Öltözködjünk

Turitrend: átmeneti kabátok olcsón

Az időjárás ugyan nem mindig indokolja, de azért minden nő ruhatárában akad egy-két átmeneti kabát a hűvösebb, de még nem annyira hideg napokra. Ha már unod a régieket, mutatunk néhány olcsó megoldást, amikhez hasonlóakat szinte minden turiban megtalálhatsz.

Bár napközben még sokszor szép az idő, reggel és este már egészen biztosan elkel egy vékonyabb felső réteg, hogy ne fázzunk. Az úgynevezett átmeneti kabátnak nagy hagyománya van bizonyos országokban, mint például Anglia vagy Hollandia, ahol a nyár is gyakran hűvös, esős, de nálunk is egyre népszerűbb ez a ruhadarab.

Mivel az ősz és a tavasz néha egészen rövid, általában nem szívesen fektetünk átmeneti holmikba, de szerencsére kabátot is vehetünk egészen olcsón a számos használtruhabolt valamelyikében. A klasszikus ballonoktól a teljesen vízhatlan esőkabátig bármi megtalálható, érdemes körülnézni.Mi ismét nyakunkba vettük a legnagyobb turikat.

1.  Az egyik legkézenfekvőbb megoldás egy olyan ballonkabát beszerzése, amit kosztüm vagy zakó fölött tudunk viselni. Ha ez a cél, figyeljünk a méretre, mert értelemszerűen egy ilyen kabát blézer nélkül furán lógni fog rajtunk. Sajnos nem létezik olyan megoldás, ami mindkét helyzetre megfelelő. Ez a műszálas ballon könnyű, csinos és elég jól is szigetel, a színe pedig kellően elrejti az esetleges sárfoltokat. (A képen is van a kabát alatt egy zakó.)

2. Persze egy ballonnak nem muszáj feltétlenül sötétnek lennie, választhatunk valami egészen élénk színt is, mondjuk a pirosat, amitől garantáltan jó kedvünk lesz. És ha nem kosztüm fölött akarjuk hordani, akkor a karcsúsított változat is működhet, jó időben elég egy pulóvert vagy kardigánt alávenni.

 
Hobbs ballon - Háda (1.)
Hobbs ballon – Háda (1.)
 
New Look ballon - Angex (2.)
New Look ballon – Angex (2.)

3. Az állatminta nagy divat az idén, úgyhogy külön megörültünk ennek a praktikus és könnyű polár kabátkának. Nagy előnye, hogy ha délután felmelegszik az idő, egyszerűen beletehetjük a táskánkba, nem kell aggódnunk a gyűrődések miatt. Ráadásul puha és meleg, de a szabásnak köszönhetően mégis elegáns.

4. A bőr az elmúlt évek egyik legerősebb trendje, nem nagyon létezik olyan ruhadarab, amelynél ne használták volna a tervezők. Valódi bőr leggingsbe talán nem mindenkinek érdemes befektetnie, de egy bőrdzsekivel lehetetlenség tévedni. Itt is igaz, hogy sajnos nem feltétlenül hordható ugyanaz a darab vékony és vastag pulóverrel is, nehéz döntéseket kell hoznunk. Vagy kettőt veszünk. És persze, ha csinos, nyugodtan lehet műbőr is, de készüljünk fel, hogy az élettartama sokkal-sokkal rövidebb, mint a valódi bőré.

 
  Amy Vermont polár felső - Max Turi (3.)
Amy Vermont polár felső – Max Turi (3.)
 
Topshop bőrdzseki - Háda (4.)
Topshop bőrdzseki – Háda (4.)

 

5. Bizonyos munkáknál és helyzetekben szükségünk lehet igazán elegáns átmeneti kabátra – sajnos jellegéből adódóan ez a legdrágább. De nem kell aggódni, mert ilyesmit is találhatunk turiban, persze némi utánajárást azért igényel. Ez a gyapjú-viszkóz keverék, nagyon szépen szabott, nőies kabát bármilyen alkalomra megfelelő, és szinte minden színhez jól hordható. A képen egy vékony zakó is látható alatta a babán.

6. Ősszel igazán praktikus darab egy valóban vízálló esőkabát. Rövid ideig persze egy impregnált textil is képes ellenállni az elemeknek, de ha sokat gyalogolunk vagy esetleg biciklizünk az esőnek kitéve, bizony muszáj a műanyaghoz fordulni. Az esernyő és az esőkabát pedig lehetőleg legyen színes és vidám, legalábbis nekünk ez az elvünk. Esőkabátnál mindenképpen vegyünk kicsit nagyobb méretet, és jó szolgálatot tesz a kapucni.

 
Betty Barclay kabát - Angex (5.)
Betty Barclay kabát – Angex (5.)
 
Atmosphere esőkabát - Gardrobe (6.)
Atmosphere esőkabát – Gardrobe (6.)

 

7. Esőben-szélben persze egy vastagabb, jól fedett bőr is kellő védelmet nyújthat, főleg, ha elég hosszú és jól záródó. Bár a használtruhaboltokban kapható bőrholmik nyilván magukon viselik a használat nyomait, szerintünk az inkább patina, mint hiba. Főleg, ha belegondolunk, hogy újonnan egy ilyen elegáns bőrkabát 70-80 ezer forint is lehet.

8. Magyarországon nem népszerű, de külföldön nagyon megy a minimalista stílus. A kevés mintával, nemes anyagokkal és egyszerű szabással operáló trend igazán elegáns hatást tud kelteni, érdemes kipróbálni. Ez a gyapjúzakó ráadásul nemcsak szép, hanem igen meleg is. Nadrággal és szoknyával is el tudjuk képzelni, az a lényeg, hogy csupa egyszerű vonalú holmival párosítsuk.

 
Mordex bőrkabát - Háda (7.)
Mordex bőrkabát – Háda (7.)
 
Caractere gyapjú zakó - Háda (8.)
Caractere gyapjú zakó – Háda (8.)

 

További fotók a szerző blogján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top