Öltözködjünk

A kínai örökség

A kendõk, sálak öltözködésünk klasszikus kiegészítõi, változatossá, érdekesebbé teszik viseletünket. Segítségükkel egyedivé változtathatjuk megszokott ruhadarabjainkat, és vidámságot, színpompát varázsolhatunk mindennapjainkba. A színek és minták sokfélesége teret enged ízlésünknek, fantáziánknak.

A kendőnek mindenekelőtt szépnek kell lennie, hiszen fő szerepe a díszítés. Praktikus használata a melegítés. Nem árt, ha mindezek mellett még könnyű is, mert így kényelmes viseletet nyújt. Különböző jelleget kölcsönözhetünk általa, lehet romantikus, elegáns, könnyed, kislányos, sportos, kacér, extravagáns.


Méret

A kendők, sálak mérete változatos, azt vegyük figyelembe, hogy milyen célra szeretnénk őket használni. Az általános kendőméret a 90×90 cm, létezik nagyobb négyzet is, 110×110 vagy 140×140 cm-es. A kisebb kendőknek (például 75×75 cm, 55×55 cm) inkább díszítő funkciója jelentős. A 40×40 cm-es kiskendőt díszzsebkendőnek vagy hajpántnak használhatjuk. Gyakori sálméret a 45×180 cm, a stóla szélessége ennek a duplája, 90 cm. A kicsi sálak díszítenek, a hosszú, 2-3 m-es anyagokat már ruhaként is magunkra ölthetjük. 






Anyag

Vizsgáljuk meg alaposan az anyag minőségét. Győződjünk meg róla, hogy elég puhának, lágynak, jó esésűnek érezzük-e. Ha a nyakunkban hordjuk, állandóan érintkezni fog bőrünkkel, ezért nem elhanyagolható szempont, hogy kellemes tapintású legyen. Ügyeljünk arra is, hogy a kiegészítőnek nemcsak színben, hanem anyagban is harmonizálnia kell öltözékünkkel: estélyi ruhához vagy egy csinos blúzhoz ne válasszunk nehéz gyapjúkendőt vagy műszálat, sokkal inkább egy légies selyemsálat.


Selyemkendők

A kendők legnemesebb anyaga a hernyóselyem. Természetes kelme, puha, könnyű, saját fénye van. Kellemesen érinti bőrünket, finomsága mellett képes jól melegíteni is. A kézzel festett darabok biztosítják a teljes egyediséget, hiszen ez nem tömegtermék, nem lehet két tökéletesen egyforma kendőt festeni. A hernyóselyemnek is többféle típusa létezik: alapvető a sima, fényes Pongé-selyem, a legkönnyebb, áttetsző, fátyolszerű anyag a sifon, gyönyörű esése van a selyemkrepdesinnek, s fényesnemes, királynői stólát biztosít egy nehezebb selyemszatén anyag.








Kattints a képre!
Szín


A kendők kiegészítőként szerepelnek öltözködésünkben, fontos, hogy színeik harmonizáljanak az adott ruhával. Természetesen a színeket saját ízlésünkhöz és színvilágunkhoz igazítjuk. Az egyszínű kendők tágabb teret engednek a felhasználásnak. A mintákkal, az erős, élénk színekkel már óvatosabban kell bánnunk, azonban bátran használjuk őket, mert felélénkítenek bármilyen egyszerű blúzt vagy pulóvert. Ha egy mintás kendőt nem csavarunk szorosan a nyakunk köré, hanem csak lazán ráterítjük a vállunkra, teljes mértékben érvényesülni fog a mintája. Szépen mutat, ha két, összeillő színű sálat összecsavarunk, s úgy vesszük fel.



Kötésmód

Érdemes elsajátítanunk különböző hajtogatási módokat, kötéstípusokat, csomók, masnik összerendezését. Ez ugyanis befolyásolja az anyag esését, valamint, hogy mennyi látszik belőle, milyen stílust szeretnénk elérni, milyen ruhához és milyen alkalomra öltjük magunkra. Ugyanazzal a kendővel teljesen más hatást érünk el a különböző kötéstípusok alkalmazásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top