Öltözködjünk

Sztártervezők érkeznek Budapestre

Április első hétvégéjén Budapestre költözik a francia divat, hiszen három magyar tervező mellett három francia dizájner bemutatóin nyerhetünk inspirációt a következő szezonokra az Elle Fashion Show-n.

Octavio Pizarro nevét nem kell bemutatni a magyar közönségnek, hiszen ő az a sztártervező, akinek a ruháját Michelle Obama mellett Milla Jovovich, Nicole Kidman és Charlotte Gainsbourg is viselte már. Pizarro tavaly járt először Budapesten – szintén az Elle Fashion Show alkalmával –, és saját bevallása szerint elámult a város eleganciájától, történelmétől.

Munkásságát mi sem ismeri el jobban, minthogy a Francia Divat Szövetség (Fédération française de la Couture) több ízben beválasztotta kiállító dizájnerei közé. Pizarro vallja, hogy arra született, hogy Párizsban éljen és alkosson, ez a város az, ami leginkább inspirálja. Ugyanakkor különösen büszke arra, hogy idén szülőországában, Chilében az év divattervezőjének választották.

Christine Phung – saját márkájának elindítása előtt – olyan híres brandeknek dolgozott, mint a Vanessa Bruno, a Chloé, a Lacoste és Christophe Lemaire. A dizájner jellegzetesen finom, nőies, törékeny, ugyanakkor merész architektúrát alkalmazó kollekcióival szerzett nevet magának a nemzetközi divatvilágban. A már hazánkban sem ismeretlen Christine Phungnak az igazi áttörést azonban a tavalyi év hozta meg, amikor elnyerte az ANDAM díjat, mely egyike az egyik legrangosabb elismeréseknek a divat terén. Ezt követően jelentős elismerést aratva részt vehetett a Párizsi Divathéten is.

Valentine Gauthier fiatal, környezettudatos tervezőt a párizsi szakma már több ízben is kitüntette. A dizájner leginkább két 2006-ban kapott elismerésére büszke, amiket a “Nemzetközi Fesztivál Fiatal Tervezőknek” eseményen kapott. A Valentine Gauthier márka fő jellemvonásai a kifinomultság, a látszólagos nemtörődömség és az alternatív gondolkodás által befolyásolt modernség. A kollekció valamennyi darabja olyan anyagokból készül, amelyeket természetes értékeikért választottak ki, és amelyek abból az országból származnak, ahol készítették őket.

Christine Phung, Octavio Pizzaro és Valentine Gaulthier egy-egy kreációja
Christine Phung, Octavio Pizarro és Valentine Gauthier egy-egy kreációja

 

Tervezők és inspirációik

Octavio Pizarrot Párizs mellett a kortárs építészet és a 30-as évek (Jesus Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez) inspirálják, valamint maga az anyag: amint megtapint egy matériát, máris elképzeli belőle a ruhát. Valentine Gauthier művészetére leginkább az a közeg van hatással, ahol él és alkot, azaz Párizs híres Marais negyede. De a tervezőnő szívesen utazik, és fedezi fel a világot, az anyagokat, valamint kóstol bele különböző művészeti ágakba. Christine Phungra az elvontabb dolgok vannak hatással: a természetben fellelhető geometria, a különleges építészeti formák, esztétika a matematikában, a kortárs művészet és a grafikai tervezés.

A francia tervezők 2014. ősz-téli kollekciója mellett Tomcsányi Dóri, Szegedi Kata és a NUBU 2014. tavasz-nyári kollekcióját is megtekinthetjük 2014. április 4-5-én a Millenárison.

További információ a tervezőkről:

Octavio Pizarro

Christine Phung

Valentine Gauthier

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top