Öltözködjünk

A természet öltöztet

Trendinek lenni ma már nemcsak azt jelenti, hogy divatos ruhákat húzunk magunkra, hanem azt is, hogy figyelünk arra, hogy mindezek környezetkímélő anyagokból készüljenek. A Föld napja alkalmából két olyan magyar tervezővel, Konkoly Rózsával és Majoros Zitával beszélgettünk, akik a környezettudatosságra esküsznek.

Mióta foglalkoztok ruhatervezéssel?

Konkoly Rózsa: 2008-ban végeztem divattervezőként, de akkor még csak hobbiszinten játszottam az anyagokkal. 2010-ben nyitottam egy üzletet a horvát tengerparton, ott csupán egy nyári kollekcióval voltam jelen. A jelenlegi irányvonal 2013 tavaszán debütált egy divatbemutatón. Azóta veszem komolyabban és tekintem hivatásomnak a tervezést.

Majoros Zita: Rózsával ellentétben én nem ruhatervezőnek tanultam, hanem képzőművészeti egyetemre jártam, képgrafika szakra. 2006 óta foglalkoztat az, hogy a grafikáimat milyen módon tudom hordhatóvá tenni, így kezdtem ruhákat tervezni. Az anyagválasztás mindig is kulcsfontosságú volt számomra, mivel az új anyagok használata szerintem nem fenntartható. Így kezdtem el olyan anyagokat felkutatni, amelyeket újra lehet használni.

Megnézem
Összes kép (1)

 Konkoly Rózsa kreációi

Biopamut, újrahasznosított anyag, stílusos fenntarthatóság. Ezeket a kifejezéseket egyre többször halljuk. Ti is természetes anyagokkal dolgoztok, miért fontos ez nektek?

Konkoly Rózsa: Nagyon szeretem a selymeket és finom természetes anyagokat. Az emberi testen energiák áramolnak. Kapcsolatot létesítünk a környezetünkkel és a Földdel. Amennyiben ezt a szabadságot megadjuk a testnek, sokkal kiegyensúlyozottabbak és nyitottabbak vagyunk. Amikor műszálba burkoljuk magunkat, kivonjuk a körforgásból az energiánkat, és nem tudunk nyitni, töltekezni. Beszürkül a lelkünk, és egy idő után boldogtalanabbnak, céltalanabbnak érezzük magunkat. Összetett kérdés az anyagválasztás, és hosszan lehet róla mesélni. Mégis, ami fontos, hogy nem szabad levegő nélkül elszigetelnünk magunkat. Fontos a természetes szál.

Majoros Zita: Az alapdarabok között pamutpólók, férfiingek, pulóverek, farmerek, férfinadrágok találhatók, valamint különlegességek is, mint  vintage textilek, orvosi köpenyek vagy régi fellépőruhák. Az Aware Apparel elnevezésű kollekcióm darabjai bőrkabátból készült táskakollekcióval egészülnek ki. Mindig csak természetes anyagokat hasznosítok újra, amelyeket érdemes újrahasználni. Az Aware gyerekkollekciót újrahasznosított pamuthulladékból készítettük. A 100 százalékos pamutfonalból kötött kelme bizonyos részein a gyártás folyamán hibák keletkeznek, emiatt az anyagot kiselejtezik. A hibákat kikerülve vagy beintegrálva a tervezésbe ezeket az anyagokat újrahasználjuk, ezzel csökkentve a vízfelhasználást és hulladéktermelést.

Azonkívül, hogy az általatok tervezett ruháknál talán a legnagyobb szerepet az anyag összetétele kapja, stílusát tekintve mi inspirált benneteket?

Konkoly Rózsa: Az egyén inspirál és a feladat. Nem divathullámokban és kollekciókban gondolkozom. A legfőbb vonal az egyedi tervezés és személyre szabás. Ez alatt értem azt, hogy a viselőből inspirálódom. Engem is megérintenek a trendek, de nem vezérelnek. Sokkal fontosabb a hagyomány, a női lélek és mágiák használata.

Majoros Zita: A gyermekkollekciónak a fő motívuma egyfajta játékos geometria, a Tangram játékból kiemelt geometriai elemekből épül. A játék hét egyszerű formát tartalmaz, ezekből számtalan figura kirakható, amelyek árnyképszerűen emberekre, állatokra, tárgyakra emlékeztetnek. A Tangram legenda szerint egy szerzetes utazni küldte a tanítványát, hogy a világ szépségének lényegét egy táblára fesse. A tábla azonban eltörött, és a tanítvány hiába próbálta meg négyzet alakban összerakni. Próbálkozásai közben sok szép minta keletkezett. Végül a tanítvány megértette, hogy nem kell beutaznia a világot, mivel a világ szépségét és sokféleségét meg lehet találni a széttört tábla darabjaiban. Hasonlóképp mi is azt gondoljuk, hogy a széttörtben, hibásban szépség és érték rejlik.

Megnézem
Összes kép (1)

 Majoros Zita kreációi

A környezetre ártalmatlanok, szépek, stílusosak, kényelmesek. Ez mind elmondható a ruháitokról. Emellett milyen üzenetet hordoznak még magukban?

Konkoly Rózsa: A cél egyértelműen a kellemes közérzet és az önbizalom. Az én területem a szakrális öltözéktervezés. Ez annyit takar, hogy hagyományos, szakrális jelekkel és szálakkal látom el a ruhákat. Kivitelezés közben gondolatok jelennek meg a fejemben, és ezeket minden esetben papírra vetem, és a megrendelő megkapja, mint egy üzenetet vagy egy kis útravalót. Izgalmas visszajelzések és életek futnak át rajtam.

Majoros Zita: Nagyon fontosnak tartom az üzenetet, amit ezek a ruhák közvetítenek: törődünk a környezettel, nem feltétlenül új forrásokhoz nyúlunk, hanem a meglévőket használjuk újra. A slow fashion alapelveket követve a kollekcióim nem egy szezonra szólnak, hosszabb ideig megállják a helyüket egy-egy gardróbban.

Miért érdemes természetes anyagú ruhákat hordani?

“Sajnálatos módon számtalan olyan bőrprobléma alakulhat ki, amit a nem megfelelő anyagú ruha viselése okoz. Ezek a bőrtünetek lehetnek allergiás mechanizmus révén kialakuló bőrjelenségek, vagy pedig az anyag irritatív, bőrizgató jellegéből fakadó nem allergiás folyamatok. A tünetek az anyaggal való kontaktust követően pár órával, de akár napokkal később is megjelenhetnek” – magyarázta dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász.

dr. Hatvani Zsófia
Dr. Hatvani Zsófia

És hogy mik okozzák a kellemtelen, viszkető bőrtüneteket? A ruhatextilekkel kapcsolatban felmerülő bőrproblémák leggyakoribb oka a formaldehid-allergia. A formaldehidet a textilek előkészítése során használják azzal a céllal, hogy vízlepergető, illetve kevésbé gyűrődő anyagállagot állítsanak elő. Megtalálható elasztikus anyagokban, vasaláskönnyített textíliákban, gumis derékpántokban. A tiszta pamut, a poliészter és a nejlon ritkábban esik alá formaldehides előkezelésnek. Ezenkívül a textilfestékek, általában a sötét színek festékanyagának komponense, illetve más egyéb: a textilbe került fémek (kobalt, króm), latex vagy egyéb gumiösszetevők, illetve a tűzállóság kialakításában használt vegyületek is okozhatnak allergiát.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a kellemetlen bőrtünetek kialakulását, hordjunk természetes anyagokból készült ruhákat, melyek az előállítás során nem esnek át kémiai kezeléseken. A természetes anyagok közül a legmegfelelőbb a pamut és a len, illetve a természetes selyem. A gyapjú, bár természetes anyag, gyakran irritálja a bőrt, emellett a feldolgozása során kemikáliákkal való kezelés történik a fertőtlenítés miatt. A világos színű anyagok hordásával az esetleges festékanyag-allergia elkerülhető. Kerüljük a vasaláskönnyített, légző anyag jelzéssel ellátott anyagokat és a “külön mosandó” jelzéssel ellátott ruhákat, ugyanis azok színe fog, így a festékanyag nagyobb arányban oldódik a bőrre is. Jó tanács lehet még, hogy meleg, párás évszakokban ne hordjunk teljesen testhez simuló ruhadarabokat. Érdemes mindig megnézni a ruhákon található anyagcímkéket, és elolvasni, mi hogyan készült – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top