Öltözködjünk

Végre sok-sok plus size modellt látni a kifutókon – legyen kötelező?

Ha szeptember, akkor ismét divathetek: New Yorkkal indult a szezon, ahol ismét komoly szerephez jutottak plus size modellek. Ám nem mindenütt ennyire rózsás a helyzet...

New York volt az első, ahol a szokásos divathét során plus size márkák is magukra vonták a média figyelmét, ám beletelt pár évbe, hogy idén már szinte programszerűen megjelenjen a manapság celebstátusszal bíró Ashley Graham vagy Tara Lynn a kifutókon. Az pedig valóban rendkívüli, hogy a plus size márkák mellett idén ismét kerekded lányok is voltak a Chromat márka bemutatóján, vagy elsőként Christian Siriano is beépítette kollekciójába a 42-es méret fölötti lányokat.

Magabiztosak, szexik, és van köztük, aki nem is szeretné, ha “plus”-ként utalnak rá. No nem mintha szégyellné, de akadnak a divatvilágban olyanok, akik a plus size és sztenderd méretek közti szakadékot épp ebben a megkülönböztetésben látják.

Legyen kötelező?

A divathetek következő állomásán, Londonban azonban nem ennyire rózsás a helyzet, hiszen a Nők Egyenjogúságáért Párt kampánya épp a sokszínűség hiányának problémájára hívja fel a figyelmet. A párt vezetője, Sophie Walker szerint ugyanis a divattervezőket kötelezni kellene, hogy ne csak vékony, de nagyobb méretű mintadarabokat is készítsenek a kollekcióikból, így megakadályozható lenne az a jelenség, melynek sok modell esik áldozatul: éhezteti magát, hogy beleférjen a mintadarabokba.

A minimális testtömegindexről egyébként Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban már törvény is született, ezt szorgalmazza Nagy-Britanniában is a párt vezetője. Egy másik kampány részeként néhány ismert plus size modell és blogger szó szerint az utcára vonult a Londoni Divathét első napján transzparensekkel a kezében, hogy a sokszínűségre való igényre hívja fel a British Fashion Council vezetőinek figyelmét.

Plus size akció a 2015-ös londoni divathéten
Plus size akció a 2015-ös londoni divathéten

Ezek az aktivitások véleményem szerint tökéletesen aláaknázzák, és megsemmisítik azt a sztereotípiát, amivel a telt nőket megbélyegzik sokszor. Miszerint is a duci nők önbizalomhiánnyal küzdenek, és csak kompenzálnak harsányságukkal vagy épp szexiségükkel.

Elég csak végignézni egy Addition Elle divatbemutatót New Yorkból vagy egy Marina Rinaldi divatanyagot Milánóból, mindenki láthatja, ezek a lányok nem félnek, és nem bújnak el sehová! Kiállnak a publikum elé, ha kell, szexi fehérneműben, hogy az átlag nő is saját méretéhez közelebbi, reális képet láthasson ahelyett, hogy irreálisan vékony lányokhoz hasonlítaná magát. Véleményem szerint nem a vékony modelleknek kellene eltűnniük, hanem egy színesebb palettát kellene bemutatniuk a divatcégeknek, magazinoknak és hirdetőknek egyaránt. Miért ne szerepelhetne egy duci lány egy szempillaspirál-reklámban? Miért ne kerülhetne egymás mellé egy 36-os és egy 46-os méretű modell a magazin hasábjain? Miért ne jelenhetne meg egy ősz hajú ötvenes hölgy is a divatreklámokban?

Plus size modellek a kifutón a New York-i divathéten
Plus size modellek a kifutón a New York-i divathéten

Nagy lehetőség

A sokszínűségben pedig nagy piaci lehetőség van. Egészen számszerűen John Auerbach e-commerce szakértő ki is számolta, mennyi. Csak az Amerikai Egyesült Államokban ez az összeg jelenleg 17,5 millárd dollár. Na de akkor miért ennyire kiaknázatlan ez a piaci rés? Nemrégiben az egyébként mindig udvariasan és finomkodóan fogalmazó divatszakember, Tim Gunn tőle szokatlan stílusban fejtette ki véleményét a témáról. A Project Runway divattanácsadója szerint a tervezők egyszerűen elavult elvek alapján működnek, évtizedekkel ezelőtt kialakult méretrendszer köré építi a kollekciókat. Ehhez képest azonban a nők testalkata megváltozott az évek során, de ezt nem veszik figyelembe, mondta a Washington Postnak adott interjújában.

A világban zajló változás és megmozdulások hatására talán azt is megérjük, hogy a budapesti divateseményeken is állandó megjelenést kapnak a plus size lányok. A sokszínűség nyitottságra, elfogadásra tanít mindenkit, beleértve a felnövekvő fiatalságot is, így ne féljünk tőle!

2015-ös plus size divatbemutató Londonban
2015-ös plus size divatbemutató Londonban
A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, a célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/beautywithplus

 

További plus size témájú írások az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top