Öltözködjünk

A szezon 10 legszebb csizmája

A tavaszi kitekintő után zökkenjünk vissza a mínuszok valóságába, ahol elkél még egy darabig a meleg csizma. Milyen természetes kijelentés! Pedig a nők számára a 19. század elejéig tiltott viselet volt a lázadást jelképező lábbeli, amely később a nemek és a társadalmi csoportok közti egyenlőség szimbólumává vált.

Míg a nők selyemtopánokban és hímzett papucsokban tipegtek szalonból szalonba, a férfiak öles léptekkel, csizmába bújtatott lábbal hódították meg a világot. A nők kizárólag lovagláshoz viselhettek magas szárú, közlekedésre is alkalmas lábbelit. A lovaglófazon a 21. században is a legkedveltebbek közé tartozik: bár a hagyományos daraboknak nincsenek díszei, ma viszont kötelezőek a csatok, a gombok vagy a cipzárok.

Benetton
Benetton
Marc
Marc

 
Ha belegondolunk, a legnépszerűbb – és a legtöbb bolt kínálatának nagy részét kitevő – színek a fekete és a barna. Pedig a csizmatörténelmet végignézve találkozhatunk virágos-madaras díszítésű operacsizmákkal, színpompásra festett glaszébőrből készült darabokkal, cirádás westerncsizmákkal vagy virágos, magas szárú brokátcipőkkel. Érdekesség, hogy a 18. századi Velencében szentek szobrainak lábát díszítették fehér csizmákkal. Ezen a télen a fehér mellett egyre több camelszínű és szürke csizma közül is válogathatunk.

Esprit
Esprit
Vagabond
Vagabond

 

Tamaris
Tamaris
S.Oliver
S.Oliver

 
Az anyagok tekintetében is nagy a változatosság. Életmódunkból következik, hogy a csizmánknak bírnia kell az egész napos gyűrődést, így ma már csak nagyon különleges alkalmakkor viselhetnénk finom plüssbársonyból, selyemből készült, a praktikusságot figyelmen kívül hagyó darabokat. A bőr mellett a velúr, a szintetikus textilek, a műbőr a leggyakrabban használt anyagok.

Promod
Promod

 

Emilio Pucci
Emilio Pucci

A fűzős és a gombos csizmák lényegesen megnövelték az öltözködésre szánt időt. Az 1880-as években minden nő gardróbjában lennie kellett egy cipőgombolónak. A fűzős csizmák szelídebb változata mellett a hétköznapi viseletben is megjelenhetnek a fétiscipők határán billegő, fényes, fekete, bokatörően magas sarkú és szárú, fűzős csizmák. Egyesek számára igazi nyaktörő mutatvány egy ilyen lábbeliben útnak indulni.

Alexander Mcqueen
Alexander McQueen
Montonelli
Montonelli

 

Még több divat:
Nagy tavaszi divatelőzetes »
A legtrendibb sztártestvérek »
Fenséges királykék – A tél üdítő trendszíne »
Fórumajánló:
Lila csizmát hol? »
Női western csizma hol? »
Csizmakérdés… »
Tipp:
Cipő.lap.hu »
Csizma.lap.hu »
Divat.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top