Olimpia 2016

Olimpia 2016: folytatódik a tiltakozás az olimpia ellen

Az olimpia előtt tüntetéseken fejezték ki nemtetszésüket az ellenzők, most pedig már a riói létesítményekben is felhívják a figyelmet a problémákra.

A brazil társadalom egy része, a középosztály jól szórakozik az olimpián. Szurkolnak, szelfiket készítenek az olimpiai parkban, és költik a pénzüket, a jegy mellett ételre, italra és ajándéktárgyakra. Teszik ezt úgy, hogy talán néhány hónappal ezelőtt ők is a pokolba kívánták a rendezést, annak minden nyűgével és költségeivel együtt.

Olimpia 2016: folytatódik a tiltakozás az olimpia ellen

A játékok kezdete előtt egy nappal tartott tüntetést Rióban az ellenzők egy csoportja, akkor a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük. Azóta hasonló demonstráció nem zavarta meg az olimpiát.

A passzív ellenállás azonban létezik, ennek jele az alábbi matrica, amelyet a Vizes központ mosdójában helyeztek el. A felirat a brazil kormánynak arra a tervére hívja fel a figyelmet, hogy 20 évre befagyassza az egészségügy és az oktatás finanszírozását az országban, vagyis a jelenleginél nem jutna több pénz a két fontos területre, részben az egekbe szökő olimpiai költségek miatt is.

A játékok költségvetése 4,6 milliárd dollárt tesz ki, 51 százalékkal meghaladva a tervezettet egy elemzés szerint. A szervezőbizottság 150 millió dolláros hiánnyal zárhat. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy továbbra sem mindenki repes az örömtől az olimpiarendezés miatt a politikai és gazdasági válságtól sújtott országban. 

Hírek, érdekességek, interjúk, fotósorozatok a 2016-os olimpiáról az NLCafén

 
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top