Öltözködjünk

Golyóálló öltönyt dobtak piacra

Az új viseletet elsősorban veszélyes térségekbe látogató vállalatvezetőknek szánja a divatház. Kézifegyver és késes támadás ellen is megvédi a viselőjét a "007-es ruha".

Elsőként a világon golyóálló anyagból tervezett háromrészes öltönyt a Garrison Bespoke torontói divatház. David Tran divattervező a különleges öltönyt egy vásárlóval folytatott beszélgetése után ötlötte ki, akire külföldi útján rálőttek. „Igazi James Bond-féle öltönyt akartunk létrehozni” – magyarázta a divattervező, aki szerint hatalmas technikai kihívásokkal kellett szembenézniük a tervezés során. Az öltöny ugyanis nem készülhetett például kevlárból, mint a golyóálló mellények, mert az túlságosan vastag.

A húszezer dolláros (átszámítva mintegy 4,5 millió forint) induló áron forgalmazott öltönyök nanocsöves és ultrakönnyű karbon technológiával készülnek. A zakó bélésébe hatrétegű nanocsöves anyagot bújtatnak, amely védi viselőjét a tőrdöfésektől és a kis kaliberű golyóktól, miközben nem korlátozza a mozgásban.

Potenciális ügyfelekként a pénzügyi területen, bányászatban vagy a kőolajiparban dolgozókra számítanak. Kulcsfontosságú, hogy a védelem „igen diszkrét” legyen, mert ha a rejtett páncélt a tárgyalópartnerek felismerik, az rossz üzenet lenne. Állam- és kormányfők munkatársai már kapcsolatba léptek a kanadai céggel, hogy vezetőiket ellássák ezzel a különleges öltönnyel.

Nem ez az első alkalom, hogy a divattervezők golyóálló ruhadarabokat dobnak piacra. A Harrod’s divatház már 2008 óta árusít golyóálló pólót, melyet Miguel Caballero tervezett, az ára 1,6 millió forint. Sőt, vannak olyan üzletláncok, ahol kimondottan kisgyerekeknek készült „golyófogó” ruhákat árulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top