Otthon

Tálalt tálalás

Tudtad, hogy a tálalás legfõbb szabálya, hogy semmilyen ételt ne tálalj fel tányéron? És minden étel a neki való tálon kerüljön az asztalra? Nem mindegy tehát, mit és hogyan helyezel el az asztalon. Összeszedtünk néhány információt.

Semmiképp sem jelent munkaidőtöbbletet a rendes és ízléses tálalás, mely emeli a háziasszonyi dicsfényedet és az asztali örömöket, viszont a hanyag tálalás még az étvágyat is csökkentheti. A tálakat már a terítés előtt készítsd elő, ne feledkezz meg azok előmelegítéséről, esetleg lehűtéséről, díszítéséről és megfelelő színválasztásáról.






„Mi szem-szájnak ingere”

A tálakat előmelegítheted szabad tűzön rostélyon, konyhában nyitott sütőben vagy mikrosütőben, de a forró vizes átöblítés is megfelel erre a célra. Nyáron a hideg ételekhez és italokhoz előhűtött tálakat és poharakat használj. Lehűtésükhöz kiválóan alkalmas a készen vásárolható jégkocka vagy az előfagyasztott jégakkumulátor. A tálalásnál fontos szerepe van még az egységes és célnak megfelelő evőeszközöknek, de főleg a jó és kifogástalan késnek.


Nem csak ünnepnapkor

A húsokat egyforma szeletekre érdemes vágnod, és helyezd a tál közepére. A felszolgálást megkönnyíti, ha a tál elég széles, mert a köreteket, kiegészítőket a hús köré csoportosíthatod.

• Az őz-, nyúl- vagy borjúgerincről kétoldalt először válaszd le a húst, szeleteld fel, és igazítsd a helyére. Szárnyashúsoknál igen nagy segítségedre lehet a szárnyasolló, darabolás után a húsokat igyekezz úgy tálalni, hogy az egyes darabok oly módon kerüljenek vissza a tálra, amilyen formában a sütőből kivetted. A rántott csirkét rakd a melegített tálra helyezett papír tálcakendőre, és zöldpetrezselyemmel vagy salátalevelekkel díszítsd.

• Pörköltet, becsináltakat, töltött káposztát mély tálban tálalj. A bő lével készült ételek a pecsenyetálakon nem jól férnek el, és arról az étel szaftja merőkanállal nehezen vagy egyáltalán nem szedhető fel. A lédús ételekhez a köreteket, burgonyát, tarhonyát, metélt tésztát, galuskát külön, mély, kerek tálban kínáld.

• Igen ízletesen tálalhatod a raguféléket rizskásakoszorú közepében vagy vajastészta-abroncsban. Ha a raguhoz nem adsz köretet, akkor mély tálban is kínálhatod.






Mártások és köretek

• Ne feledkezz meg róla, hogy a mártást mindig külön mártáscsészében tálald fel.

• A párolt zöldségköreteket mindig lapos, kerek tálon kínáld. Elrendezheted úgy is, hogy a tál közepére formából kiborított főtt rizst helyezel, és köré halmozod a különféle párolt zöldségféléket. A körítést úgy állítsd össze, hogy általa a tál színekben és ízekben gazdagságot, változatosságot mutasson.

• A hidegtál elrendezésében bizony jó ízlésre van szükség. A hidegtál elkészítésének fő szabálya, hogy a díszítés csak olyan mérvű legyen, ami nem vonja el a rajta elhelyezett ételekről a figyelmet. Mellőzd a mesterségesen színezett ételeket, művirág díszeket és figurákat, jobb, ha ezek helyett inkább az étkeket próbálod változatos és étvágygerjesztő formában elrendezni.






Salátás építmények

• Egy kerek tálat boríts be salátalevéllel, majd a közepébe helyezz egy kisebb kerek tálkát, melyet aztán szintén salátalevéllel takarunk le. E magasítványra helyezd a kerek formában készült aszpikos húsokat és pástétomokat, alá kerülhetnek a töltött tojások koszorú formában. Egy másik tálon igen szépen mutathatnak a felszeletelt hideg sültek, sonkaszeletek, vagdalt húsok és a libamáj idénynek megfelelő zöldségekkel vagy savanyúságfélékkel dekorálva.

• A kovászos uborkát meghámozva, kétfelé vágva, jégdarabkák között tudod a legétvágygerjesztőbb módon kínálni.


Özönlő gyümölcsös

• A gyümölcsöket csak megmosva, a dinnyét hámozva és kockázva tálaljuk!

• A gyümölcstálalásnak igen szép és stílusos formája, ha lapos rozsdamentes acél tálakat kiraksz szőlőlevéllel, télen esetleg babérlevéllel. Erre a zöld díszítésre soronként helyezd el az idénynek megfelelő gyümölcsöket.

• A nagyméretű szőlőfürtöket vágd ketté, az alma és a körte héját dörzsöld fényesre, a mandula, a mogyoró és a dió héját kissé zúzd össze, mielőtt a tálra helyezed. A ribiszkét villa segítségével húzd le a száráról, de a meggyet és a cseresznyét cipkájával együtt illik feltálalni.






Ínyencek eledele

• A sajtok tálalásánál is igyekezz gondos munkát végezni! Legcélszerűbb erre a célra egy világos színű falap, amelyet használat után jól lesikálhatsz. Erre a falapra helyezd az egész darabban hagyott sajttömböket, de a hozzá való sajtvágó kés terítékét sohase felejtsd el az asztalról. A sajtok közé rakj vajgolyókat, hónapos retket és feketekenyér-szeleteket vagy apró sóskifliket, pereceket.

• A rokfort sajtot vajjal összekeverve, burgonyanyomón áttörve, üvegtálon a legízlésesebb tálalni. Az erős sajtokat nem szokás felszeletelni, csak foszd meg a papírjaiktól tálalás előtt. A körített liptóit (juhtúrót) ugyancsak üvegtálra helyezve tálald, és zöldpaprika-karikával, kapribogyóval díszítve rakd az asztalra.







Szólj hozzá a fórumhoz!
• A művészi tálalás fortélyai » 


Kérdezd szakértőnket!
• Rácz István etikett- és protokollszakértő » 


Ajánlott irodalom a témához:
• Busso, Mario – Vischi, Carlo: Francia sajtok – Alexandra Kiadó, 2004
• Cseh Szilvia: Nélkülözhetetlen vendégváró falatok – Vince Kiadó, 2004  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top