Öltözködjünk

A legcukibb cuccok a WAMP-on

A júliusban harmadik születésnapját ünneplő Wasárnapi Művész Piac sokkal több, mint egy egyszerű kirakodóvásár. A portékák közt válogató tömeg ellenére is átlengi valamiféle különleges atmoszféra, egyszerre bájosan nosztalgikus és előremutatóan modern. Az augusztusi WAMP-on jártunk.

Az Erzsébet tér felé haladva egyre több külföldi turistával találkozni, a Gödör Klub mellett azonban nagyon is hazai dologra bukkanunk. A Wasárnapi Művész Piac, a WAMP ma már sokak számára nemcsak ismerős név, hanem havi program is. Dél van. Még csak alig egy órája pakoltak ki az árusok, máris sok az érdeklődő és a vásárló, nehéz odajutni egy-egy standhoz, amelyen többnyire két tervező osztozik. Többnyire idegen szót hallani, amint „so süß!” vagy „how funny!” felkiáltásokkal lelkesednek a külföldiek egy-egy darab láttán. Nem csoda, van itt minden!

Ducsai Judit különleges zsinór ékszereitől nem tudok szabadulni. A hangsúlyos textil ékszereknek amúgy is nagy divatja lesz az előrejelzések szerint, de a méretes fekete, harsánysárga és nyers színű, csavart-tekert-hurkolt darabok enélkül is megkerülhetetlenek. Ugyanitt nemezbe csomagolt szappanokat is vehetünk, amelyet otthon, mosakodás közben tovább nemezelünk, végül a szappan elfogy, és egy színes nemezgolyó marad végeredményül. Számomra ez az ötlet maga a WAMP: a tervező bevonja a folyamatba a vásárlót is, és ketten együtt alkotnak egészet. Az öncélú művészkedésnek itt nincs helye, fontosak a visszajelzések, akár mosolyok, akár újabb vásárlások formájában.
A WAMP árai nem elszálltak, sokan kedvezményt is adnak a piacon, de az egyedi ötletet meg kell fizetni. Az apróságok ára 800-1000 forint körül kezdődik, de van itt egyedi tervezésű, kézzel készült ezüstgyűrű 13–16 000 vagy különleges szabású kabát akár 30 000 forintért is.

Ducsai Judit - szappan
Ducsai Judit – szappan
Ducsai Judit - kötött karkötő
Ducsai Judit – kötött karkötő
Ducsai Judit - cipő
Ducsai Judit – cipő

 

Továbbhaladva, az Instant Hungary standjánál jót nevetek, mert strapabíró textilszatyraikat nagy költőink bajuszformái díszítik, de találok itt „hús- és hentesáru” feliratú pólót azzal a jellegzetes, a budapesti utcaképet évtizedekig meghatározó retrobetűtípussal.

Instant Hungary
Instant Hungary
Instant Hungary
Instant Hungary
Instant Hungary
Instant Hungary

 

 

Közben kellemes zene szól a DJ-pulttól, és a koktélbárnál limonádéval frissítem fel magam. Bár közeleg az augusztus vége, a tavalyihoz hasonló, forró vénasszonyok nyarában bízva szemezek néhány friss színű, kényelmes Icipi Cipő szandállal.

Icipi Cipő
Icipi Cipő

És nicsak, van színben tökéletesen hozzá illő üveg ékszer is! Panyi Zsuzsi csodaszép színű, egyszerű formájú üveggyűrűi és ékszerei közül képtelen vagyok választani. Bár a lelkiismeretemen nem könnyít, mindenképpen örülök neki, hogy két gyűrű vásárlása esetén a harmadikat fél áron kapom.

Panyi Zsuzsi
Panyi Zsuzsi
Panyi Zsuzsi
Panyi Zsuzsi

 

De akkor mi lesz a bájos, franciás Ledanna ékszerekkel? Vagy a Theia fagyis, muffinos, színes-fánkos fülbevalóival és gyűrűivel?

Ledanna
Ledanna
Theia
Theia
Theia
Theia

 
Saját magam felruházása és felékszerezése mellett a lakásomnak és a biciklimnek is be tudnék szerezni valamit. Talán a következő hónapban…

A WAMP 2006-ban azért jött létre, hogy a mindennapokban használható művészet jegyében az alkotó és a közönség minél közelebb kerüljön egymáshoz, ugyanakkor fórumot teremtsen az elérhető árú, egyedi, aktuális és színvonalas iparművészeti tárgyaknak. Célja továbbá az is, hogy a maga szerény eszközeivel a közízlés formálójává is válhasson, és támogassa a magyar dizájntermékek marketingjét és image-ét. A WAMP 2007-től tematikusan jelentkezik, hogy megmutassa a dizájn kapcsolódási pontjait más területekkel is. A piacon túl egyre gyakoribbak a WAMP-projektek is, a vásár a megszokott helyszíntől eltérve fesztiválokon, kiállításokon, a dizájnhoz kötődő hazai és külföldi rendezvényeken jelenik meg. A WAMP legutóbb a New York-i Magyar Intézetben szerepelt a dizájnhét keretében.
Forrás: Wamp.hu 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top