Olimpia 2016

Karakas Hedvig: “Elégedetten szeretnék hazajönni az olimpiáról”

Világ- és Európa-bajnoki bronzérmes cselgáncsozónőnkért, Karakas Hedvigért sok szurkolói szív doboghat, hiszen rendszeresen kap szerelmes leveleket. A 27 éves sportolónak elefántok és egy pár zokni is szerencsét hozhatnak.

Sportolóként szurkoló is vagy? Kinek szoktál szorítani?

Mindenkinek! Sok sporteseményt követek figyelemmel, a mi családunk mindent néz, ami sport. De mivel Evelynnel nagyon jó barátnők lettünk, most a legjobban a Verrasztó testvéreknek drukkolok.

Számítasz meglepetésre az olimpián?

Ezt tényleg nem lehet megmondani. Dávid is hozhat egy érmet, sőt cselgáncsban is van esély aranyra, az egész csapatnak van esélye rá.

Karakas Hedvig:

Mi a legnagyobb lemondás számodra egy olimpiai felkészülés során?

A legkeményebb próbatétel a fogyasztás. 57 kiló a versenyzősúlyom, de év közben 61 kilón tartjuk a súlyomat a velem dolgozó dietetikusok segítségével. Nem fogyókúrázom, hanem egy egyenletes étkezési stílus szerint eszem. Azonban ahhoz, hogy leadjam a versenyen felesleges 4 kilót, egy hetes nagyon kemény fogyasztáson esem át, aminek az a lényege, hogy a víz menjen ki a testemből, ne izomból fogyjak. Ennek része a vízmegvonás, naponta csak 1 decit ihatok, ettől erőtlen és dekoncentrált vagyok.

Mit jelent számodra, amikor szurkolók tömegei biztatnak? Segít? Növeli az elvárást?

Megtanultam kezelni. Eleinte persze stresszel, de aztán inkább motivál. Alapvetően a verseny alatt már nem szoktam, görcsölni.

Mi volt a legőrültebb rajongói pillanatod?

Nem emlékszem ilyenre, de elég sok szerelmes levelet kapok.

Verseny közben hallod-e, figyeled-e a biztatásokat, vagy igyekszel kizárni a külvilágot?

Mivel egy meccs nálunk csak 4 perc, és egy tizedmásodpercen is múlhat minden, arra az időre teljesen kizárom a külvilágot. Csak az edzőm utasításai jutnak el az agyamig. De amikor menet közben van pihenőidő, akkor hallok mindent, és jól is esik nagyon.

Hogyan kell elképzelni a felkészülés lelki oldalát? Mivel motiválod saját magadat?

Alapvetően stresszelős vagyok, hajt egyfajta bizonyítási vágy. A körülöttem lévő, számomra fontos emberek sokat segítenek, hogy levegyék a terheket a vállamról. Az ő bizalmuk, a belém vetett hitük nagyon sokat jelent.

Karakas Hedvig:

Mit viszel magaddal a 2016-os olimpiára?

Apró tárgyakat, köveket, elefántokat, abban a pólóban és abban a zokniban edzek, amik eddig szerencsét hoztak. Babonás vagyok, de most ezek mellett a Szurkolói szív is ott lesz velem.

És mivel akarsz hazatérni?

Nem az a lényeg, hogy mivel, hanem az, hogy hogyan. Elégedetten. Nem tudom, mi történik majd Rióban. Kiegyenlített a mezőny, tényleg bárki megnyerheti az aranyat, a mi sportágunkban olyan is előfordul, hogy olyan győz, aki korábban semmilyen érmet nem nyert világversenyen.

Kit vinnél magaddal az olimpiára?

Az edzőmön kívül mást nem. Ő ad támogatást fizikailag és lelkileg is. Anyukám csak feleslegesen izgulna.

Olvass még az olimpiáról!

fotós: Fegyverneky Sándor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top