Öltözködjünk

Imádják New Yorkban a magyar lány fehérneműit

Gyerekkorában maga varrta a ruhákat a babáinak a marosvásárhelyi Bázsa Enikő, aki azóta Bazsarózsa néven környezetbarát fehérneműmárkát alapított New Yorkban. A 34 éves divattervezővel beszélgettünk.
Bázsa Enikő egy bazsarózsával
Bázsa Enikő egy bazsarózsával

Hogyan kerültél New Yorkba?

A negyedik születésnapomon költöztünk ide a szüleimmel Marosvásárhelyről a nyolcvanas évek elején. Azért jöttünk el, mert abban az időben ott nem tűnt túl fényesnek a jövő. Kicsi voltam még és szomorú, hogy mennünk kellett, de már nagyon jól érzem magam itt. A magyart most is beszélem, de az írás és az olvasás már nagyobb kihívás.

Hogyan lett belőled divattervező?

Már gyerekkoromban varrtam és horgoltam a ruhákat a babáimnak, aztán a New York-i Divatintézetbe jelentkeztem, és egy évig tanultam Firenzében, a Polimoda nevű divatiskolában.

Miért adtál magyar nevet a fehérneműidnek?

Mivel a vezetéknevem Bázsa, és imádom a bazsarózsát, arra gondoltam, hogy ezzel személyesebbé tehetem a márkát anélkül, hogy a teljes nevemet használnám. Az amerikaiak nehezen boldogulnak a kiejtésével, de amikor elmagyarázom nekik, miről szól ez az egész, rögtön beleszeretnek. A virágos logónkat is nagyon szeretik, amit a kalocsai minta inspirált. A fehérneműkbe még nem csempésztem bele magyaros elemeket, de később erre is sor kerülhet.

Miben másak a te fehérneműid a többihez képest?

Úgy terveztem őket, hogy egyszerre legyenek kényelmesek és nőiesek, mert tapasztalataim szerint a legtöbb fehérnemű feláldozza az egyik szempontot a másik kedvéért. Eredetileg saját magamnak kerestem a boltokban szép, jól megtervezett fehérneműket, de nem találtam semmit, ezért elhatároztam, hogy akkor megcsinálom őket én. Szerencsére az eladások alapján úgy látszik, nem csak én hiányoltam ezt a vonalat.

Kattins a képre a többi Bazsarózsa-fehérneműért!
Kattints a képre a többi Bazsarózsa-fehérneműért!

Miért döntöttél úgy, hogy a te fehérneműid környezetbarátak lesznek?

Mindig vágytam rá, hogy olyat alkossak, amivel óvom a természetet. A ruhaipar borzasztó pazarlóan gazdálkodik, de ezt máshogy is lehet csinálni, így számomra ez volt az egyetlen logikus választás. Nem örülnék, ha csak azért érdeklődnének a melltartóim iránt, mert környezetbarát a márka. Ezt saját meggyőződésből választottam, én azt szeretném, ha a szép melltartók vonzanák hozzám a vevőket. Az, hogy környezetkímélő módon állítjuk őket elő, csak egy kis ráadás.

Mitől környezetbarát egy melltartó?

Főleg organikus pamutdzsörzét használok, és ezt környezetbarát anyagokkal festjük meg. Ezek is vegyszerek, de kevésbé ártalmasak, és kevesebb vizet kell elhasználni a kiöblítésükhöz. Nekem fontos, hogy amikor létrehozok valamit, akkor tudatosan válasszam ki a lehető legjobb megoldásokat.

Mennyire volt nehéz belevágni egy saját ruhamárka felépítésébe?

A kezdet egyáltalán nem volt nehéz, izgalomban tartott az ötlet, és lépésről lépésre sikerült megvalósítani mindent. Akkor jöttek az igazi kihívások, amikor már működni kezdett a dolog. Az elején csak a kíváncsiság hajtott, hogy másoknak is tetszik-e majd a munkám. Aztán amikor kiderült, hogy igen, komolyan el kellett gondolkoznom azon, hogyan tartsam fenn az érdeklődést. Mostanáig két téli és két tavaszi kollekción vagyunk túl.

A képek alapján úgy tűnik, hogy a melltartóid inkább a kisebb mellű nők számára ideálisak.

C méretű kosárig biztosan hordhatók, és bár mostanában gyakran kérdezik tőlem, nem hinném, hogy ennél nagyobb kosarú melltartókat is fogok készíteni. Ahhoz értek, amit most csinálok, más tervezők viszont kifejezetten nagy mellekre terveznek, így mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van.

Kattins a képre a galériáért!
Kattints a képre a galériáért!


Milyen sikereket értél el eddig a Bazsarózsával?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy az első pillanattól árulják a ruháinkat New York legjobb fehérneműboltjában, a Journelle-ben. Nagyon fontos még, hogy van egy állandó vásárlóközönség, akik imádják a Bazsarózsa fehérneműit. Mivel még nagyon újak vagyunk, rengeteg a fejlődési lehetőség, de úgy érzem, nagyszerűen indultunk.

Mit szeretnél még elérni?

Szeretném, ha ki tudná magát nőni, és kiteljesedhetnének a benne rejlő lehetőségek. A fehérneműk mellett szívesen készítenék gyertyákat, vagy más olyan tárgyakat, amik otthonossá tesznek egy lakást. Sokan kérdezték tőlem, hogy mikor tervezek már fürdőruhákat is, lehet, hogy az lesz az első. Meglátjuk.

Mikor jártál utoljára Magyarországon, és mi lepett meg a legjobban?

Nagyjából öt évvel ezelőtt voltam utoljára, és nekem úgy tűnt, hogy rengeteget fejlődött minden. Az ország gyönyörű, és jó dolog, hogy egyre több dologra nyitnak, például sokkal több helyen lehet vegetáriánus ételt kapni, mint korábban. Szerintem Magyarország kultúrája és művészete hihetetlenül gazdag, és büszke vagyok rá, hogy ennek egy kis részét én is népszerűsíthetem a világban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top