Öltözködjünk

Hűtsd le magad! – nyári sportruhákat teszteltünk

A jó sportruházat nyáron segít leadni a hőt, sőt bizonyos esetekben még a napsugárzás káros hatásaitól is megvéd. A piacon számos márka termékei ígérnek olyan új fejlesztéseket, amelyek segítségével biztos nem lesz melegünk, egyből kedvünk is támadt egy kis teszthez.
Télen is teszteltünk sportruhákat – azt a cikkünket, itt találod!

Columbia

Tulajdonképpen egész tesztünket a márka egyik új fejlesztése ihlette, végtelenül kíváncsiak voltunk az anyagra, amely képes lehűteni testünket, és közben még naptejet sem kell használnunk. Persze a naptól minden, a bőrt elfedő anyag elzár valamennyire, de a Columbia fejlesztői egészen konkrétan 50 faktoros védelmet ígérnek. Ahogy az a képeken is látszik, a speciális anyagból készült hosszú ujjú top nem is túl kivágott, tehát valóban az anyagba épített szellőzésre kell támaszkodnunk.

A teszt során először is nagyon kellemesnek találtuk magát az anyagot, igen jó érzés volt viselni. A hőelvezetéssel kapcsolatban természetesen csak szubjektív élményekről tudunk beszámolni, de azok meglehetősen pozitívak. Mi egy kicsit késleltetettnek éreztük a hatást, ahogy a mozgástól kimelegedtünk, a hűtő hatás nem azonnal indult el, egy keveset várni kellett rá. Ugyanígy, amikor megálltunk, és megszűnt a menetszél, egy-két percnyi hőhullámot éreztünk, ám mintha csak “bekapcsolódott” volna a ventilátor, a meleg szépen elvezetődött. Különösen a napra érzékeny bőrűeknek jelenthet remek megoldást.

Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk

 

A teszten szintén szereplő, térdig érő, szűk nadrág egyik legnagyobb előnye a derék kialakítása, rendkívül rugalmas, puha és kényelmes, nagyon szerettük. Annak is örültünk, hogy nem takarja el a térdhajlatot, mivel a hőelvezetés szempontjából igen lényeges területről van szó. Igazán kellemes, ráadásul csinos viselet. A derékvarráson elhelyezett zsebet kicsinyellettük csak cseppet.

Viccesen hangozhat, de a legnagyobb meglepetést egy zokni okozta. Enyhe rábeszélésnek engedve próbáltuk ki a Columbia gyapjú-keverék zokniját, melytől azért húzódoztunk, mert attól tartottunk, túl meleg lesz, de a legkevésbé sem. Remekül szellőzött, puha volt, lábra simuló, remek érzés. Teljesen leszoktunk miatta a pamutzoknikról!

A nadrág 14 990, a top 17 990 forintos áron kapható.

Helly Hansen

Téli tesztünkben igen jól szerepelt a márka, ezért nagyon vártuk a nyári találkozást is. Nem csalódtunk. Szintén egy felsőt és egy nadrágot próbáltunk ki, de pont fordítva, a nadrág volt a hosszú és a top a rövid. Az igen csinosra tervezett W Pace ½ Zip SS2 felső nagy előnye a cipzáros nyak, amivel jelentősen lehet bővíteni a párologtató felületet, illetve a hálós betéteknek köszönhetően remekül jár benne a levegő. Ahogy a téli aláöltözeteknél már megszoktuk, félelmetesen bőrbarát az anyag (LIFA Stay Dry), amiből készült, és a lapos varrásoknak köszönhetően valóban sehol nem nyom.

Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk
Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk

A Helly Hansentől érkezett Challenger Performance Tights nadrágon először csak észleltük, hogy meglepően jól néz ki benne az ember a speciális szabásnak köszönhetően. Utánajárva az is kiderült, hogy a varrásoknak elsősorban nem vizuális tuning a szerepük, hanem támogatják a lábizmokat futás közben. Jelentjük: tényleg! A hátsó cipzáraknak köszönhetően könnyedén le- és felvehető, második bőrként tapad az ember lábára, de közben mégis elég jól szellőzik. Azt azért nem állítanánk, hogy pont olyan, mintha nem lenne semmi az ember lánya testén, de igazán kényelmes. Úgy gondoljuk, terepfutásnál lehet különösen hasznos, amikor tökéletesen megvédi a bőrünket a csalántól, ágaktól, sártól. Persze azért a skandináv designnak köszönhetően városban legalább olyan dögös.:) Külön értékeljük a cipzáros zsebet, amelybe egy kisebb méretű okostelefon is elfér, ez manapság már nem jellemző sajnos.

A top 14 990, a nadrág 35 000 forint.

Nike

Legnagyobb örömünkre a Nike sem maradt ki nyári tesztünkből, igazán kár lett volna érte. Bár a cég megmaradt a jól bevált Dry-Fit fejlesztéssel készült termékeknél, ismét olyan csodás designnal, színekkel és anyagokkal jelentkezett új kollekciójában, hogy szerelem volt első viselésre. Két rövidnadrágot, egy melltartót és két felsőt teszteltünk, közülük került ki legeslegkedvencebb darabunk is.

Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk
Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk

Az úgy volt, hogy a hónap egy bizonyos nehéz napján nagyon nehezen indult a nap, a futás gondolata pedig különösen taszító volt. De a tesztelőnek mennie kell, hát belebújtunk a neonzöld nadrágba, a zöld melltartóba és a korallszínű felsőbe. Nehéz elhinni, de szinte más lett a világ. A nadrág simogatta a hasunkat, a melltartó vidám volt, és tökéletesen tartott, a felső pedig egyszerre volt ledéren lenge és sportosan profi. Az a helyzet, hogy igazi nagy melegben nagyon nehéz a bugyi nélkül viselt, jól szellőző rövidnadrágot és egy ujjatlan topot felülmúlni.

Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk
Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk

Szerettük a fehér nadrágot is, de a neonzöld derékmegoldása lopta be magát főleg a szívünkbe. Mindkét nadrág nagy előnye, hogy cipzáras zseb is tartozik hozzájuk, bár telefonnak nem elég nagy egyik sem. A narancsszínű top is igen csinos és jól működő darab, ahogy a fotón is látszik, hátul szuper fényvisszaverő csíkkal és hálós betéttel segíti a hőleadást és a biztonságos közlekedést. Viszont az ujjatlan korallszínűnek nagy előnye, hogy nincs ujja, és nem gyűrődik be futás közben a hónaljba. Ezzel kapcsolatban nyilván több szempont létezik, bizonyára sokan szeretik a szorosabb, ujjatlan megoldásokat és biztosan a rövid ujjú szabásnak is akadnak rajongói. Nekünk a laza ujjatlan fazon jött be eddig a legjobban, különösen, ha jól szellőző anyagból készült.

Le a hővel! - nyári sportruhákat teszteltünk

 

A Nike esetében is kipróbáltunk egy nem pamut, Dry-Fit zoknit, amit egyébként használtruha-boltban vásároltunk és a Columbia gyapjúkeveréke mellett ez lett a másik kedvencünk. Jól szellőzik, szépen tartja a lábat, bár persze nem annyira puha, mint a gyapjú, de remekül simul a lábra.

Felsők 9000-12 000 forint körül, nadrágok 10 000, melltartó 9000 forint körül.

A képeket Skoda Merci, a prante.hu fotósa készítette, köszönjük a közreműködést.

A cikkben említett termékeken kívül egy Nike cipő látható a fotókon, amelyről korábbi, téli tesztünkben olvashatsz bővebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top