Öltözködjünk

Milyen fürdőruhát adjak a gyerekre?

Amikor a gyerekednek választasz fürdőruhát, nem az aktuális divat az elsődleges szempont. De mégis, mire kell odafigyelni?

A fürdőruha viselése minden gyerek számára, egészen kicsi kortól kötelező – szögezte le Dr. Bense Tamás gyermekorvos a Nők Lapja Café kérdésére. A szülők gyakran azt hiszik, hogy az úszópelenka egyben fürdőruha is, később pedig a már szobatiszta gyerekekre egyáltalán nem adnak még egy úszónadrágot sem, gondolván, hogy felesleges, ráadásul a pelenkában vagy pucéran futkározó kisgyerek úgyis olyan cuki… Nos, ez megítélés kérdése, ami viszont biztos, hogy az már egyáltalán nem lesz annyira aranyos, ha az orvoshoz kell rohannunk vele, mert megsérült vagy összeszedett valamit. Ha ráadunk egy úszónadrágot, attól a gyerek még garantáltan cuki marad – sőt –, nem lesz tőle melege és ugyanolyan felszabadultan fog strandolni. Elvégre a fürdőruha azért nem nagykabát.

Kislányoknak, félárnyékba
Kislányoknak, félárnyékba

Ma már gyakorlatilag minden lehetséges fürdőruhafazon elérhető gyerekméretben, beleértve a bikiniket is. Felkapott vitatéma, hogy adjunk-e a kislányra bikinit, vagy sem? Nos, nyilván teljesen felesleges. Ugyanakkor tudjuk, hogy a lányok már egész kicsi korban is szeretnek divatozni, utánozni anyut, tehát ha kifejezetten kéri a bikinit, nem érdemes megtiltani, nem lesz tőle semmi baja, számára ebben a korban ez is még csak játék. Ha pedig időközben ráun a felsőrészre, legfeljebb levesszük róla.

A legkevésbé sem kedv kérdése viszont a megfelelő fényvédelem. Alap, hogy 11 és 15 óra között nem visszük napra a gyerekeket, de a gyermekorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a tűző naptól az ezen kívül eső órákban is óvni kell. Napjában többször kenjük be őket 60-as faktorszámú napvédővel: ne csak a szabad bőrfelületeken, de a fürdőruha alatt is! A káros napsugarak elleni védekezés sajnos nem valamiféle trendi hóbort. 

Tankini és strandrugdalózó
Tankini és strandrugdalózó

 
Ha érzékeny a bőrük, illetve ha nem tudjuk megoldani, hogy a strandolás idejét javarészt minimum félárnyékos helyen töltsék, akkor a kisnadrág még fényvédő krémmel kombinálva sem elég. Dr. Bense tanácsa, hogy ilyenkor adjunk a kicsikre vállakat fedő tankinit vagy a rugdalózószerű fürdőruhát, mely a testfelület nagy részét fedi. Bár ezek már UV-szűrős ruhaanyagból készült változatokban is kaphatók, a doktor szerint jobb, ha ennyivel nem tudjuk le a dolgot: legyünk inkább óvatosak és a fényvédő használatáról ilyenkor se feledkezzünk meg!

A gyerekek strandszettjének elengedhetetlen kelléke emellett a fejfedő is, ami lehet egy kendő, könnyű sapka vagy szalmakalap. Utóbbi a legjobb, nem csupán azért, mert igen bájos, de a vállakra is árnyékot vet. 

Kisfiúknak
Kisfiúknak

A gyermekorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a kicsik akár még a gyerekmedencében is összeszedhetnek különféle fertőzéseket, elég, ha például a vízbe előzőleg bokáig beleállt egy lábgombás szülő, vagy becsüccsent egy anyuka, akinek úgy mellesleg hüvelyi gyulladása van… Mivel ezektől a fürdőruha önmagában nem véd, a kislányok esetében elővigyázatosságból érdemes gyulladáscsökkentő, illetve gomba elleni kenőccsel bekenni a nagyajkakat, mielőtt a vízbe engednénk őket.

Ha strandra indulunk, mindig pakoljunk tartalék fürdőcuccot is a gyereknek: ha kijött a vízből, zuhanyozzuk le, töröljük meg és adjunk rá száraz fürdőruhát, máskülönben – bármekkora is a hőség – fennáll a veszélye, hogy megfázik, vagy akár vesegyulladást kap. Ha a fejfedője is vizes lett, cseréljük le azt is! 

Klaffogó papucsok helyett
Klaffogó papucsok helyett

 

Homokos talajon vagy tiszta, száraz fűben nyugodtan lehetnek mezítláb is a gyerekek, nedves fűben, kavicson vagy betonon viszont a lábfejüket is védenünk kell. A doktor szerint a klaffogó papucsok, csúszós műanyag szandálok erre nem alkalmasak – még ha mi, gyerekként ilyenekben is futkostunk és lám, túléltük… Manapság van már sokkal jobb: a zokniszerű, bebújós, talppal ellátott úszócipő.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top