Öltözködjünk

Tipegj tűsarkakon! – Tippek és trükkök, hogy ne törd ki a bokád

Három centi fölötti sarkakon tipegni egyesek számára olyan, mint egy bonyolult matematikai egyenlet: túl magas. Pedig az idei szezon nem a földhözragadt divatnak kedvez, a tervezők az egekig magasztalták a cipősarkakat. Állj te is a sarkadra! Tippjeink segítségével könnyedén lépést tarthatsz a divattal, anélkül, hogy kitörnéd a bokád.

Magas sarkú cipőt viselve nemcsak a testünk változik (a gerinc vonala megváltozik, a tartás kiegyenesedik, a popsi kigömbölyödik, a lábikra megfeszül, a láb formásabb és nyúlánkabb lesz), hanem ezzel együtt a belső világunk is. A magas sarok a nőiesség, az elegancia, a csábítás, ugyanakkor a határozottság metaforája, a női rafinériák tárházának egyik legmeghatározóbb kelléke. Pedig először nem is a nők, hanem az egyiptomi mészárosok viseltek magas sarkat, hogy ne álljanak bokáig a szennyben. Az írásos feljegyzések szerint az 1500-as években az apró termetű Medici Katalin volt, aki hiúságból magas sarkút csináltatott magának. A divatmániás francia arisztokrata hölgyek azonnal ráharaptak az új formára, és a következő évszázadot 12 centiméteres sarkakon tipegték végig. A forradalmaktól viharos 18. században a sarkak ellaposodtak, majd a 19. században ismét megjelentek. Egészen az 1950-es évekig tartott a magas sarkak felemelkedésének, majd eltűnésének hullámzó tendenciája. Az ötvenes évek ultranőies világa után 1990 körül bukkant fel ismét, napjainkban pedig újra reneszánszát éli.

Dolce Vita
Dolce Vita

 

Néhány trükk, hogy könnyebb legyen (el)viselni a magas sarkú topánod:

Tudtad?

• Egyik magas sarkú cipő sem egészséges, de a szűk, hegyes orrú modellek különösen igénybe veszik a lábfejet, a túlzottan magas sarok pedig gyakran balesethez vezethet. Nem csoda, ha a 40 év feletti nők 85 százalékának vannak a lábfejével kapcsolatos problémái (leggyakoribb a bütykösösdés). Ugyanez a férfiaknak csupán 15 százalékát érinti.

• Amerikai tudósok megdöntötték azt a tévhitet, mely szerint a magas, de széles sarok nem gyötri meg annyira a lábat. Jóllehet az ilyen cipők kényelmesebbek, de éppen ezért tovább is viseljük őket, még jobban megterhelve a térdet és a lábfejeket.

Manolo Blahnik
Manolo Blahnik

• A legfontosabb, hogy már a vásárlás során legyél körültekintő. Ha követed tippjeinket,* biztos lehetsz benne, hogy a „szerelem első látásra” érzésből hosszú távú kapcsolat lesz.

• Ha a választott lábbelid sarka magasabb 8 centiméternél, akkor a stabilitás miatt vastag talprésszel kell rendelkeznie.

• Minden 10 centiméternél magasabb cipő csak az anyósüléstől a bárszékig vezető 200 méteres távolságon kényelmes.

• A New York-i divathét egyik partiján Ivana Trump meggyötörten, lábát fájlalva roskadt le egy székre. A mellette ülő Demi Moore ránézett, és mosolyogva azt mondta: „Nézd, én már egy ideje ülök.” Ennél jobb megoldás nincs, ha nem készíted elő a topánod az egész napos bevetésre. Szerezz be cipőbe ragasztható, puha lábbetétet, így nem fognak fájni a talppárnáid.

• A cipődnek tökéletesen kell illeszkednie a sarkadhoz azért, hogy biztonságosan tartsa a lábad.

• Bőrcipődhöz szerezz be impregnálóspray-t vagy cipőápoló krémet, mert ezek puhává teszik a lábbelid, így elkerülheted a fájdalmas hólyagok kialakulását.

• Az erek erősítése és a vérkeringés fokozása érdekében rendszeresen hideg-meleg váltózuhanyban fürdesd a lábaidat.

• Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Sajnos egyikünk sem született tűsarkúban, talán Sarah Jessica Parkert vagy Victoria Beckhamet kivéve. Ugyanúgy, ahogy a kisgyerekeknek a járást, nekünk is meg kell tanulnunk a magas sarkúban való tipegést.

DKNY
DKNY
Jimmy Choo
Jimmy Choo

 
• A lépéstechnika a következő: lépj előre bal lábbal! Először a sarkad tedd le, aztán a talp elülső részét. Így a lábad mindenféle pluszkoncentráció nélkül automatikusan előrenyúlik, a tartásod pedig egyenes marad. A jobb térded közben enyhén lazítsd meg egy kicsit, ettől lesz a járásod szexi, ahogy Marilyn Monroe-é volt. Igaz, ő a sejtelmes imbolygásra rásegített azzal, hogy új cipőjének egyik sarkát megrövidítette egy kicsit.

• A macskaköves utcák se rémítsenek meg, csak a sarkad helyett a lépő láb lábujjaira kerüljön a terhelés!

• Beszorult valahova a cipőd sarka, csak nyugalom! Egyszerűen lépj ki a cipődből, kecsesen guggolj mellé, óvatosan szabadítsd ki, majd csusszanj bele, és sétálj tovább! Ha dühös bosszankodás helyett jót kacagsz a dolgon, másoknak is megtetszhet az előadás.

• Azok a nők, akik rendszeresen, hosszú évekig hordanak magas sarkú cipőt, idősebb korukban gyakran hát- és gerincproblémákkal küzdenek. Hogy ezt elkerüld, ne viselj mindennap körömcipőt, és amikor csak lehet, mászkálj mezítláb.

Vágó Réka
Vágó Réka

 

Suzanne Poort
Suzanne Poort

 

Tűsarkútrend

Az őszi–téli szezonban a tervezők magasra tették a lécet a cipősarkak terén is. A modellek már-már gólyalábakon tipegtek végig a kifutókon, nem ment ritkaságszámba a 18 centiméteres sarok sem. Ha nem szeretnél égimeszelő lenni, akkor is lépést tarthatsz a divattal. A szezon két húzótrendje a vastag patentanyagból készült pánt (DKNY), illetve az úgynevezett Oxford-cipő, amely körülbelül tíz év után tért vissza. Jóllehet az akkori alacsony kockasarkakat most a magas, kecses forma váltja fel.

Tippek cipővásárláshoz:

Moschino Cheap&Chic
Moschino Cheap & Chic

• A napi rohangálásban elnehezül és megdagad a lábfejed, ezért a legideálisabb, ha délután vagy este teszed be a lábad egy-egy cipőboltba. Így biztos nem fogsz a kelleténél szűkebb cipellőt választani.

• Ülve kényelmesebb belebújni egy cipőbe, de mindenképp járkálj benne. A lábfejed mozgás közben 2 centiméterrel hosszabb, mint amikor ülsz.

• Hagyj elég időt a próbálgatásra, nem siettet senki! Sétálgass fel-alá a boltban, hadd szokja a lábad a leendő szerzeményedet. Ha már ekkor érzed, hogy itt-ott nyom, inkább mondj le róla, mert ennek a szerelemnek fájdalmas vége lesz.

• Ellenőrizd, hogy a sarokrész varrása kellően eldolgozott-e, így eggyel kevesebb az ok arra, hogy hólyag keletkezzen a lábadon.

• A kiváló minőségnek megvan az ára. Ha nem csak egy könnyen pótolható, egynyári flörtre vágysz, áldozz többet! Jó minőségű lábbelikhez olcsóbban juthatsz hozzá a leárazások idején és a cipőoutletekben is.

• Hallgass az orrodra: ha a választottad olcsóragasztó- vagy műanyagszagot áraszt, akkor sem az alapanyag, sem a kidolgozás nem első osztályú. A valódi bőr illata ugyanis jellegzetes és semmivel sem összetéveszthető. A választást megkönnyíti, hogy alapanyagtól függően a büdös sajttól a semleges cipőszagig terjedő skálán kell majd besorolnod a lábszagod.

• Aranyszabály: inkább legyen a cipő hosszabb és keskenyebb a kelleténél, mint rövidebb, de szélesebb. Az utóbbi esetben a cipő nem tart jól, a lábfejed „úszkál” benne, a lábujjaid és a körmeid viszont fájdalmasan megnyomódnak.

• Ügyelj arra, hogy a cipő orrában egy lábujjnyi szélességű hely maradjon, és hogy a kéreg anyaga ne legyen túl kemény.

Salamander
Salamander

 

Vagabond
Vagabond

 

• A cipő talpa az a rész, amelyen órák hosszat állnod vagy közlekedned kell, ezért ezeket a részeket vedd alaposan górcső alá. A jó minőségű lábbelik talprésze többrétegű bőrből készül, a sarok pedig stabilan illeszkedik a talprészhez.

• Ne a gombhoz vedd a kabátot! A cipő igazi műremek, ezerféleképpen kombinálható, de ha az álomdarab sehogy sem illik a ruhatáradba, amelyet nincs kedved a jövőben lecserélni, akkor maradjon inkább a vágyad elérhetetlen tárgya.

Cipő.lap.hu »
Csizma.lap.hu »
Divat.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top