Otthon

Grillparti a kertben

Végre itt a kerti grillpartik ideje! A kellemes családi-baráti összejövetelek fénypontja a szabadtéri sütés-fõzés. Süthetünk nyárson- vagy rostonsülteket, hús- és halételeket, de akár bográcsétellel is elkápráztathatjuk vendégeinket. De hogyan is fogjunk mindehhez?
A hordozható grillsütőt bárhol felállíthatjuk…

Ezerféle ínyencséget készíthetünk a szabadban, de mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy jó grillpartihoz elegendő a húsokat a rostélyra teregetni, s a söröskorsóból nagyokat kortyolgatva a székből figyelni a süldögélő finomságokat, az téved. A sikeres grillezés titka ugyanis a gondos előkészületekben rejlik. Mielőtt átadnánk magunkat a kerti sütögetés örömeinek, érdemes átgondolni néhány kérdést.

 
Először is számba kell vennünk a lehetőségeinket, amibe a kert méretétől kezdve a pénztárcánk vastagságáig sok minden beletartozik. Leendő grillkészülékünk beszerzése előtt vegyük fontolóra, hogy milyenek az elvárásaink a készülékkel kapcsolatban, mely tulajdonságai fontosak számunkra. Mérlegeljük a következőket: ár, méret, gyorsaság, egyszerű használat, biztonság, tárolás, karbantartás.
 
Mire van szükségünk egy jó grillezéshez?

A válasz egyszerű: egy sütögetéshez alkalmas eszközre. Ennek pedig számos változata létezik a kerti rostsütőtől az elektromos grillezőn át a faszenes sütőig. Azt, hogy milyen típust válasszunk, leginkább a kert jellege és egyéni ízlésünk szabja meg. A családi házak, nyaralók kertjeinek hangulatos eleme az épített tűzrakó hely, ennek hiányában jön a képbe a hordozható, esetleg kerekeken mozgatható szabadtéri tűzrakó, melyek egyik nagy előnye, hogy a kert bármelyik pontján felállíthatjuk őket. Napjainkban nagyon elterjedtek a klasszikus, fával, faszénnel használható épített grillek, de az egyszerű tűzrakó helyek is.

A mobil grillsütő a legegyszerűbb megoldás

• Mobil grillsütő: A kereskedelemben kapható kész kerti sütők használata tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, hiszen könnyűfémből készülnek, egyszerűen össze- és szétszerelhetők, könnyedén mozgathatók, kis helyen tárolhatók, a kert bármely pontján felállíthatók, tisztán tarthatók, és üzemeltetésük sem igényel különösebb szakértelmet. Hátrányuk is az egyszerűségükből fakad, hiszen csupáncsak a sütési funkcióra használhatók, általában minimális állítási és szabályozási lehetőséggel.

 
• Faszenes grillsütő: Elterjedt olcsó sütő, a rostélyok magassága általában állítható, így sütés közben szabályozható a hőfok.

• Épített tűzrakó hely: Természetesen szabad tűzön nemcsak grillezni lehet, hanem süthetünk nyárson is. Ha van rá lehetőség, hogy a saját kertünkben alakítsunk ki kőből vagy téglából készült, kör alakú állandó tűzrakó helyet, akkor szóba jöhet a nyársas sütés is. A nyársas sütéshez megfelelő erősségű, különböző formájú fém- vagy fanyársakat használjunk. Nyárspálcát vagy nyársbotot készíthetünk mi magunk is, úgy, hogy levágunk egy 1 méter körüli tömör faanyagú, lehetőség szerint egyenes faágat, s az egyik végét kihegyezzük, majd erre tűzdeljük fel a már előkészített húsféleséget, esetleg zöldségeket.

Süthetünk nyárson is…

• Grillkandalló: A kőből készült kerti grillkandalló kertünk szép díszévé válhat. Hátránya azonban az, hogy kis mennyiségű étel elkészítéséhez nem túl gazdaságos.

A helyszín előkészítése

 
Ha a grillkészülék már megfelelően működik, elég meleg, kenjük be a rostot olajjal, ami megakadályozza a húsok és a bőr leragadását a rácsra. Készítsük a készülék mellé a grillezéshez szükséges eszközöket és a vizet a nem várt láng eloltásához.

Terítsük meg és készítsük elő a szokásosnál nagyobb méretű vendégasztalokat. Nagyobb asztalra még kisebb létszámú vendégseregletnél is szükség van, mert minden köretet, salátát, kenyeret, ízesítőt és mártást a megterített asztal közepére helyezünk. Hagyjunk helyet a tálaknak is, amelyekre a kész húsokat, sülteket helyezzük. Ha nagyobb létszámmal számolunk, akkor a grillkészülék mellett egy külön büféasztalt is felállíthatunk, ahová minden kiegészítőt – tányérokat, evőeszközöket és szalvétákat – el tudunk helyezni. S ne feledjük, hogy szabad ég alatt az ételek gyorsabban kihűlnek, ezért a büféasztalra egy tálmelegítőt is felhelyezhetünk. Előre gondoskodjunk megfelelő rovarriasztóról is, hogy ne a kellemetlen betolakodók miatt kelljen visszavonulót fújni.

 
Nélkülözhetetlen grillkellékek:
• Grillrács, amin a húst sütjük
• Hosszú nyelű húsforgató csipesz
• Villák, grillfogók, lapátok
• Fémkefe a grillrács tisztításához
• Kenőecsetek
• Zsiradék a sülő hús kenegetéséhez
• Hőálló kesztyű
• Faszén 
• Rostélyfogó: előfordulhat, hogy menet közben pótolni kell a szenet, ehhez azonban meg kell emelni a forró grillrácsot. Ezzel az eszközzel azonban biztonsággal elvégezhetjük a műveletet.
• Kézi tűzoltó készülék: a biztonságos grillezés elengedhetetlen eszköze, ennek hiányában egy vödör víz feltétlenül legyen a közelben.

Mire ügyeljünk, ha tűzrakó helyet építünk?

 
A tűzrakó helyek esetében célszerű néhány dolgot szem előtt tartani:

• Az épített tűzrakó helyet szélvédett környezetbe, olyan helyre tervezzük, ahol biztonságosan rakható a tűz, nincsen építmény vagy olyan fa a közvetlen közelben, melynek ágait megperzselheti a magasra felcsapó láng.

 
• A kerti grillezőhely kialakításánál vegyük figyelembe azt, hogy a tűz körül kényelmesen elférjenek az asztalok és székek.
 
• A tűzrakó környékét célszerű egy szélesebb sávban szilárd burkolattal ellátni (betonlap, terméskő, murva, kavics stb.), hiszen erősebb igénybevételkor a gyep hamarabb kikopik.
 
• Már az építéskor gondoljunk a tányérok, edények elhelyezésére szolgáló tárolóra.

• Ne feledkezzünk meg a kerti világításról sem. Jól mutatnak a földbe leszúrt fáklyák, s még a szúnyogok ellen is hatásosak.

Asztalok, asztali eszközök, ülőhelyek

 
A grillpartin főként a kert mérete határozza meg az asztalok nagyságát, de bármekkora hely álljon rendelkezésünkre, arra ügyeljünk, hogy az asztal legyen stabil, és elég nagy ahhoz, hogy minden kényelmesen elférjen rajta, és bírja a terhelést. A székeket részben a tűz (grillsütő) körül, részben az asztaloknál helyezzük el, és bármily jelentéktelen apróságnak tűnhet, gondoskodjunk párnákról is. Előre készítsünk be elegendő mennyiségű tányért, poharat és evőeszközt – ha egy mód van rá, a műanyagot részesítsük előnyben az üveggel vagy porcelánnal szemben –, hiszen számolnunk kell azzal is, hogy ez-az összetörik, vagy az idő előrehaladtával vendégeink újra kedvet kaphatnak az étkezéshez.
Célszerű műanyag tányérokat, poharakat használni…


Az asztalok és ülőhelyek elhelyezésénél gondoljunk a szeszélyes nyári időjárásra is, mert egy hirtelen jött nyári zápor igen kellemetlen véget vethet az összejövetelnek. Állítsunk fel egy partisátrat, ahova vész esetén bevonulhatunk.

 
Világítás – fáklyák, lámpák, mécsesek
 
Az estébe nyúló partiknál gondoskodnunk kell megfelelő világításról is, egyrészt mert a sütés folyamatát figyelemmel kell kísérni, másrészt  pedig jó, ha látjuk, hogy mi kerül a tányérra.
A hangulatot különféle fényekkel is fokozhatjuk…

A grillparti kellemes hangulatát fokozhatjuk különféle kerti lámpák, kerti mécsesek, fáklyák használatával. Ez utóbbi még a kellemetlen vérszívók, szúnyogok ellen is remek szolgálatot tesz.

 
Néhány jó tanács kezdő és tapasztalt sütögetőknek
 
• A sütés megkezdése előtt olvassuk végig a receptet, és ellenőrizzük, hogy minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet.

• A parázs akkor jó a roston sütéshez, ha már nem lángol, nem füstöl. Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.

• A sikeres grillezés titka a megfelelő hőfokú parázs. A parázs akkor megfelelő, ha nagyjából egyenletesen fehér, pernyés, és mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik, ehhez azonban kell egy kis idő, ezért kb. már fél órával a sütés megkezdése előtt gyújtsuk be a faszenet.

• A parázson való sütésnél a tűz erősségét a parázs szét- vagy összehúzásával, hamuval történő beszórással szabályozhatjuk.

• Először a faszenet helyezzük a tűztérbe, majd a tetejére készítsünk egy kisebb tüzet vékony keményfa gyújtósból, így a faszén könnyebben átizzik.

Tippek tőletek: fórumajánló

Grillezésről minden »
Grillparti – képpel »
Lávaköves grillező »
Teraszon grillezni »
Grillezés, kerti sütés »

• A grillparti velejárója a füst, mely ellen úgy tudunk védekezni, ha megfelelő minőségű tüzelőanyagot választunk, és felhasználásig szárazon tartjuk.

• Figyeljünk arra, hogy a grillrács acélból legyen, erre ugyanis nem ragad rá a hús.

• A sütés hőfokát a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

• A tüzet sohasem szabad a grillsütőben vízzel leöntve oltani, mert tönkretehetjük a sütő tűzterét. Ha lehet, hagyjuk a parazsat kialudni, majd szedjük ki egy lapáttal fémvödörbe a hamut és a maradékot.

• Papírt, aprófát, kerti hulladékot és limlomot ne tegyünk a grillsütőbe. Használjunk faszenet, brikett formájút vagy szabálytalant, amelyik tetszik.

• A kerti sütéshez mindig friss húst használjunk – ne tároljuk előtte mélyhűtőben.

• Pácoláskor használjunk fémedényt – műanyagban könnyen bepállik a hús.

• A húsokat soha ne villával fordítsuk meg, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassuk a húsokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top