Otthon

Halló, hüllõk!

A hüllõk remek társak lehetnek - nem lármáznak, nem büdösek, jól viselik a bezártságot, gondozásuk sem igényel sok idõt. Lakóhelyük, egy szép terrárium pedig lakásunk dísze lehet.

Az azonban kétségtelen, hogy a hüllők nem a dédelgetni való házikedvencek közé tartoznak, sőt mi több, a ragaszkodás legcsekélyebb jelét sem mutatják majd irántunk.

Ha ennek ellenére kedvünk támad belekóstolni a hüllőtartás rejtelmeibe, akkor először is vegyük számba, hogy melyek azok a hüllőfajok, amelyeknek a tartása otthonunkban is megoldható.

Csak szívvel-lélekkel

Ezek az állatok különböző rendszertani csoportokba tartoznak, ezért tartásukra általános receptet nem lehet adni. Annyi mindenesetre biztos, hogy a fogságban tartott hüllők speciális körülményeket igényelnek, amit csak az adott faj alapos ismeretében teremthetünk meg.

A legokosabb, ha fogságban szaporított állatot vásárolunk, mert az már jobban alkalmazkodott a mesterséges környezethez.
Szinte az összes hüllő szereti a napfényt és a meleget, így a lakóhely kialakításánál vegyük számba, hogy hol a legkedvezőbbek a természetes fényviszonyok, persze ezen felül mesterséges megvilágításról is gondoskodnunk kell. Egyes fajok ugyanis csak úgy maradnak egészségesek, ha a természetes élőhelyüket megközelítő környezetet alakítunk ki számukra.

A hüllők nem éppen a legszociálisabb teremtmények, úgyhogy ha tehetjük, ne párban tartsuk őket.
Kivételt jelentenek ez alól a gekkók, az ékszerteknősök és a szárazföldi teknősök.

A hüllők tartására szolgáló alkalmatosság a terrárium, amelynek gondos kiválasztása a leendő hüllőtartó feladata, melyhez előbb érdemes feltérképezni a kiválasztásra szánt lakó szokásait, térigényét.

Először is keressünk fel egy kisállat-kereskedést vagy egy tenyésztőt, és alapos informálódás után válasszuk ki leendő kedvencünket. A tenyésztőtől való vásárlás előnye, hogy személyes tapasztalatokat is kaphatunk újdonsült kedvencünk mellé.

Íme néhány, nálunk is népszerű, és könnyen beszerezhető hüllőfaj:


Ékszerteknős – kezdőknek

Az állatkedvelők körében apró termetük miatt igen népszerűek. Könnyen alkalmazkodnak az új környezethez, így új otthonukat is hamar megszokják. Elhelyezésükre az ún. akvaterrárium a legalkalmasabb, aminek egyik felében úszkálásra alkalmas vizes területet alakítsunk ki, a másik oldalon pedig egy lejtősen kialakított kavicsaljzatot, amire kimászhatnak, ha sütkérezni támad kedvük. Próbáljuk úgy elhelyezni a terráriumot, hogy napi néhány órán át a természetes napfény örömeit is élvezhessék, de ha nem megoldható, akkor gondoskodjunk megfelelő mesterséges világításról.

Étrendjük főként apróbb halakból áll, mivel ragadozó hírében állnak, de megeszik az élő vízibolhát, tubifexet is. Kisebb termetű példányoknál fontos a napi rendszerességű etetést betartani, a nagyobbakat elegendő kétnaponta etetni.

Ha növelni kívánjuk a teki komfortérzetét, akkor arra is szánjunk némi időt, hogy a viszonylag gyorsan elhasználódott vizüket megfelelő gyakorisággal cseréljük le.

Zöld leguán – helyszűkében lévők kizárva

Valószínűleg a legismertebb gyíkok közé tartozik. Mivel a kifejlett zöld leguánok testhossza a két métert is elérheti, rendkívül fontos a megfelelő méretű terrárium beszerzése.

A leguánok idejük jó részét fákon töltik, így lakóhelyük kialakításánál próbáljunk arra törekedni, hogy az minél jobban hasonlítson természetes élőhelyük körülményeire. Ezt úgy érhetjük el, hogy néhány különböző vastagságú faágat helyezünk el a terráriumban, ami kiváló mászási lehetőséget biztosít . Még könnyebben megszokják új otthonukat, ha búvóhelyet alakítunk ki számukra.

Állati eredetű táplálékot csak a fiatal leguánok fogyasztanak, mivel a növekedésükhöz szükséges anyagokat a növények nem tartalmazzák kellő mértékben. A felnőtt példányok elsősorban növényeket fogyasztanak, mint pl. saláta, spenót, lucerna, káposzta, pitypang.



Leopárdgekkó

Bátran ajánlható kezdő hüllőtartóknak is ez a bájos, kis termetű állatka. Tarthatjuk őket egymagukban is, de ennél a fajnál az sem gond, ha több egyedet tartunk együtt. De vigyázat! Több hímet soha ne zárjunk össze, mert annak rövid időn belül igen tragikus vége lehet.

Ha több egyedet szeretnénk együtt tartani, akkor természetesen ennek megfelelő méretű terráriumot válasszunk számukra, és úgy alakítsuk ki, hogy mindegyiknek legyen egy kis búvóhelye, ha magányra vágynának. Sima felületű kövekkel, faágakkal és homokos talajjal tehetjük otthonossá állatkánk lakhelyét. Az optimális hőmérséklet biztosítása ennél a fajnál is elengedhetetlen feltétele a jó közérzetnek.

Fő táplálékukat a szintén állatkereskedésekben beszerezhető tücskök jelentik, de egyéb rovarokból is szívesen csemegéznek.

Kaméleon

Ezek a kedves kis színváltoztató állatkák nagyon érzékeny teremtések, így tartásukkal csak az próbálkozzon, aki megfelelő gondoskodást tud nyújtani számukra. Ha még nincs kellő tapasztalatunk hüllőtartás terén, akkor ne a kaméleonnal kezdjük a sort, mert talán a legtöbb odafigyelést és törődést igénylő hüllőfajok egyike, és a nem megfelelő körülményeket eléggé rosszul viselik. Ma már Magyarországon is egyre több helyen kapható kaméleon, de árusításukhoz engedély szükséges!

Lakóhelyük kialakításánál elsődleges szempont a tágas terrárium biztosítása legyen, mivel nagy mozgásterű állatkáról van szó. Amire különösen oda kell figyelnünk, az a megfelelő páratartalom megteremtése, mivel mindkét véglet károsan hathat kaméleonunk szervezetére. A terráriumot úgy alakítsuk ki, hogy legyen benne egy melegebb és egy hűvösebb rész is.

Étlapjukon kizárólag élő rovarok, kisebb hüllők és kisemlősök szerepelnek. Vízigényüket a terrárium rendszeres permetezésével elégíthetjük ki, mivel szomjúságukat a vízcseppek nyalogatásával oltják. Figyeljünk arra, hogy állatkánkat ne tegyük ki nagy hőmérséklet ingadozásnak, és ne tegyük őket huzatos helyre, mert könnyen megfázhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top