Öltözködjünk

Sapka, sapi, fejfedõ

Hiába mutat tökéletesen a télikabátra omló hullámos haj vagy a hátrazselézett frizura, ha tetszik, ha nem, a metszõ szélben muszáj sapkát húznunk. Akkor már válasszunk olyat, amivel feldobhatjuk megjelenésünket.









Minden ama klasszikus űrhajóssapkával kezdődött úgy kétévesen. Persze, akkor még nem számított, hogy mit szólnak hozzá a többiek, hogy tönkreteszi a frizurát (már akinek volt), vagy hogy nem éppen passzol az orkándzsekihez. A funkciónak tökéletesen megfelelt: nem fázott se a fül, se a homlok, se a nyak. Azóta azonban eltelt néhány év, kissé a divat is változott (bár még mindig kapni „űrhajósat”), de a sapka örök klasszikus marad. Ma már minden alkalomra új fazont választhatunk.


Csak leszaladok a boltba…


A hagyományos sísapkafazon nemcsak a havas lejtők szelése közben hordható, hanem kiváló hétköznapi viselet. Legyen akár bojtos akár bojtnélküli, illik dzsekihez, lezser szövet vagy irhakabáthoz. A színek igazi kavalkádja jellemzi az idei téli divatot, választáskor vegyük figyelembe a kabátunk árnyalatát. Ha egyszínű a felsőruházatunk, nyugodtan döntsünk a harsányabb színek (narancssárga, vörös, lila) és minták mellett, vagy a mindig divatos norvégmintásat válasszuk. A merészebbek igazi bohócsapkát is hordhatnak, ami garantáltan jókedvre derít a ködös-latyakos időben. A bohókás fejfedőknél még arra sem kell gondolnunk, hogy milyen fejformához milyen fazont válasszunk, hiszen a hangsúly az extrém színeken, bojtokon, mintán van. Ha pedig dupla rétegű, kötött sapkát választunk, a legnagyobb mínuszokkal is megbirkózunk.







Ha fázunk a kalapban


Munkahelyre, andalító vacsorára, tárgyalásra azonban nem valók a harsány minták, sokszor viszont a kalap sem a legjobb megoldás. Válasszunk olyan sapkát, mely remek átmenet az elegáns fejfedő és az egyszerű vonalú sísapka között. A sildes sapkák sokféle változata közkedvelt. Divat a merev peremű sötét színű gyapjú fejfedő és a teljesen puha bőr, filc, illetve szövet anyagú gamin sapka, amit akár teljesen a szemünkbe is húzhatunk. Az állítható bőségű baseballsapkát silddel oldalra, hátrafele is felvehetjük.
A svájcisapka sem megy ki a divatból, bármely korosztály hordhatja. A mai változatok általában nagyon puha, bolyhozott kelméből készülnek, így nagyon kellemes a viselésük.





Alvás ellen hordjunk sapkát
Létezik egy különleges sapka, mely megóvhatja az autósokat attól, hogy vezetés közben elaludjanak. A sapka méri az agy által kibocsátott elektromos hullámokat és így pontosan felismeri, hogy az autóvezető mikor kezd elbóbiskolni a volán mögött – olvasható a német “GEO” magazinban.
A sapka már a kifáradás első jeleit észlelni tudja, mivel az agy által kibocsátott hullámok a figyelem legcsekélyebb lanyhulásakor megváltoznak. A csodasapka még a fejlesztés fázisában, de a kutatók remélik, ha kapható lesz a kereskedelemben, az autósok használni is fogják. Mert az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kék műanyagsapka használatához három elektród is szükséges, amelyeket kerek fehér plasztik tapasszal kell a homlokhoz és az archoz erősíteni, ami se nem kényelmes, se nem túl esztétikus. 

Ha elegánsabb fazonú sapkára vágyunk, gondosan válogassunk. Hiába nagyon divatosan az egyszerű, fejre simuló modellek, a kerek arcúak inkább másmilyen mellett döntsenek. És amint megtaláltuk az arcformánkhoz illő fazont, vegyük számba a kabátunk, cipőnk, kiegészítőink színét is, valamint ne hagyjuk el az üzletet, míg a sapkához illő sálat és kesztyűt nem választottunk.






Sportolásra


Szabadtéri sportokhoz egyenesen kötelező a sapkaviselet. Érdemes pont erre a célra kifejlesztett, márkás fazont választanunk, mert ezek speciális anyaga elvezeti az izzadtságot, és kifelé párologtatja el, így garantáltan nem „fő” be a fejünk a sapka alatt. Ha pénztárcánk engedi, más fejfedőt hordjunk síeléshez, futáshoz, kiránduláshoz, és vásárláskor helyezzük a kényelmet a divat elébe.



Hajápolás a sapkás időszakban


Télvíz idején különösen oda kell figyelni a hajápolásra. Sűrűbben kell hajat mosni, mert a fejbőr és a sapka között a levegő felmelegszik, valóságos kis párakamra alakul ki, ami a faggyúmirigyeket erőteljesebb munkára fogja. A hajat utoljára langyos vízzel öblítsük le, a szárítás után fél órát maradjunk még a meleg lakásban tölteni, így a hidegre kilépve a fejbőr nem fog megfázni. A hajvédő spray megóvja a hajat a forró levegőjétől, növeli a hajszálak vastagságát, és terjedelmesebbé teszi a frizurát. A legújabb típusú szárazsamponokat kifejezetten a sapkaszezon idejére találták ki. A spray formájú finom permetet legalább 20 cm-ről fújjuk a hajtőre, alaposan masszírozzuk be, majd tíz perc eltelte után sűrű fogú fésűvel fésüljük át. A haj felfrissül, és szép fénye lesz.




A témához kapcsolódó cikkünk:
• Egészséges, szép haj télen is! »
A sapka levétele után ujjhegyekkel finoman masszírozzuk át a fejbőrt, így hamar visszanyeri frizuránk eredeti formáját. Kerüljük a túl sűrűn kötött sapkák viseletét, vásároljunk inkább ritkán szőtt vagy kötött fejfedőt, amely alatt szellőzik a fejbőr, de nem fázik meg – és a hajszálak is rugalmasak maradnak.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top