Öltözködjünk

A legtutibb kötött ruhák hűvös napokra

A norvég, csavart, bogyós és rombuszmintát ettől a szezontól nem csak a kézimunkázni tudók emlegetik majd. A kötött ruhák a késő őszi–téli szezon legszeretnivalóbb darabjai, annak ellenére, hogy kiválasztásuk körülményes. Segítségünkkel megtalálod a tökéletes darabot.

 Kasmír, moher, angóra

A kifutóra tervezett daraboknál az alapanyagok közül a kasmír, a moher, valamint az angóra voltak a tervezők kedvencei, akik a legkülönbözőbb kötésmintákat variálták. Nagy kedvencünk Alexander McQueen darabos, kézi kötésre emlékeztető vastag pulóverruhája vagy a Burberry Prorsum finomabb, A vonalú darabja. Szeretjük a Chanel légies szövésű, látszatra is pihe-puha darabjait is.

Burberry Prorsum
Burberry Prorsum
Chanel
Chanel
Alexander McQueen
Alexander McQueen

 Így válaszd ki a legelőnyösebb darabot:

 
A kötött ruha kiválasztásánál több dolgot is figyelembe kell venned.

• A kötött ruha kivétel nélkül mindig kerekebbnek mutatja az alakot, illetve minél vastagabb a fonal vagy minél erőteljesebbek a minták, annál vaskosabbnak tűnsz benne te is.

• A kerek nyakkivágás kerekít (kis mellűeknek ajánlott), a garbós nyak erősíti a felsőtestet (szintén a kisebb ciciknél előnyös), a csónaknyak szélesíti a vállat (kompenzálja a széles csípőt), a V alakú nyakkivágás viszont a nagyobb keblű nőknek ideális választás.

Esprit
Esprit
Promod
Promod
Pimkie
Pimkie

• Az átlós vonalak, az aszimmetrikus minták, az ejtett váll és a harangujj a legjobb fegyvereink az „optikai csalásban”.

H&M
H&M
Orsay
Orsay
Promod
Promod

• A sokoldalú variálhatóság miatt válassz inkább a puritán darabok közül – az egyszerű szabású és színű kötött ruhákat divatos kiegészítőkkel variálhatod a hangulatodnak vagy az alkalomnak megfelelően.

Hétköznapokra, munkába és alkalomra

 
• Hétköznapokon viseld a kötött ruhát leggingsszel és színes kendővel. Ha hűvösebbre fordul az idő, húzz hozzá harisnyát és csizmát, és vegyél fölé vastag kötött kardigánt. A rövid ujjú darabok alatt az ing is jól mutat. Bőrövvel és kalappal is csinos, de a szegecses bokacsizma, a hatalmas sál és a bőrdzseki is kiváló kiegészítője lehet.

C&A
C&A
Esprit
Esprit
Next
Next

• A finom kötésű darabok szürkében, feketében vagy bézsben üzleti eseményeken vagy tárgyalásokon is megállják a helyüket. Tökéletesen helyettesítik a blézert vagy a nadrágkosztümöt.

• Alkalomra az elegánsabb darabokat magas sarkú szandállal vagy bokacsizmával viseld. A variációknak se szeri, se száma, a lényeg a kiegészítők harmóniája.

• A lila, kék vagy sötétzöld színű darabok élénkséget és vidámságot visznek a késő ősz és tél szürkeségébe.

Pimkie
Pimkie
Mango
Mango
H&M
H&M

 Érdekesség

 
A kötött ruha széles körben való elterjedéséhez nemcsak a technológia fejlődése kellett, hanem furcsa módon az is, hogy Sonia Rykiel francia tervezőnő áldott állapotba kerüljön. Az aprócska vörös dizájner onnantól kezdve kényelmes, ugyanakkor vonzó ruhákat tervezett, és a kötött holmikra specializálódott. A különböző színű és csíkozású ruhák hamar elnyerték a nagyközönség tetszését. Bár 1964-re ő lett a „kötött viselet királynője”, említést érdemel az olasz Missoni család is: kötöttáru-kollekcióik könnyű, csíkos, cikcakkos darabjaival emelték Milánó divathírnevét. A kötött azóta hol erősebben, hol visszafogottabban van jelen a divatban. Az idei szezonban a kötött ruha a muszáj darabok között szerepel.

 Hogy marad szép a ruha?

 
Senki nem örülne, ha újdonsült kedvence néhány mosás után eldeformálódna, tönkremenne, elnyúlna. Hogy ezt elkerüld, vesd be az alábbi mosási és szárítási tippeket.

Tippek a fórumból:
• „Ha összemegy a gyapjú, minden igyekezeted ellenére is, hideg vízben oldj fel hajbalzsamot, és abba áztasd bele. Szépen visszanyújtva az eredeti méretre fektetve szárítsd meg” (Sula).
• „Egyszer egy meglehetősen drága, nagy és nehéz gyapjúpulóver hideg (!) gyapjúmosáson szabályosan nemezzé alakult… de a sűrű, gépi kötött, vékonyabb pulcsik simán bírják a 30 fokos gyapjúmosást is” (Koekje).

• A ruhát mosás előtt fordítsd ki!
• Langyos (20 fokos) vízben gyapjúmosó szerrel vagy finom samponnal mosd ki.
• Sose használj túl sok mosószert!
• Mosás előtt ne áztasd a ruhát!
• Mosógépben párnahuzatban mosd, amely megvédi a szálakat (főleg kézzel kötött daraboknál fontos).
• Önts kevés glicerint az öblítővízbe, így a ruhák puhák és rugalmasak lesznek.
• A ruhákat fektetve szárítsd!
• Sose tárold őket vállfára akasztva, mert elnyúlnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top