Otthon

Hogyan állják a telet az évelõk?

A magyarországi árusító helyeken kapható évelõ növények legtöbbje jól fejlõdik a hazai éghajlati viszonyok között. Rendhagyóan hideg teleken azonban némelyiküknek nagy szüksége van védelemre a téli fagy ellen.







Harangvirág
A legfontosabb a növény igénye

Az évelők télállóságát az határozza meg, hogy melyik égövről származnak. Az Amerikából és Európából ide került növények általában mind télállóak, kivéve a trópusiakat. Léteznek azonban különbségek ezeken az éghajlati zónákon belül is.







Őszirózsa
A természeti feltételeknél az egyik meghatározó adottság a hóborítottság mértéke, de jelentős tényező a talaj nedvességtartalma is. A felszínéig nedves talajban ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hosszú fagyos időszak alatt a jég kárt okoz a növények gyökérzetében, mint a vízáteresztő, azaz kevésbé nedves talaj esetén. Az évelők túlnyomó többsége azonban akár az egy héten át tartó fagyot is elviseli. Az alábbiakban felsorolt növények ennek ellenére téli védelmet igényelnek, amit legegyszerűbben úgy tehetünk meg, hogy az ősszel lehullott lombot felhalmozzuk a tövéhez, és nejlon hálóval lazán odarögzítjük.






Legyezőfű



  • Aster amellus – Őszirózsa

  • Campanula lactiflora – Harangvirág

  • Filipendula – Legyezőfű

  • Macleaya – Mákkóró

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top