Öltözködjünk

Nem varrnak több pécsi kesztyűt

Megszűnik a termelőtevékenység a pécsi OK Magyar Kesztyű Közös Vállalatnál.

A német tulajdonú cég az évet 120 alkalmazottal kezdte, a nyáron elbocsátott negyven dolgozót, és januárig leépít még ugyanennyit, húszan nyugdíjba vonulnak – olvasható a Népszabadság csütörtöki számában.

Síkfői Katalin, a cég vezetője a lapot arról tájékoztatta, hogy az OK-nak van két leányvállalata, az egyik Kínában háromszáz, a másik Etiópiában kétszáz embert foglalkoztat. Ezek a leányvállalatok megmaradnak, s a céget továbbra is Pécsről irányítják, ami 15-20 embernek ad megélhetést.

Az üzem azért maradhatott fenn mostanáig, mert az OK beindította a már említett, Európán kívüli gyárait, amelyekben a magyar minimálbér negyedét-tizenkettedét fizetik ki az ottani dolgozóknak, így a 10-11 millió eurós árbevételű OK nyereséges maradt, mert a kínai és etióp leányvállalatok hasznából fedezhető volt a pécsi gyár 20 százalékos mínusza. 2015-től viszont a tulajdonosok nem akarják tovább működtetni a veszteséges pécsi gyárat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top