Öltözködjünk

Hatalmas siker! Magyar tervező mutatta be kollekcióját a londoni divathéten

Sikeresen debütált új, 2015-ös tavaszi–nyári kollekciójával DORA ABODI Londonban, akit a magyar tervezők közül elsőként hívtak meg a London Fashion Weekre új kollekciójának bemutatására.

“Ez a meghívás hatalmas lehetőség számunkra, hiszen a londoni a »négy nagy« divathét egyike, a New York-i, a milánói és a párizsi divathéttel egyetemben” – mondta el a tervező. A szakma egyik legnagyobb jelentőségű eseményét minden évben két alkalommal rendezik meg Londonban. A szeptembertől novemberig terjedő időszakban a tavaszi–nyári kollekciókat, míg a januári–áprilisi heteken az őszi–téli összeállításaikat mutatják be a tervezők. A londoni divathét fontos programján, a Fashion Scouton az általuk felfedezett új márkákat vezetik be a brit piacra, amit egy hosszú kiválasztási procedúra előz meg. Ennek megfelelően a Fashion Scout-bemutatókat kiemelt érdeklődés övezi.

Új rítus

A 2015-ös tavaszi–nyári kollekció címe az Új ritus, egy sötét, robotizált jövőkép, a barokk és az ősi rítusok találkozása inspirálta. Ősi barlangrajzokon és középkori festményeken is találhatunk repülőcsészealj- és ufóábrázolásokat. A kollekciót egy ősi barlanglakó törzs, egy díszes, középkori udvartartás és egy szupergépiesített, földön kívüli kultúra lehetséges találkozása ihlette. A kollekció koncepciója a merőben különböző kultúrák fúziójáról szól, egy közös új kultúráról és rítusról. A bemutatott darabok készítőire nagy hatást gyakorolt Leah Gordon Horror Carnival című fotósorozata, a Crim3s és a Zebra Katz zenéje, a németalföldi barokk festészet, az olasz reneszánsz, a transzformerek és a science fiction, az afrikai törzsi kultúra, valamint felfedezhetjük az okkult tudományok világát is. Ezek motívumai jelennek meg a textilnyomatokon, hímzésekben, a díszítésekben. 

A tervezőről

Abodi Dóra 2010-ben alapította DORA ABODI néven saját márkáját, a Mod’Art Divat és Művészeti Akadémia elvégzését követően a mesterképzőt a neves milánói Domus Akadémián végezte a Vogue különdíjának köszönhetően. Kollekcióit már eddig is számos hazai és nemzetközi elismeréssel jutalmazták, többek között 2010-ben elnyerte Az Év Divattervezője címet, a független táskatervezők versenyének legjobb design kategóriájában jelölték táskáit 2012-ben és 2013-ban is, 2014-ben a Fashion Scout mellett a Vogue Italia Dubai Mall projektjében és a Not just a Label Future of fashion párizsi kiállításra kapott felkérést. 2013-ban és 2014-ben olyan hírességeket öltöztetett https://nlc.hu/oltozkodjunk/20140808/tyra-banks-abodi-dora/, mint Lady Gaga, Jena Malone, Lindsay Lohan, Eiza Gonzalez, Tyra Banks, Bella Thorne, Kimbra vagy Bailee Madison. A DORA ABODI márka építésére a tavalyi év során nyíltak meg új lehetőségek, amikor a cégfejlesztéshez tőkét vont be a Széchenyi Tőkealaptól, s ezzel további lendületet kapott a márkaépítés.

Megnézem
Összes kép (1)

Fotók: Vogue UK

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top