Öltözködjünk

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Ha már jártál úgy, hogy kedvenc kardigánod válla csúnyán kinyúlt a vállfán, vagy a pólód szanaszét gyűrődött a fiókban, figyelj! Egy sor hasznos tippet adunk a ruhák tárolásához, és egy szuper praktikus hajtogatási módszert is bemutatunk.

Ezeket tedd a fiókba vagy polcra

Minden olyan ruha, ami könnyen kinyúlhat, mint a pulóverek, kötött ruhák, pólók, pulcsik, jobb helyen van összehajtogatva egy polcon, mint felakasztva vállfára. Az erősebb anyagú holmik, mint a farmer és kord ruhák, nadrágok szintén jól tárolhatók így.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Az összehajtogatott ruháidat nemcsak polcon, fiókokban is tárolhatod. Mindkettő esetén fontos azonban, hogy túl sok ruhát ne halmozz egymásra, mert a súlyukkal összenyomhatják egymást, és ettől könnyebben gyűrődnek. Fiókok esetén számos gardróbszekrényhez választható hagyományos és fémrácsos fiókelem is. Ez utóbbiak nagyon praktikusak, mivel nem kell kihúzkodni őket, hogy lásd, mi van bennük. Azzal azonban érdemes számolni, hogy a lágyabb anyagú ruhákon nyomot hagyhat a rács mintázata.

Ezeket akaszd vállfára

A kabátokon, dzsekiken kívül azokat a ruháidat tárold vállfán, amik könnyen gyűrődnek, mint a kosztümök, zakók, ruhák, blúzok és persze a kényes anyagúak, mint a lenvászon ruhaneműk. Ha kiválogattad, melyik ruháidat érdemes vállfán tárolni, nézd meg, hogy a ruhákba belevarrt akasztók megvannak-e. Nem véletlenül teszik ugyanis bele őket, praktikus kis dolgok ezek, segítségükkel nem csúszik le a vállfáról a ruha, így kevésbé gyűrődik vagy tekeredik meg az anyag.

A blúzokon a legfelsőt gombot, majd legalább minden másodikat gombolj be, miután vállfára tetted! Így őrzik meg legjobban szépen vasalt formájukat. A nadrágokat hosszában hajtsd félbe, úgy hajtsd rá a vállfa keresztrúdjára, vagy nadrágtartós vállfa esetén csíptesd fel a nadrágot hajtókájánál fogva.  A szekrény kialakításánál fontos, melyik mellett döntesz, ugyanis ez meghatározza, mekkora helyet szükséges kihagyni az akasztórúd alatt.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A vastag fa vállfák nagyon jó választások mind a felsők, mind a kabátok, dzsekik és nadrágok esetében. A blézerek és más, rövid szabású kabátok számára léteznek direkt számukra kialakított formájú vállfák.  A szoknyák esetében a legszerencsésebb, ha csíptetővel ellátott vállfákra teszed őket. Ha csak a belevarrt kis akasztókat használod, puhább anyag esetén könnyen kinyúlhat, deformálódhat is a szoknya. Ha nagyon finom, gyűrődős anyagú a szoknyád, egy pici darabka selyempapírt tegyél az anyag és a csíptető közé, így nem fog meglátszódni a nyoma a szoknyádon. A selyemruhák, vagy más, “csúszósabb” anyagú ruhák számára válassz puha, kitömött anyagú vállfákat vagy vékony, bársonybevonatú vállfákat.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Fehérneműk tárolása

Talán ez az a pont, ahol a legtöbben előbb utóbb sutba dobjuk rendszerezési késztetésünket és szimplán beszórjuk a bugyikat és melltartókat egy fiókba, aztán minden alkalommal két kézzel túrunk benne, hogy megtaláljuk amit keresünk. Valljuk be, ez nem túl jó dolog, ráadásul a melltartók például összevissza deformálódhatnak, ha csak úgy beszórjuk őket egymásra.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Helyette a melltartókat érdemes félbe hajtva, a kosarakat egymásba téve tárolni, vagy ha a kosarak közötti részt ehhez túlzottan csavarni kellene, fektetve egymás mögé helyezni őket. Nem csak szebb, átláthatóbb is így. A bugyikat is jobb, ha összehajtogatjuk és persze a zoknikat is összepárosítva tegyük el. Praktikus lehet, ha az alsóneműs fiókokba elválasztó síneket teszel, vagy kisebb dobozokkal szekcionálod őket.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A kis gardróbok megmentője, a KonMari módszer

Ha kevés helyed van a ruhák tárolására, érdekes lehet számodra a KonMari japán ruhahajtogatási módszer. Marie Kondo dolgozta ki, lényege, hogy a ruhákat nem lapjára hajtogatják össze, hanem minél több hajtással feltekerik őket és így, feltekerve állítják egymás mellé.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Amellett, hogy ruhatárunk jobban áttekinthető lesz, a ruhák sem gyűrődnek össze ezzel a tárolási módszerrel.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

Persze Marie Kondo alapelve sem elhanyagolható: azt javasolja módszere követőinek, hogy csak azokat a ruhákat tartsák meg, amelyek valóban örömöt okoznak.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A többit adják el, adományozzák oda valakinek vagy csak dobják ki. A felesleget nem érdemes őrizgetni, mert az a fontos holmiktól is csak elveszi a helyet.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A fenti GIF-ekből megtudhatod, hogy hajtogasd össze pólóidat, pulóvereidet, farmerjeidet vagy épp a zoknikat és alsóneműket.

Így tárold a szezonon kívüli ruháidat

A legfontosabb, hogy lehetőség szerint válassz olyan helyet, ami atiszta, hűvös, száraz és sötét is, valamint ügyelj rá, hogy mindent tisztán tegyél el. Az sem mindegy, mit mennyire pakolsz el. Gondold át, mi az, amit például most a következő télig biztosan nem veszel fel és van-e olyan, ami egy hűvösebb napon még jó, ha kéznél van. Ez utóbbiakat nem érdemes egyből a padlásra száműzni, jó helyük lehet az ágy alatt vagy a folyosói szekrényben is.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A ruhák, még ha hosszabb távra tesszük is el őket, jó, ha levegőznek, de természetesen védeni kell a por és a bogarak ellen is, így hát nem egyszerű kérdés, miben is tároljuk őket. A vászonból készült felakasztható zsákok jó szolgálatot tehetnek a használaton kívüli kabátok, ruhák, kosztümök számára – műanyag társaikkal ellentétben ezek hagyják levegőzni is a ruhákat. Hasonló okokból érdemes kerülni vákuumos ruhatárolást is. Bár roppant praktikus, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszíva a tároló zsákból minimális méretű lesz, a ruhákat nagyon összepréseli. Ráadásul, ha mégis kell valamelyik, kezdheted elölről a vákuumozást.

A műanyag doboz jó a bogárbiztos tárolásra, de meleg időben a benn rekedő nedvesség árthat a ruháknak és a természetes anyagú holmik nem tudnak lélegezni sem ebben. Az erős vászonból készült tároló dobozok ellenben jók a pulóverek, pólók, farmerek számára.

Így tegyél rendet a ruhásszekrényben!

A ruhákhoz hasonlóan a cipőket és csizmákat is csak megfelelően kitisztítva érdemes eltenni a következő szezonig. A bőrcipőket természetesen megfelelő bőrápolóval is érdemes átkenni, hogy ne menjenek tönkre. Hints egy kis szódabikarbónát a cipőkbe, és használj sámfát is lehetőség szerint. A csizmák szárát pedig érdemes kitömni selyempapírral is, hogy megőrizzék formájukat. Ha lehetőséged van rá, a cipőket állítva tárold.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top