Öltözködjünk

Különleges divatkiállítás Magyarországon

A divat és az irodalom jól megférnek egymással, erre a legjobb példa a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtekinthető kiállítás, ahol 20 kortárs világirodalmi mű találkozott neves divattervezőkkel.
Megnézem
Összes kép (1)
A nagy sikerre való tekintettel a Petőfi Irodalmi Múzeum meghosszabbította a 20 ruha Európa számára – Divattervezők párbeszéde az irodalommal című kiállítását, amelyet az érdeklődők augusztus 15-ig tekinthetnek meg. A magyar, spanyol és belga tervezők többek között Gabriel García Márquez, Szabó Magda és Márai Sándor művei által ihletett ruhákkal készültek a nagyszabású kiállításra. A hivatalos megnyitóra a brüsszeli városházán került sor, a ruhák pedig szinte az egész nyarat hazánkban töltik. A szervezők szerint az újszerű kezdeményezés sikeresen valósítja meg a népek közötti kulturális párbeszédet az európai szellemiség jegyében.

Tizenkét spanyol, négy magyar és négy belga – hazájukban nagy elismertségnek örvendő – divattervező alkotásai folytatnak párbeszédet spanyol, magyar és belga írók prózájával és verseivel, amelyek kivétel nélkül az európai kortárs irodalom gyöngyszemei.

A felkért tervezőknek egy kiválasztott irodalmi szöveg alapján kellett – saját ösztöneiket és stílusukat követve – elkészíteniük az adott idézethez és szerzőhöz leginkább passzoló ruhát.
Ehhez a különleges feladathoz csatlakoztak olyan magyar divattervezők, mint Zoób Kati, akit Márai Sándor ihletett meg, vagy Náray Tamás, aki Szabó Magda Az ajtó című művéből ismert Szeredás Emerenc számára készített ruhát, de a kiállításon láthatjuk még Gyulai Natália, Pazicski Miklós, valamint a belgák közül Michael Guerra, Katrien Van Hecke, José Enrique Oña Selfa és Anna Heylen alkotásait is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top