Öltözködjünk

Komposztálható anyagok és interaktív ruhák – ilyen lesz a jövő divatja

A fekete örök klasszikus a divatban, ám amit a ruházkodásról eddig gondoltunk, változóban van. A technológiai fejlesztések, a szövetek gyártásában tett óriási előrelépések meg fogják változtatni ruhaviselési szokásainkat. Szükség is van a reformra, hiszen jelenleg a világ vízszennyezésének mintegy 20 százalékáért a textilipar a felelős.

A The Next Black projekt célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a divat- és textilipar képviselőivel, és együtt tegyenek azért, hogy az iparág működése fenntarthatóbbá váljon. Míg az AEG a lehető legenergiahatékonyabb háztartási készülékek fejlesztésére törekszik, partnerei a ruhák előállításának és viselésének fenntartható módjait keresik.

Az alábbi filmben megszólaló Biocouture a biodesign éllovasaként komposztálható ruhaanyagokat fejleszt: olyan mikroorganizmusokkal kísérleteznek, amelyekkel textilt lehet előállítani. A Studio XO a művészetet, a technológiát és a divatot ötvözve interaktív, digitális ruházatot tervez. Ezeket egyelőre még csak fellépéseken viselik olyan művészek, mint Lady Gaga vagy a Black Eyed Peas, de már dolgoznak az utcai viseletre szánt darabokon is. A Patagonia a fast fashion irányzattal, azaz a piacot gyorsan és olcsón új modellekkel elárasztó divattal szemben a tartósan, évekig viselhető ruhák gyártását tűzte zászlajára. Az Adidas szerint a jövő az intelligens ruháé, amelyben szenzorok mérik a viselő fizikai és egészségi állapotát. A sportruházati cég fejlesztései már most is arra irányulnak, hogy a sportruhák mérni tudják a sportolók teljesítményét. A Yeh Group találmánya ugyan még csak a kereskedelmi forgalmazás elején jár, de annál ígéretesebb: vízfelhasználás nélkül oldották meg a textilek festését.

“A ruhaápolás a ruházkodáshoz köthető környezetterhelés jelentős részéért felelős. Nem csak a ruhák gyártása, de viselése és ápolása során is környezettudatosságra kell törekedni. A zöld szemléletet vásárlóinkban is tudatosítani szeretnénk, például azzal, hogy megmutatjuk, termékeinket használva sokat tehetnek környezetünk védelméért” – nyilatkozta Gianluca Brotto, az Electrolux Csoport környezetvédelemért felelős igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top