Öltözködjünk

Turitrend: Karácsonyi ajándékot használtan? Simán!

A plázákra lassan kiírják a megtelt táblát, a kézművesvásárokon legtöbbször elszállnak az árak. Ráadásul alig van pár nap karácsonyig. Ciki turiban venni a karácsonyi ajándékot? Szerintünk nem, ráadásul környezettudatos megoldás.

Turitrend: Karácsonyi ajándékot használtan? Simán!Bár sokak számára a karácsony még mindig elsősorban az év legnagyobb ajándékainak ideje, akadnak olyanok is, akik igyekeznek visszafogottan vásárolni. Nyilván szempont lehet a korlátozott anyagi lehetőség, de az is előfordul, hogy valaki tudatosan dönt az olcsóbb, hasznosabb ajándékok mellett. Ha pedig a környezet védelme is fontos, az újrahasznosítás az egyik logikus megoldás.

Használtan sok mindent vehetünk, ami attól függetlenül, hogy korábban más birtokolta, értékes lehet az ajándékozott számára. Legjobb példa a könyv: számos kötetet már nem is lehet újonnan beszerezni, csak antikváriumból. De hasonló a helyzet, ha régiségről van szó, ékszernél szintén. A használt ruha talán nem a legelső példa, ami eszünkbe jut, pedig ott is találhatunk remek ajándékokat, összeállításunk a legjobb bizonyíték.

Kutass a minőségi holmik után!

A ruházati termékek aránylag tipikus karácsonyi ajándéknak számítanak, pedig tapasztalataink alapján nagyon nehéz eltalálni egy másik ember ízlését és méretét. Persze be lehet cserélni, de ezzel az ajándékozott számára adunk feladatot, ami nem biztos, hogy szerencsés. Használt ruhát pedig még cserélni sem lehet, tehát alaposan meg kell fontolnunk, mit adjunk.

Miután jól körbejártuk a lehetőségeket, három típusú terméket tudunk bátran javasolni ajándékként: sálakat, stólákat és gyapjú-, kasmírholmikat, illetve nagyon drága márkák darabjait. A minőség természetesen mindhárom esetben kulcsfontosságú és egy kis márkaismeret sem árt a válogatáshoz.

Boss és Ralp Lauren

Kezdjük a márkákkal, ez a legkönnyebb talán, főleg hogy az alábbi két logót, nevet szinte mindenki ismeri. A Ralph Lauren (1) lovacskái világszerte népszerűek, és ezzel a visszafogott színű, egyszerű, de nagyon jól szabott pólóval nem igazán lehet tévedni. Feltéve persze, hogy ismerjük a célszemély méretét, azt mindenképpen javasoljuk beszerezni.

Ralph Lauren póló - Háda (1)
Ralph Lauren póló – Háda(1)

 

Boss Orange gyapjú pulóver - Háda (2)
Boss Orange gyapjúpulóver – Háda (2)

 

A Boss is igen ismert márka, nekik még saját boltjuk is van Magyarországon – elképesztően borsos árakkal. Ez a Boss Orange gyapjúpulóver például 60-70 ezer forintba kerülhet eredeti áron. Szabásából adódóan szinte mindenkinek jól áll, remek az anyaga (bár mosásnál vigyázni kell rá nagyon) és jó meleg. (2)

Desigual, pashminasál

A Desigual is nyitott már magyar üzletet, de az a gyanúnk, hogy már a nyitás előtt is sok rajongója akadt itthon. Ezért aztán színesen öltözködő ismerősünknél biztosra mehetünk egy Desigual tárcával. Bár ha valaki csupa feketében jár, talán még jobban megkedveli ezt a színes, bolondos darabot, amire minden alkalommal rámosolyoghat, amikor előveszi. (3)

A pashmina mint fogalom már kevésbé ismert itthon, pedig megérdemli a figyelmet. Az Ázsiában honos kecskék finom szőréből készült holmik hihetetlenül finomak, melegek, könnyűek – és drágák. Ha tehát olyan sálat találtunk, aminek összetevői között a pashmina szerepel, érdemes lecsapni rá. Ez a látványos, lila színátmenetes darab még selymet is tartalmaz, úgyhogy még jobban örülhet majd, aki megkapja. (4)

 
Desigual - Háda (3)
Desigual – Háda (3)
Lila pashimna selyemmel - Angex (4)
Lila pashimna selyemmel – Angex (4)

 

Pashminából persze készülhet egészen hatalmas, vállkendőként is használható, nagyon jól melegítő és dekoratív darab. A sötétebb színek kedvelői értékelhetik ezt a fekete-zöld mintájú, méretes pashminát, ami egész télen jó szolgálatot tesz majd új tulajdonosának. (5)

A gyapjú Ferrarija

A puha melegség versenyében a pashmina nagy vetélytársa a kasmír, ami szintén Ázsiából származik eredetileg. Persze az idők során számos helyen elkezdték tenyészteni a megfelelő állatokat, így például Skócia is híres kasmírjáról. A Johnstons márka a gyapjú Ferrarija, a legegyszerűbb sáluk is bőven 40 ezer forint fölött érhető el, úgyhogy ha ilyet látunk, ne habozzunk! Az ajándékozott pedig hálatelt szívvel gondolhat ránk egész télen. (6)

Hatalmas pashmina - Max Turi (5)
Hatalmas pashmina – Max Turi (5)

 

Johnstons kasmír sál - Háda (6)
Johnstons kasmírsál – Háda (6)

Ted Baker és Gap

Még mindig maradunk egy kicsit a kasmírnál, hiszen bármi, amit ebből az anyagból készítenek, kétszer annyiba kerül a boltban, és meleg és finom. Magas, vékony hölgyeknek lehet remek ajándék ez a Gap kasmírpulóver, amely még a legérzékenyebb bőrűeknek is megfelel. Ráadásul csíkos, ami örök trend. (7)

A végére hagytunk egy kis selymet is, ha már finomságokról van szó, a biztonság kedvéért minőségi márkából. Az alábbi, leginkább férfiaknak való Ted Baker-sál egyrészt nagyon népszerű, drága név Nagy-Britanniában, másrészt pedig selyem-gyapjú keverék, ami már egyenesen a luxus érzését biztosítja az ajándékozott nyakán. És még csinos is. (8)

Gap kasmír pulóver - Angex (7)
Gap kasmírpulóver – Angex (7)
Ted Baker sál - Háda (8)
Ted Baker-sál – Háda (8)

 

További képek a szerző blogján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top