Olimpia 2016

Olimpia 2016: Először szólhat az “új” Himnusz – videó

A 90 másodperces zenekari változat még 2013-ban készült el, de azóta még sehol sem játszották le. Hallgasd meg most!

Rio de Janeiróban csendülhet fel először ötkarikás játékokon a Himnusz “új” változata, amelyet MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkeresésére készített el.

A MOB még 2013 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályainak megfelelően készíttette el a Himnusznak azt a 90 másodperces zenekari változatát, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani. A magyarok a 2014-es szocsi téli olimpián nem nyertek aranyérmet, így nagy valószínűséggel először Rióban lesz hallható az Erkel Ferenc Társaság által hitelesített zenemű.

Ezt kell tudnod az új Himnuszról:

  • Ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben.
  • Különlegessége a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott “Harangs(z)ó”, ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót.
  • Akár már az első hivatalos versenynapon, szombaton felcsendülhet a Himnusz, hiszen aznap több aranyesélyes magyar sportoló is szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top