Öltözködjünk

Divat az olimpia

Ami arany, ezüst vagy bronz, netán angol zászlós vagy ötkarikás, azzal ezekben a hetekben nem lehet mellélőni. És újat mutatni?

Az olimpia a divattervezők számára is jelentős ihlet- és/vagy bevételi forrást jelent. De vajon lehet-e valóban eredetit alkotni az érem-, zászló-, láng-, ötkarika- és London-motívumokból, és vajon hordható darabok vagy vitrinbe való emléktárgyak lesznek-e ezek holmik, ha véget érnek játékok?

Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld az éremtémára fűzte fel a Selfridges áruházzal együttműködésben készült olimpiai kollekcióját: arany-, ezüst- és bronzfényű gallérokkal, dzsekikkel és nadrágokkal rukkolt elő. A minikollekcióban ugyan semmi olyasmi nincs, amihez hasonlót ne láttunk volna már akár középkategóriás márkáktól is, viszont olcsóbb, mint a divatguru által tervezett Chanel-holmik és a modellek az olimpiától függetlenül is megállják a helyüket, beilleszthetők a gardróbba, és simán variálhatók alapdarabokkal.

Miu Miu
Miu Miu

Az érmes-glamúros vonalon alkotott Miucca Prada is, aki saját márkája, a Miu Miu alatt dobta piacra az arany-, ezüst- és bronzszínekben csiliviliző olimpiai cipő- és táskakollekciót, mely azonban az olimpia után sem veszti érvényét.

Manolo Blahnik
Manolo Blahnik

A képen látható cipő akár a Miu Miu kollekciójában is feltűnés nélkül elvegyülhetne, azonban ezt nem Miucca Prada, hanem Manolo Blahnik tervezte az ötkarikás játékok tiszteletére.

Proenza Schouler
Proenza Schouler

A Proenza Schouler márka tervezői viszont nem sokat vacakoltak: az ezüsttől és a bronztól kapásból el tudtak vonatkoztatni, és csak egyféle, aranyfényű táskát kreáltak az olimpia alkalmából. Ha nem tudnánk, meg sem mondanánk róla, hogy az ötkarikás játékok ihlették.

Alexander McQueen
Alexander McQueen

Az Alexander McQueen-divatház az aranyat, a brit zászlót és a márka egyik gyakran használt jelképét, a halálfejet adta össze egy trendi doboztáska formájában. Bár ez a modell készült kimondottan az olimpiára, mégsem véletlen, hogy a divatház egyik elkötelezett híve, Katalin hercegnő nem egy ilyen darabot, hanem egy szolidabb, szürke doboztáskát választott McQueentől az olimpia megnyitójára.

Aruna Seth
Aruna Seth

Az aranydömping után kimondottan szofisztikált darabnak tűnik Aruna Seth cipőtervező olimpiai lábbelije, melyet 3000 darab Swarovski-kristály díszít, mintázata pedig az olimpiai öt karikát adja ki. Brit sajtóértesülések szerint a kreációból az angol uralkodócsalád egyik tagja is rendelt, és vélhetőleg nem II. Erzsébet volt az. Igaz, a cipő nyilvános eseményen egyelőre nem bukkant fel más királyi családtagok lábán sem, de persze van még idő az olimpia végéig.

Jimmy Choo
Jimmy Choo

A malajziai származású, Londonban élő Jimmy Choo brit zászlós kollekcióval jött ki az olimpia kapcsán, mivel azonban ez a minta amúgy is kúl, az olimpia után is aktuális marad, és nem csak a britek számára.

Gucci
Gucci

A Gucci a brit főváros jellegzetes sziluettjével díszített táskáival és cipőivel hasonló a helyzet: London menő volt, most is menő és az olimpia után is menő lesz. Pont.

Stella McCartney
Stella McCartney

Azok számára, akik kevésbé feltűnő, ámde tárgyiasult formában szeretnék magukra ölteni az ötkarikás játékok szellemiségét, Stella McCartney – a brit olimpikonok formaruháinak kreátora – tervezett olimpiai bugyit. 

 

Orelia
Orelia

A szolid darabok kedvelőinek lehet kedvére való az Orelia minimalistánál is minimalistább érmes karkötője, mely ékszerként és szuvenírként is megállja a helyét.

PeaceBomb
PeaceBomb

A PeaceBomb karkötőit egy jótékonysági projekt keretében laoszi kézművesek készítik, bombákból maradt hulladék fémből. Az olimpiai változat az öt karikát jelképezi, persze felvéve ez már nyilván nem látszik.

Divat az olimpia
Atelier Mayer

Az Atelier Mayer sikkes oldalról közelítette meg a sporteseményt, és bár a modelleken megjelennek bizonyos olimpiai jelképek, így például a karikák vagy a láng narancssárga színe, a ruhák ettől függetlenül is működnek. A magunk részéről a három közül bármelyiket bevállalnánk. 

Markus Lupfer
Markus Lupfer

Markus Lupfer szerint a bronzérem smafu, ezért csak arannyal és ezüsttel díszítette olimpiai pulóverét, ami sportrajongóknak és magabiztosaknak az olimpián túl is hordható darab marad.

 

Ashish
Ashish for Topshop

Ashish Gupta viszont nem a győztesek, a csillogó érmek és a magasztos eszmék irányából közelített az olimpiához: a Topshop számára készült kapszulakollekciójával a vesztesekről és a dobogóról lemaradó másodikokról emlékezett meg. Mert a részvét(el) is fontos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top