Öltözködjünk

Turitrend: vásárolj olcsón mohert és alpakát!

Az állati szőrökből készült gyapjúk világa igen változatos, meglepő teremtmények szerepelhetnek a források között, a már megszokott kecske mellett akár teve is. Egyik finomabb fonalat ad, mint a másik, érdemes odafigyelni rájuk.

 

Korábbi cikkeinkben meséltünk már a bárányokról és a kasmírkecskékről, illetve a tőlük származó csodás anyagokról, a merinógyapjúról, a kasmírról és a pashmináról. De a sor még mindig nem ért véget, tovább is van, mondjuk még?

Mondjuk. Mégpedig azért, mert gyapjúból készült kötött árut használtan vásárolni különösen megéri, főleg, ha kilós áron tesszük. Egészen kevés pénzért tényleg egyedi, puha és meleg holmik birtokosai lehetünk, amelyek megfelelő kezelés mellett még sok télen melengethetik testünket.

Moher

 

Bár finom gyapjút adó kecskékről már előző anyagunkban is volt szó a kasmír kapcsán, további különleges fajták szőre is segíthet megmelegedni. A moher a moherkecske szőréből készül, és az egyik legrégebben ismert és használt természetes szálfajta. Igen érzékeny kecskefajta, nem túlzottan szapora, ezért is olyan drága a gyapja, valódi luxustermék. A legértékesebb az egészen fiatal állatok szőre, mivel ahogy növekednek, egyre vastagabb a szálvastagság, és durvábbá válik a minőség.

Fat Face átkötős pulóver moherrel – Háda
Fat Face átkötős pulóver moherrel – Háda

 

Mistral kardigán moherrel – Angex
Mistral kardigán moherrel – Angex

 

Remek szigetelőképessége miatt ajánlják télre, nyári viseletként pedig azért lehet praktikus, mert átereszti a nedvességet. Sok jellemzőjében az angórára emlékeztet, kis mennyiségben igazán szép és jó érzés, de ha túlzásba viszik, sok gondot okozhat. Általában nem is jellemző a nagyon magas mohertartalom, rendszerint 20-30 százalék körüli arányban használják. Puha és meleg, azzal nincs hiba, de használat közben erősen hullathatja a szőrét, és végtelenül érzékeny a mosásra. Ettől függetlenül sok rajongója van, mert valóban jó érzés viselni, és jellegzetes habos megjelenését sokan kedvelik.

A mohernél érdemes odafigyelni a márkára és a teljes anyagösszetételre, mert a nagyon olcsó márkák is szívesen használják akrillal és más, nem túl jó minőségű szálakkal keverve. Márpedig az ilyen termékeket az a 3-5 százaléknyi finom kecskeszőr csak egészen rövid ideig teszi vonzóvá, hamar elvesztik puhaságukat. Ha tehát valamelyik használtruha-boltban a moher (mohair) szót látjuk az anyagösszetétel címkéjén, akkor járunk legjobban, ha gyapjúval (wool) kevert anyagot találunk, legfeljebb 20-25 százaléknyi műszállal. Minél magasabb a mohertartalom, annál kevésbé van esélyünk a gépi mosásra. Ha meg akarjuk őrizni a minőségét, kénytelenek leszünk óvatosan, kézzel mosni és fektetve szárítani.

Bézs hosszú pulóver moherrel - Háda
Bézs hosszú pulóver moherrel – Háda

 

Elena Miro pulóver alpakával – Háda
Elena Miro pulóver alpakával – Háda

 

Alpaka

 

A gyapjúholmikról szóló háromrészes összeállításunk legegzotikusabb állata az eredetileg dél-amerikai alpaka, amely egy rendkívül finom gyapjút termelő, háziasított tevefajta, külsőleg leginkább egy lámára emlékeztet. Az egyik legdrágább gyapjú típusú alapanyag, melegebb, mint a juhtól származó, és szinte soha nem szúrós. Ráadásul nem tartalmaz lanolint, így hipoallergénnek minősül. A leírások szerint természetes víztaszító képessége is van, és nehezen gyullad meg.

Odeon pulóver alpakával – Angex
Odeon pulóver alpakával – Angex

 

Tumi sál bébi alpaka szőrrel Peruból – Háda
Tumi sál bébi alpaka szőrrel Peruból – Háda

 

A perui alpaka gyapját tartják a legjobbnak, az országban rengeteg, csak alpakával foglalkozó vállalkozás és márka létezik, komoly forgalommal. Legjellemzőbb megjelenése a kötött és szövött sál, de láttunk már kabátot, pulóvert, nadrágot is alpakával. A bennszülött cégek legtöbbször helyi népi mintákkal díszített kötöttárukat készítenek, de helyben is elérhetőek minimalista luxustermékek. A feldolgozott alpakafonalat pedig a legnagyobb márkák is használják, akár férfiöltöny is készülhet belőle.

Itt is van jelentősége a márkának és az anyagösszetételnek, érdemes a címkéket rendesen megnézni. Gyakorlatilag minden nyelven alpakának nevezik, úgyhogy ezzel nem lehet tévedni. Mivel általában könnyű, a kilós ára használtruha-boltban nem lesz túl magas, és tapasztaltaink szerint a mosásra sem olyan érzékeny, mint az angóra vagy a moher. Tapasztalataink szerint az alpaka méltó párja a kasmírnak ár-érték és használhatóság szempontjából is, egyik kedvencünk.

Még több finomság a szerző blogjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top