkor sor kerülhet egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra is. Ezeket természetesen nem egyszerre végzik, hanem az orvos ajánlása szerinti ütemezésben az első életév alatt folyamatosan.

1 éves korban megejthető a hasi szervek vizsgálata, a szemészeti, ortopédiai vizsgálatok, illetve újra megnézheti a doktor a kisgyermek keringését, koponyájának fejlődését, légzési, neurológiai jellemzőit.

3 éves korban ez utóbbiakat újra át szokták tekinteni, de emellett ebben az életkorban válik aktuálissá a gyermek kommunikációs és pszichés fejlettségének vizsgálata, valamint az első lúdtalpvizsgálat is. Ekkor néznek utána annak is, hogy fiúknál fennáll-e a rejtett heréjűség, és elkezdőnek az első fogászati vizsgálatok is. A csontok fejlettségét, a csontérés zavartalanságát is három éves kortól kezdik vizsgálni, és ettől kezdve válik rendszeressé a neurológiai, mozgásszervi, szemészeti és audiológiai szűrés is.

Ajánlott orvosi szűrések gyerekeknek

6 éves korban tanácsos megnézeti a gyermek vércukrát, valamint a pajzsmirigy és az nagyízületek vizsgálata is ekkor válik aktuálissá.

10 évesen a gerincferdülést és az idegrendszer helytelen működését szűrő vizsgálatokra javasolt elvinni a gyermeket, és ekkor megejthető a szaglóvizsgálat is.

14 évesen a neurológiai teszt mellett kiemelten fontos a vércukor- és koleszterinmérés, a nyirokcsomók, pajzsmirigy mellett az emlők és herék vizsgálata. Természetesen továbbra sem hanyagolható el a rendszeres szűrések közül a gerinc-, a fogászati- és szemészeti szűrés, de javasolt elvégeztetni egy nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálatot csakúgy, mint egy szív ultrahangot és mellkas röntgent.

14 és 18 éves kor között az előbb felsorolt vizsgálatok mindegyikét indokolt újra elvégeztetni kiemelt figyelemmel a mellkasi, hasi és ivarszervi vizsgálatokra.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top