Öltözködjünk

Ruhák ecsettel – Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral beszélgettünk

Cséfalvay Fanny, mint sok más kislány, divattervezői karrierről álmodott. Ma már ezt továbbgondolva a tervezés mellett divatillusztrátorként is sikeres. Interjú.

Nem egy hétköznapi szakma, mikor érezted azt, hogy neked ezzel kell foglalkoznod?

Már gyerekkoromban is a ruhák, a divat és a rajzolás érdekeltek a legjobban. Építész családból jövök, ahol az alkotás teljesen magától értetődő részét képezi a mindennapoknak. A családi közeg nagy hatással volt rám, így egyértelmű volt számomra, hogy művészeti pályát választok.

A gimnáziumi évektől kezdve tudatosan készültem erre, a hétvégéimet egy budapesti rajziskolában töltöttem, majd bekerültem a MOME ruhatervező szakára. A diploma megszerzése óta több területen is kipróbáltam magam a szakmában, jelenleg divattervezőként és divatillusztrátorként megrendelésekre dolgozom. Több projektet viszek egyszerre, így a munkám nagyon mozgalmas és változatos. Szeretem, hogy mindennap más típusú feladatokkal nézek szembe.

Ruhák ecsettel - Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral beszélgettünk

Magyarországon nem sok divatillusztrátorral találkozhatunk…

Valóban, a divatillusztráció itthon még gyerekcipőben jár. Kevesen foglalkoznak ezzel, de természetesen vannak tehetséges és elismert divatillusztrátorok, akikre érdemes odafigyelni.

A világhálón dramaQueen fashion illustrationsként vagy jelen. Mit takar pontosan ez a név?

Az oldalamat kezdetben gyakorlás céljából hoztam létre. Aztán azon kaptam magam, hogy a skicceimmel egy kisebb lakást kitapétázhatnék, az oldal egyre látogatottabb, én pedig menthetetlenül beleszerettem a divatillusztrációba. Mára nagyon nagy részét képezi a munkámnak, és az életemnek. A dramaQueen kifejezést általában olyan nőkre használják, akik imádnak a középpontban lenni, szeretik a feltűnést, és úgy gondolják bármit megengedhetnek maguknak. A dramaQueen számomra az a felület, ahol én is bármit megengedhetek magamnak, kedvem szerint váltogatva a rajzi technikákat és stílusokat. Az általam ábrázolt karakterek is sokfélék, saját személyiséggel rendelkeznek. A rajzaimmal szeretek érzéseket, hangulatokat közvetíteni.

Cséfalvay Fanny
Cséfalvay Fanny

Mi a legszebb és ugyanakkor a legérdekesebb a hivatásodban?

Szeretem, hogy azzal foglalkozhatok mindennap, ami igazán boldoggá tesz. El sem tudnám képzelni, milyen lenne az, ha a munkámat nem teljes szívből és meggyőződésből végezném. Szeretem, hogy a divatot a változás mozgatja, így sosincs két egyforma nap, és egyforma feladat. Mind az illusztrációim, mind az általam tervezett ruhák teljes mértékben a belső világomat tükrözik. Jó érzés, hogy a munkám egyben önkifejezés is.

Nálad miből áll az alkotás folyamata? Előre megtervezed fejben, hogy mit is akarsz majd viszontlátni, leülsz és megrajzolod? Vagy esetleg fordítva történik, hogy csak leülsz mindenféle terv nélkül, és máris mozgatod az ecsetet, és fested ami jön érzésből…?

Folyamatosan gyűlnek a fejemben az ötletek és a tervek, amelyeket szeretnék megvalósítani. Általában csak egy megvalósítandó összkép van a fejemben. Amikor leülök az asztalhoz, bekapcsolom a zenét, és hagyom, hogy magával ragadjon. Az illusztrációt olyankor kicsit rábízom a véletlenekre, a hangulatokra, és engedem, hogy folyamatosan változzon alkotás közben.

Kicsit más ha megrendelésre dolgozom, olyankor általában adott a téma. Kitalálom a koncepciót, és az alapján készítem el az illusztrációt. A megrendelők a kivitelezés módjában szerencsére legtöbbször szabad kezet adnak. Az eszközhasználatom elég változatos és kísérletező, többféle technikát szeretek váltogatni a rajzok elkészítésekor, így szélesebb közönséget tudok megcélozni a munkáimmal.

Ruhák ecsettel - Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral beszélgettünk

Egy művész talán kivétel nélkül szereti az összes alkotását, mert mindegyikhez kapcsolódik egy érzés, egy hangulat… Neked mégis melyik a legnagyobb szerelem?

Azok a rajzok a kedvenceim, amelyek lendületesek és nagyvonalúak, ahol emlékszem, hogy spontán és könnyedén jöttek létre. Hiszem, van olyan, hogy egy kép egyszerűen meg akar születni, olyankor valahogy minden vonal és szín a helyére kerül. Ezek a pillanatok azok, amelyek a legjobban motiválnak.

Neves divatháznál, híres divatlapnál dolgozni, ez sok fiatal lány álma. Cséfalvay Fannynak mi lenne konkrétan az a célállomás, amikor azt érezné , hogy mindig is erre az utazásra vágyott?

Rengeteg tervem van, és folyamatosan keresem az újabb felhasználási területeket, ahol divatillusztrátorként igény lehet a munkámra. Nagy vágyam, hogy egyre több magazin, és divatcég számára készíthessek rajzokat. A legközelebbi célom mégis egy budapesti divatillusztráció-kiállítás. Ezt még idén szeretném megvalósítani. A könyvillusztráció is érdekel, remélem, egyszer egy ilyen lehetőség is megtalál. Mióta létrehoztam a Facebook-oldalamat, és egyre többen ismernek meg, nagyon sok pozitív visszajelzést és egyre több felkérést kapok, ezért most bátran merek nagyot álmodni.

Ruhák ecsettel - Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral beszélgettünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top