Öltözködjünk

Bakik a vörös szőnyegen

"A szépségért meg kell szenvedni" – ki ne ismerné a szólást és az érzést, amikor egy hosszú és fárasztó nap után végre megszabadulhatunk a kényelmetlen, szoros, zsibbasztó, ámde annál divatosabb magas sarkú cipőinktől. Bloggerünktől most mindent megtudhatsz a magas sarkúról, sőt még néhány durva bakit is összegyűjtött.

Magas sarkak a történelemben

Először nézzük meg a magas sarkú cipők történetét. Egyes források szerint már az ókori Egyiptomban is használtak magasított sarkú cipőket, főként az előkelő családok tagjai, férfiak és nők egyaránt. Más leírások azt bizonyítják, hogy az egyiptomi hentesek alkalmaztak magas sarkakat, hogy ne kelljen bokáig a legyilkolt állatok maradványaiban tapicskolniuk. Ez utóbbi forrás ugyan nem éppen romantikus, de logikusan mindenképpen elképzelhető.
További feljegyzések tanúsítják, hogy Rómában és a görögöknél is láthatóak magas sarokra utaló ábrázolások és leírások, bár ez akkor inkább a színészek és a prostituáltak körében volt elterjedt.

A magassarkú cipő története - bakik a vörös szőnyegenHa már cipő és szenvedés, semmiképpen nem feledkezhetünk meg a kínai lábelkötés hagyományáról. A 10. századtól közel ezer évig élt ez a szokás az  előkelő családok körében. 4-6 éves koruktól kezdődően a kislányok lábfejét erős pólyával szorították el méghozzá úgy, hogy a lábujjaik – a nagyujj kivételével – a talpuk alá hajoljanak.

Európában szerencsére egészen más indokkal hódították meg a magas sarkú cipők a divat világát. Az elbeszélések szerint maga Leonardo Da Vinci tervezte meg az első olyan csizmát, amelynek magas sarkai voltak. Ennek akkoriban mindössze gyakorlati szerepe volt, hiszen így a férfiak a lovon ülve stabilabban tudták lábukat a kengyelben tartani, elég volt a sarkakat beakasztani. Természetesen innen csak egy lépés volt az általános viseletbe történő alkalmazásuk is.

Ténylegesen Medici Katalinnak köszönhető a magas sarkak divatja, hiszen ő terveztetett saját esküvőjére egy olyan lábbelit, amelyben jóval magasabb férje mellett ő is sokkal magasabbnak, kecsesebbnek tűnhetett.

A magassarkú cipő története - bakik a vörös szőnyegen

A magas sarkak egészen a 19. századig egyaránt megszokottak voltak a nők és a férfiak körében is. Maga XIV. Lajos is előszeretettel alkalmazta ezt az optikai tuningot, alacsony testmagassága korrigálásához. Korabeli feljegyzésekből, festményekből látszik, hogy nem volt ritkaság akkoriban az extrém magas, akár 15-30 centiméteres sarok sem.

Végül az 1954-es évben megalkották a ma is használatos tűsarkak elődjét, melynek lényege egy acélbetétes sarokmerevítés volt, így váltak a vékony kis sarkak hihetetlenül stabillá és strapabíróvá.

A magassarkú cipő története - bakik a vörös szőnyegen

 

Napjainkban a sarkak változatossága, a színek, anyagok, formák végtelen tárháza áll a tervezők és a vállalkozó szellemű nők rendelkezésére. Választhatunk hihetetlenül vékony vagy éppen ellenkezőleg, vastag sarkokat, telitalpú vagy platform darabokat a szivárvány minden színében, ruhánkhoz, táskánkhoz illően. 

Mindez csak egy kis ízelítő. Ha kíváncsi vagy a magassarkú káros hatásaira és a vörös szőnyeges bakikra, látogasd meg a 40 és annyi blogot, ahol egy videó is vár rád, hogy lásd, még a modellek is hasra esnek néha a cipők miatt.

A magassarkú cipő története - bakik a vörös szőnyegen
 
A magassarkú cipő története - bakik a vörös szőnyegen

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top