Otthon

Enteriõr holland stílusban

A következõkben bemutatunk egy eredeti, hollandiai házat. Akinek elnyeri tetszését ez a bájos, természetes stílus, megteremtheti akár a saját otthonában, a nálunk is kapható termékek segítségével.






Kattints a képekre a nagyobb méretű változatokhoz!
Hollandiában a lakóházak – kisebbek és nagyobbak egyaránt – akár egy Grimm mese díszletei is lehetnének, mindegyiken kiszögellések, tornyocskák, osztott ablakok láthatók, a régebbieken pedig felfedezhetők a falakba épített, szabadon hagyott gerendák. Vakolni, festeni csak az új épületeket szokták. A hagyományos házakon megcsodálható a különös műgonddal rakott, barnás vöröses színű téglafal, a hófehérre meszelt ablakpárkány és a faragott, robusztus tölgyfaajtó.





Mivel a telkek mérete kicsi, a lakóházak – a tanyaépületek kivételével – többszintesek. A földszinten található az előszoba és a tágas nappali az elmaradhatatlan, óriás ablakkal, melyet szándékosan nem függönyöznek be. A hollandok régi szokás szerint szívesen ücsörögnek az ablak előtt, figyelve az utca életét, és egyáltalán nem bánják, ha az odakint elhaladók belátnak otthonukba. Nyitottságukra jellemző, hogy házaik elé nem emelnek díszes kerítéseket. A telek határait csupán a szépen nyírt sövénysorok jelzik. Ugyancsak a földszinten helyezik el a konyhát és az étkezőt, a fürdőt, esetleg a dolgozószobát is. Az emeleten a hálószobák találhatók.





Sokan rendezik be otthonukat hagyományos módon. Megbecsülik a régi tárgyakat, szívesen őrizgetik a dédszülők hagyatékát, vagy – jobb híján – antikvitásokban, bolhapiacokon keresgélik a régiségeket. Némelyik otthont egymás után több generáció is lakja anélkül, hogy jelentősebb változtatásokat végeznének rajta. Nem csak a helyiségek funkciója, tagolása marad meg eredeti formájában, előfordul, hogy a szekrényeket, asztalokat, kanapékat sem cserélik újakra.

(A teljes cikk az Otthon októberi számában olvasható)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top