Otthon

Egyedi dekoráció a lakásban – sablonfestés lépésről lépésre

A sablonfestéshez nem kell nagy gyakorlat, sőt igazán kézügyesség sem, bőven elég néhány mosogatószivacs, egy sablon és sok-sok színes festék. Az eredményt viszont mindenki szájtátva nézi majd. Mi is kipróbáltuk ezt a technikát.

Nincsenek határok

A sablonfestés – vagy más néven stencilezés – technikáját alkalmazhatjuk üveg-, porcelán-, kerámia-, fa-, textil-, karton- és falfelületeken, csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig a megfelelő festéket használjuk, különben munkánk gyümölcse nem lesz szép és tartós. A sablonfestés másik nagy előnye, hogy vízszintes felületek mellett függőleges felületeken is könnyedén alkalmazható, éppen ezért az egyik kedvelt alkalmazási területe a belső falfelületek díszítése. Mi is egy szobában végigfutó bordűr készítésével próbáltuk ki a technikát.

 

Festés sablonnal – lépésről lépésre

Mielőtt elkezdenénk a festést, néhány előkészületet meg kell tennünk. Először ki kell választanunk a sablont. Egyszerű feladatnak tűnik, hiszen az üzletekben sokféle sablont kínálnak, de olykor egy-egy megálmodott minta beszerzése sok utánajárást is igényelhet. Ezután nem árt megtervezni az összhatást, milyen színű legyen a fal és a sablonhoz milyen színű festékekre lesz szükségünk. A sablonfestéshez mindenképpen jól fedő festékeket válasszunk. Mi azt találtuk ki, hogy a kékre festett szobafalat színes halakkal díszítjük. Ehhez először a falat festettük kékre hagyományos falfestékkel, majd teljes száradás után előszedtük akrilfestékkészletünket és néhány mosogatószivacsot.

 

A sablonfestéshez vagy nagy, kerek fejű ecset, vagy szivacs szükséges. Mivel mi színes mintát terveztünk, ezért a kényelmesebb és olcsóbb megoldást választottuk. Elharmadoltunk néhány szivacsot, így minden színnek külön szivacsdarabkája lett. Egyszínű minta festéséhez viszont célszerűbb ecsetet használni, mert azzal könnyebb az egyenletes festékfelvitelt megvalósítani.

Mivel nem bíztunk a szemmértékünkben, ezért vízmérő és grafitceruza segítségével bejelöltük a vonalat, amely mentén a mintát szerettük volna megfesteni. Helyzetünket kicsit nehezítette, hogy halacskás bordűrsablont nem találtunk, így a halakat egyesével, a sablon áthelyezésével kellett megfesteni. Igazán profik a sablont ideiglenes ragasztóval helyezik fel, nekünk bevált a jó öreg cellux is, csak arra kellett figyelni, hogy a sablon a lehető legpasszosabban tapadjon a falfelületre.

Így készült a nagy mű...
Így készült a nagy mű…

 

Ezután hígítás nélkül, a lehető legegyenletesebben egy kis festéket tettünk a szivacsdarabok egyik felére, és elkezdtük a festést. A minta közepétől haladtunk a széle felé, és minél kevesebb festék volt a szivacsban, annál határozottabb mozdulatokkal nyomkodtuk a falhoz. Nemcsak egy-egy halnál használtunk más-más színű festéket, hanem egy halon belül is. Az átmeneteknél gyengédebben nyomkodtuk a szivacsot.

A sablonfestés akkor hoz szép eredményt, ha kevés festéket használunk, így inkább (ha szükséges) érdemes többször áttunkolni a felületet. A szivacs (vagy ecset) semmiképpen se tocsogjon a festékben, inkább tűnjön majdnem száraznak. A sablonfestést egy helyen lehet elhibázni, de úgy, hogy javítani sem lehet, ha a festék befolyik a minta alá.

Miután a sablont megfestettük, el lehet távolítani. Az óvatosabbak minden áthelyezés előtt letisztítják a sablont, nekünk erre nem volt szükségünk, mert a sablonon három hal volt, és ritkán festettük ugyanazt kétszer, viszont a sablon fallal érintkező részét mindig letöröltük, nehogy az átszivárgott festék beszínezze a falat. Arra már festés közben jöttünk rá, hogy miután kétszer-háromszor átfestettük a sablont, le kell mosni, különben olyan vastag festékréteg tapad rá, amely megnehezíti a munkát.

A végeredmény
A végeredmény

 

Bármilyen felületre is festünk sablonnal, a technika nem változik: ha kell, alapszínre festjük a tárgyat, felhelyezzük a sablont, a mintát belülről kifelé megfestjük, majd eltávolítjuk a sablont, illetve letisztítjuk és áthelyezzük. Nem követelmény, hogy a sablonnal ismétlődő mintát fessünk, sőt az is előfordulhat, hogy a sablonunk nagyobb, mint a díszítendő tárgy, ilyenkor az is elég, ha csak a minta egy részét stencilezzük.

Próbamotívumunk menet közben annyit változott, hogy a halak nem egymás után vagy egymással szemben úsznak „libasorban”, hanem egy sávban. Olykor egyesével, de az is előfordul, hogy egyszerre hárman. Az egyszerűbb sablonok előnye, hogy felhasználásuk igen tág határok között mozoghat.

Kardinális kérdés a sablon

A hobbiboltok kínálatában sokféle sablont találhatunk. A legegyszerűbbek (általában gyerekeknek készített sablonok) már 300 Ft-ért megvásárolhatók, az igényesebb, jobb minőségű, öntapadó, nagyobb sablonok viszont akár 3–4000 Ft-ba is kerülhetnek, az átlagárak 1000 és 2000 Ft között mozognak.

Otthont varázsolhatsz a lakásból ezzel a macsekkal
Otthont varázsolhatsz a lakásból ezzel a macsekkal

Sablont egyébként készíthetünk saját kezűleg is. A kívánt mintát egy vastag műanyag lapra másoljuk át (a legjobban az használható, amelyet lapok gyűrűzésekor elő- és hátlapnak használnak), majd éles pengével vagy szikével vágjuk ki. A sablon lelke az egyenes, szép vonal, ezért a kivágáshoz nagy kézügyesség és precizitás szükséges. Ha mindenképpen saját mintára vágyunk, akkor plottervágóval lehet a legtökéletesebb sablont elkészíteni. Mivel az ilyen kérések igen ritkák, ezért olyan cégeknél érdemes kérésünkkel kopogtatni, akik reklámgrafikával, szitanyomással foglalkoznak, és készüljünk fel arra, hogy vektorgrafikus mintát kérnek tőlünk. Külföldön nagyobb népszerűségnek örvend a stencilezés, így sablonokat akár az interneten is rendelhetünk.

Egyszerű, ám igen mutatós bordűr
Egyszerű, ám igen mutatós bordűr

 

Variációk sablonfestésre

Mostanság nagy divatnak számít a 3D-s sablonfestés. Az űrkorszakot idéző kifejezés egyszerű technikát takar, amelynek eredménye a díszített felületről kiemelkedik. A 3D-s sablonfestéshez speciális sablon szükséges, vastagabb, mint a hagyományos sablonok, és speciális festék, amelynek sűrű szerkezete megtartja a minta körvonalait. Szekrénykéken, falakon gipszmintahatást érhetünk így el.

Bonyolultabb és ismétlődő mintáknál egy motívum elkészítésekor nemcsak egy, hanem több sablon használatával érhetünk el profi és gyönyörű eredményt. Például egy liliom megfestéséhez három sablon szükséges, és mindegyik sablonrészt más-más színnel festjük. A három sablon együtt adja a teljes virágot. Az első sablonnal a virág teljes körvonalát fehérrel festjük, a másodikkal a szirmok belső részét rózsaszínnel, a harmadikkal pedig feketére a bibét és a liliomszirmok pöttyeit. Ennél a technikánál nagyon ügyelni kell a rétegek közötti teljes száradási idő betartására, valamint az egymás követő sablonok pontos felhelyezésére.

Díszcsíkhoz sablon – fórum »
Sablon, minta, tapéta – fórum »
Stencil festés – fórum »
Dekorálj falimatricával »
Mozaikkészítés lépésről lépésre »
Dekupázs 1×1 »
Kreatív.lap.hu »
Festés.lap.hu »
Otthon.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top