Öltözködjünk

Most megmondjuk, mi az a gardróbpiramis, és imádni fogod

Jól variálható, divatos ruhatárat összeállítani nem olyan egyszerű, pláne, ha számít az ár is és nem tehetjük meg, hogy felhalmozunk egy kisebb butikra való készletet. Ha mégis szeretnéd, hogy a te stílusodra és igényeidre szabott ruhatárad legyen, érdemes alkalmaznod a gardróbpiramis elvét.

A maslow-i szükségletelméletet alapul véve az öltözködési szokásainkra is felállítható egy osztályozási rend, ami az egyes ruhatípusokat és kiegészítőket a legalapvetőbbtől a könnyen variálható kiegészítőkig kategóriákba sorolja. Nem kell megijedni, nem annyira tudományos a dolog, mint amilyennek elsőre tűnik, de tény, hogy ha figyelembe vesszük, hogy a különböző típusú ruhákra mennyire van szükségünk, jól felmérhetjük, hogy mi az, amire érdemes és szükséges többet áldozni, és mire lehet kevésbé fontos pénzt költeni.

Most megmondjuk, mi az a gardrób-piramis, és imádni fogod


Alapdarabok – 35%

Ezek a ruhák és kiegészítők kiállják a trendek próbáját, és jó, ha minden ruhatárban helyet kapnak. Egyéni stílusodat természetesen már ezek kiválasztásába is beleviheted. Ide tartoznak például

  • a farmerek,
  • a fehér ing,
  • és persze a fehér póló,
  • a trencskó kabát
  • és a kis fekete ruha is.

Ha ezek megvannak, szerezz be melléjük néhány klasszikus női magassarkút, félcipőt, és jól variálható hétköznapi táskát. Máris kész van egy szuper gardrób alapruhatára.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Munkahelyi öltözékek – 20%

Miután túl vagy az alapdarabok beszerzésén, jöhetnek a munkahelyednek megfelelő ruhák és kiegészítők. Gondold át, milyen dress code vagy ki nem mondott öltözködési szabályok vonatkoznak rád, és eszerint válassz öltözéket. Ha irodában dolgozol, akkor nagy valószínűséggel a lenti ruhadarabokra lesz szükséged:

  • kosztümök
  • vagy pár jól szabott blézer
  • és a hozzájuk illő klasszikus szabású szoknya vagy szövetnadrág,
  • blúzok,
  • egyrészes ruhák.

Munkahelyre a legjobb választás a középmagas sarkú, zárt orrú cipő, amely mellé érdemes lehet egy kisebb kézitáskát is beszerezned. Sokkal csinosabb lesz így az összkép.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ruhák a hétköznapokra – 20%

A casual ruhadarabok remek társaid lesznek a hétköznapokon, amelyeket ügyesen kombinálhatsz egy csinosabb munkahelyi felsővel, vagy egy sportosabb alapdarabbal, attól függően, hogy mennyire szeretnél csinosan, vagy épp lazán öltözködni. Itt már jöhetnek a divattrendek is, hiszen még egy csíkos felsőre is rákerülhet egy kóbor masni, a nadrág lehet bokáig érő vagy coulotte. De maradhatsz a jól bevált skinny fazonnál is. Lássuk, miket lehet érdemes beszerezned:

  • fekete bőrdzseki
  • matrózcsíkos póló
  • sportosabb blézer vagy kardigán
  • fehér és bézs nadrág

A cipők terén érdemes bővítened a repertoárt egy divatos sneakerrel, de táskából is jöhet egy kisebb keresztpántos vagy egy most divatos hátitáska is.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Alkalmi ruhák – 10%

Hacsak nem esküvőszervező vagy, nem lesz rá szükséged, hogy tucatnyi koktélruha és kisestélyi sorakozzon a szekrényedben, az azonban nem árt, ha kéznél van egy-két csinos darab a kiöltözős alkalmakra. Persze ne feledkezz meg a ruhához illő cipőről és táskáról sem.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Szezonális ruhák – 10%

Ide tartoznak a fürdőruhák, esőkabátok, síruhák és társaik. Míg a bikinidet könnyen lehet, hogy évente lecseréled, a drágább síruhák esetén érdemes lehet egyet, de jobb minőségűt venned, hogy több szezonon át is hordani tudd. Felhalmoznod azonban kár ezeket, hiszen ha belegondolsz, meglehetősen kevés alkalommal fogod őket hordani – sajnos.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Kiegészítő ruhadarabok – 5%

Ide tartoznak a sálak, sapkák, kalapok, amik nélkül talán jól meg vagyunk, de a pontot az i-re ők teszik fel, így jó, ha kéznél van pár, a ruháidhoz illő darab.

Megnézem
Összes kép (1)

Mielőtt vadul keresnéd, hová tartozik a mellény vagy a libbenő nyári ruha, elárulom: a fenti lista nem tartalmazza a létező összes ruhatípust. Célja, hogy iránymutatást adjon arra, hogyan érdemes felépíteni egy jól variálható ruhatárat, amely ha meg van, bátran kiegészítheted még számos más darabbal. Csak sose feledkezz meg róla: legalább másik két meglévő ruháddal tudd hordani az adott darabot, és figyelj az arányokra.

Az anyag a whowhatwear.co.uk cikke alapján készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top