Otthon

Ha megüt a hõguta

Szereted azt az érzést, amikor legszívesebben elbújnál egy pincébe, és ott várnád meg, amíg elmúlik a kínzó nyári forróság? A megoldás a klímaberendezés. De milyen legyen, hova tegyük, mennyibe kerül? Segítünk!





Nemrég még a luxus kellékének számított a rekkenő nyári napokon is kellemes hőmérsékletet varázsló légkondicionáló. A klíma ma már nem kiváltság, sokkal inkább az otthon elfogadott, már-már kényszerű kelléke.

Nem tudsz aludni, csökken a munkateljesítményed, és szinte állandóan azt érzed, hogy nincs elég levegőd. Természetes reakció, hogy megpróbálsz a magad módján védekezni, és a lehető legelviselhetőbbé tenni a forróság okozta negatív hatásokat.


Divatos vagy szükséges?

A kellemes komfortérzet számos módon biztosítható. Ha még építkezés előtt állsz, akkor lehetőséged van arra, hogy olyan rendszert alakíttass ki, amely a fal-, padló-, vagy mennyezetfűtés, illetve -hűtés technológiájának köszönhetően oldja meg téli és nyári gondjaidat. A légmentesen lezárt épületben vagy lakásban jóval gazdaságosabb ugyan a fűtés, ám megfelelő szellőzés híján a helyiség, lakás a dunszthoz válhat hasonlóvá, mert a párával telítődött levegő nem cserélődik ki. Márpedig egy átlagos család naponta akár több kilónyi párát is termelhet, ennek eltávolítása egyáltalán nem mellékes feladat. Ha túl magas a belső páratartalom, a kondenzációs páralecsapódás nyomában nedves, penészes foltok alakulhatnak ki. A légkondicionáló jó megoldás, viszont olyan széles választék áll a rendelkezésedre, hogy a választás komoly fejtörést okozhat.


Hűtés és fűtés

Az egyes helyiségek klimatizálása különböző berendezésekkel oldható meg.
Az ablakklíma a legegyszerűbb, ennek jellegzetessége, hogy a hűtőkör egy dobozban helyezkedik el, és ahogy neve is mutatja, a nyílászáróba, esetleg a falba építhető.





A mobilklíma akár helyiségről-helyiségre tolható, mindössze az elhasznált meleg levegő kivezetését kell biztosítani, amelyre általában egy gégecső szolgál. Ennek helyét (egy megfelelő méretű lyukat) valamennyi helyiségben – amelyikben a berendezést működtetni akarod – ki kell alakítani.
A split (osztott) berendezések beltéri és kültéri egységből állnak, innen az elnevezésük. Amennyiben a hűtést-fűtést egy berendezéssel szeretnéd megoldani, az úgynevezett fan-coil rendszert érdemes kiépíteni, amelyben nyáron egy folyadékhűtő berendezés hideg vizet állít elő, télen viszont egy vízmelegítő (pl. gázkazán) melegíti a hálózatban keringetett vizet. A hőleadásról az elektromos csatlakozással is rendelkező ventilátoros hőcserélők gondoskodnak.
A kazettás klíma nagyon hasonlít a splitklímához, eltérés a beltéri egység kivitelében van. Állmennyezetbe építve hatékony és dekoratív. Előnye, hogy négy irányba képes kifújni a hideg levegőt és mindent tud, amit egy splitklíma. Egy kültéri egységhez több kazetta is kapcsolható, távszabályzóval, illetve fali szabályzóval is kapható.
A légcsatornás hűtés csak annyiban különbözik az előző két konstrukciótól, hogy a beltéri egység által kifújt hideg levegőt előre kiépített és hőszigetelt légcsatornán keresztül jut el a helyiségekbe. A légcsatorna a kivitelezéstől függően a mennyezeten vagy falon keresztül is átvezethető.








Árak
A légkondik ára függ a helyiség nagyságától, belmagasságától és a berendezés minőségétől. Kb. 70.000-tól már kaphatsz jó gépet, míg egy gép beszereltetése 40-50.000 forinttól kezdődik. 

Borzongni jó

Biofilter, UV-fertőtlenítés, öntisztító-szagtalanító funkció, plazmaszűrő, ionfrissítés, inverteres kompresszor, és egy sor csúcsmegoldás, amely kényelmessé, biztonságossá teszi a klímákat. Az extrákkal természetesen egyenes arányban nő az ár is. Ha azonban már beruházol, érdemes körültekintően választanod, és ehhez szakember segítségét kérned.  Nem mindegy, hogy a berendezés milyen villamosenergia-osztályba tartozik, mert az egyes típusok energiafelhasználása között akár 40 százalékos is lehet az eltérés. Az olcsó berendezés hosszú távon többe kerülhet, mint a drágább. Figyelj a megfelelő hűtésteljesítményre is, egy (2,5 méteres belmagasságú) helyiség hűtéséhez négyzetméterenként általában 5-20 KWatt kapacitás szükséges. A választáskor tekintetbe kell még venned a helyiség tájolását, elhelyezkedését, rendeltetését, az ott tartózkodók számát, a hőtermelő-berendezések, világítótestek teljesítményét, az ablakfelület nagyságát.







Beszerelés

Ha újonnan épülő lakásod szeretnéd légkondicionálni, érdemes még a teljes befejezés előtt, szerkezetkész állapotban beszereltetned a hűtőközeg-vezetéket. A bel- és kültéri egység felszerelése ráér később is. Az utólagos klímatelepítést ajánlatos a lakásod nagyfelújításával összekötni. Ha erre nincs mód, akkor sem kell feltétlenül szétveretned az érintett helyisége(ke)t: a hűtőközeg-vezeték kábelcsatornában is elbújtatható. Külön kérdés, hogy hová kerüljön a kültéri egység: nem biztos, hogy mindenütt engedélyezi az építési hatóság a homlokzaton való elhelyezést, de illik arra is ügyelni, hogy a kondenzvíz-elvezetés és a külső berendezés keltette zaj ne zavarja a környezetedet.






Részlet Túrmezei Tamás klímaszakértő blogjából:

“Egy jó tanács a végére: … az oldalfali split-klíma nem hoz friss levegőt, ezért ne essünk abba hibába, hogy nem szellőztetünk időnként!!! Viszonylag gyakran, de rövid időre tegyük meg, mert ellenkező esetben a beltéri az egyre romlottabb levegőt fogja keringetni, azt az újabb tévedést keltve, hogy “a klíma büdös levegőt fúj ki magából”. 

• Kérdéseiddel fordulj hozzá! »

• Fórum a témáról: Lakásklíma »


Környezetvédelem

A klímaberendezések hűtőköre – mint a háztartási hűtőgépek zöme – freonnal működik. Ám a freon környezetszennyező anyag, mert a légkörbe jutva károsítja az ózonréteget, ezért bizonyos freonok használata már tiltott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top