Öltözködjünk

Csizma, lábhoz!

Szinte minden csizmaszár eláll, vagy épp ellenkezőleg: annyira szűk, hogy fel sem tudod húzni a vádlidon? A helyzetre Vágó Réka cipőtervező segítségével kerestük a megoldást.

Csizma, lábhoz!Ha nem tartozol azok közé, akik közepes vastagságú, formás vádlit nyertek a genetikai lottón, a csizmád beszerzése jó eséllyel az év egyik legfrusztrálóbb vásárlási élménye lehet tekintve, hogy a cipőmárkák – hazánkban legalábbis – jellemzően nem kényeztetik el a „szabványnál” vékonyabb vagy épp vastagabb vádlival rendelkező nőket. Annak dacára sem, hogy valószínűleg mi vagyunk többségben.

Külföldön elterjedtebb, itthon viszont csak elvétve fordul elő, hogy ugyanolyan csizmát több különféle szárbőséggel is lehessen kapni. Bár teljesen logikusnak tűnik az igény, hogy ne csak lábméret, hanem vádlivastagság szerint is válogathassunk a csizmák közül, Vágó Réka cipőtervezőtől megtudtuk, hogy gyártói szempontból rendkívül költséges olyan kollekciót létrehozni, melyben egy méreten belül több szárbőség is rendelkezésre áll. Ha pedig magasabb költséggel jár a gyártás, értelemszerűen többet kell eladni belőle, hogy megtérüljön a befektetés, Magyarországon viszont ehhez egyelőre nem elég nagy a felvevőpiac, így belátható időn belül nem számíthatunk arra, hogy ez a megoldás elterjed nálunk.

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!

A csizmák a ruhákhoz hasonlóan konfekcióméret alapján készülnek, de az, hogy milyen a szárbőségük, márkánként eltérő. Azoknál, melyek az aktuális trendeknek megfelelő divatcipőket árusítanak, jellemzően kecsesebb, vékonyabb fazonokat találunk, míg azoknál, amelyek inkább kényelmes, időtálló lábbelijeikről ismertek, nagyobb eséllyel lelünk bővebb méretekre. De azért egyre több gyártó készít emellett olyan kollekciót is, amelyben állítható bőségű csizmák vannak – magyarázta a szakértő.

Amikor egy eredetileg szűkre szabott, kecses csizmaszár eláll, mert viselőjének vádlija túlságon vékony, az bizony nem tartozik a „még elmegy” kategóriába. Ha ízlésesen, esztétikusan akarunk kinézni, abból kell optimálisan gazdálkodnunk, ami adatott. Akiknek nagyon vékony a vádlijuk, azoknak Vágó Réka azt tanácsolja, hogy vagy válasszanak elasztikus szárú modellt, vagy játsszanak rá a vékonyságra, és lezserebb, rogyasztott szárú fazonnal próbálkozzanak. A bokacsizmákat pedig egyenesen nekik találták ki.

Azok viszont, akiknek vastag a vádlijuk, épp a lezser, rogyasztott szárú csizmákat kerüljék, minden más fazont viszont, ami csak kényelmesen felmegy a lábukra, bevállalhatnak. Nekik inkább arra kell odafigyelni, hogy milyen körítéssel hordják csizmát, így például, hogy ne húzzanak még nadrágot is a csizmaszárra, hiszen az tovább erősíti a lábukat. Akik nem túl alacsonyak, a vádlijuk viszont vastagabb, térd fölé érő csizmát is vehetnek – tette hozzá a cipőtervező.

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!

 

Ha nagyon tetszik egy csizma, a szára viszont nem passzol, szóba jöhet az is, hogy cipésszel alakíttatunk rajta. Fokozott óvatossággal válasszuk meg azonban azt a szakembert, akire rábízzuk a munkát! A gyorscipészeket ilyenkor inkább mellőzük, keressünk egy régimódi, cipőjavítással, esetleg cipőkészítéssel is foglalkozó, megbízható mestert!

A tágító spray-k csak a bőr lábbeliknél használhatók, azon belül is elsősorban a lábfejnél. A száron csak akkor érdemes ezeket használni, ha annak belső bélése is bőrből készült. Műbőr csizmák esetében a tágító spray-t egyenesen felejtsük el!

 
Csizma, lábhoz!
 
Csizma, lábhoz!
 

 

Bár a csizmák, különösképp a minőségi darabok kétségkívül drágák, lehetőségeinkhez mérten mégis megéri beruházni egy-két színvonalasabb darabra, ha máskor nem, az akciók, leárazások idején. Ahhoz, hogy a csizmáink ne csak egy, de akár több telet is kibírjanak, a rendszeres karbantartáson, ápoláson túl az is elengedhetetlen, hogy pihentessük. A szakember tanácsa, hogy ne viseljük minden nap ugyanazt a csizmát, legalább másnaponként váltogassuk: ha egy nap rajtunk volt, minimum egy napot hagyjuk pihenni, szellőzni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top