Otthon

Szociális zöldek

A szép kert gondos tervezés eredménye, melyet ilyenkor kell elkezdeni. Kertjeink általában nem olyan nagyok, hogy bármelyik stilizált növénytársulást meg tudnánk valósítani benne, ezért általában ezeknek csak egy részét, esetleg többnek a kombinációját hozzuk létre.







Tatárvirág
Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy az egy-egy részlet valósághű legyen, és az egyes típusokat ne keverjük. Az alábbiakban néhány kisebb kertben is megvalósítható részletet szeretnék bemutatni, különös tekintettel, az egymással társítható növényekre.

Sziklakert

Sziklakerti évelők











































































 név ült.hely magasság szín  vir.idő 
 Tatárvirág  D  20-30  F  IV.V
 Kőtörőfű  É  10-20  P, R, F  IV-V
 Varjúháj  D  10-25  S  V-VII
 Kövirózsa  D  15-20  R  VI-VII
 Kakukkfű  D  10-15  L  V-VI
 Bőrlevél  É  30-40  R  III-IV
 Daravirág  D  20  F  IV-V
 Kökörcsin  D, DNy  30   L, S  III
 Pázsitviola  É, K  10-15  K, L  IV-V
 Csillagvirág  É, K  5-20  R, F  VII-VII
 Harangvirág  É, K  30  K, F  VII



















A természetben többféle klíma alatt megtalálható az előképe, a jellegzetes növényeivel, amelyek általában az évelő lágyszárúak közül kerülnek ki. A különböző klíma más-más habitust eredményez, amelyek keveredése diszharmóniát okoz, nem beszélve arról, hogy ezek más-más igényűek, ami a fenntartást, gondozást is megnehezíti.







Csillagvirág
A magashegységi növények több párát és nedvességet igényelnek, viszont megelégszenek a kevesebb napfénnyel, ezért ezeket a sziklakert északi, keleti oldalára telepítsük.

A hazai és a mediterrán vidék növényei elviselik, illetve igénylik is a szárazabb klímát, több napsütést, ezeket a déli, délnyugati oldalra ültessük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top