Orbitális

Jótékony rágózás

A rágó alapvetően élvezeti cikk, ám léteznek az egészségre kedvező hatásai is. Már az ókorban is rágcsáltak különféle gumiszerű anyagokat az emberek, hogy védjék és tisztán tartsák fogaikat, a modern tudomány pedig azt is bizonyította, hogy a mai rágógumik az elhízás, a stressz és a gyomorbántalmak elleni küzdelemben is hatékony kiegészítők.

Jótékony rágózás

A rágógumi a fogak tisztán tartásában, a szájhigiénia megőrzésében közismerten jótékony hatású. Tudományos kutatások a közelmúltban azt is bebizonyították, hogy nemcsak a fogaknak, de a gyomornak, sőt még a testsúlyunknak is jót tehet egy kis rágcsálás. A Rhode Island Egyetemen folytatott kísérletek során Kathleen Melanson professzor asszony 35 férfi és női résztvevőn tesztelte a rágógumi hatásait, és arra az eredményre jutott, hogy cukormentes rágó rendszeres használata mellett csökken az igény a kalóriabevitelre, és a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága növekszik.

A megvizsgált páciensek egyik csoportja húsz percig rágógumizott reggeli előtt, majd az ebédet megelőző három órában még kétszer húsz percig, míg a másik csoport tagjai teljesen mellőzték a rágózást. A vizsgálat alatt rendszeres időközönként vizsgálták a résztvevők anyagcseréjét és mérték a vércukorszintjüket reggeli és ebéd előtt, illetve után, és megkérdezték a páciensektől, hogy mennyire érzik éhesnek, illetve energikusnak magukat.

Jótékony rágózás

A „rágósok” átlag 67 kalóriával kevesebbet fogyasztottak az ebédnél, és a nap további részében sem kompenzálták a kisebb kalóriabevitelt, magyarul nem nassoltak és nem ettek többet vacsorára sem. Ráadásul még ezzel együtt is kisebb éhségérzetről számoltak be a doktornőnek, aki kimutatta, hogy ez a csoport 5 százalékkal jobban hasznosította a bevitt kalóriamennyiséget. Összefoglalva: a kísérlet eredménye az, hogy rágózás mellett kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat.

Azonban még a rágó sem csodaszer, így csak akkor van jó hatással a szervezetünkre, ha megfelelő mértéket tartunk. Például ha órákon át rágózunk éhgyomorra, az savtúltengést okozhat, ami a gyomorfalnak nem tesz jót, szélsőséges esetben akár károsodhat is a gyomor nyálkahártyája a magas savkoncentráció miatt. A rágóízületeknek is kellemetlen, ha megállás nélkül gumi van a szánkban: megfájdulhat az állkapocs, és a fáradt rágóizmokban első osztályú kis izomláz alakulhat ki, amitől kínossá válik az étkezés, de még a beszéd is. Ezek a tünetek könnyen elkerülhetők, ha egy-egy alkalommal, az étkezések után vagy más apropóból maximum 15-20 percet rágózunk. Az egészséges rágózás szabálya tehát ez: mértékkel, gyakrabban, de kevesebb ideig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top