Otthon

Karácsonyi díszfények – kültéri tippek

Szeretnéd, ha a barátságos karácsonyi hangulat már azelőtt eltöltene, hogy belépsz a feldíszített lakásodba? Akkor ideje körülnézned, hogy mi mindennel lehet ünnepi fényekbe öltöztetni a házat és a kertet.

Ünnepi fényár

Mindegy, hogy csak egyetlen erkélyt vagy fél hektár fenyőerdővel együtt egy egész kúriát tervezel fénybe öltöztetni, lényegtelen, hogy egyszerű, villogó vagy koreografált kivilágításra vágysz – gyakorlatilag minden megvalósítható. Az üzletek kínálata kis túlzással végtelennek nevezhető, így nagyobb fejtörést okoz kiválasztani a megfelelő fényeket, mint végül beszerezni a szükséges izzósorokat, füzéreket, fénykölteményeket.

A rend kedvéért fontos megjegyezni, hogy a piacokon és az aluljárókban árult fényeket jobb meg se nézni, biztonságosabb a temérdek szaküzlet, barkácsáruház és webshop hatalmas választékából mazsolázni. A kört itt is szűkíteni kell a kifejezetten kültérre tervezett fénycsodákra, hiszen bírniuk kell a havat, esőt, fagyot, és persze az sem hátrány, ha az első kósza szellő nem tépi le az installációt a helyéről. A végső válogatás előtt még arról is érdemes dönteni, hogy hagyományos izzókból vagy LED-ekből álljon a fényzuhatag, ez utóbbi mellett szól, hogy hosszú távon tartósabb és pénztárcakímélőbb választás.

Jégcsap fényfüzér
Jégcsap fényfüzér
Világító venyigegömbök
Világító venyigegömbök


Lámpafényválaszték

A továbbiak az ízléseden és a ház adottságain múlnak. Ha csak az ablakokba szeretnél díszfényeket, inkább belülre szereld az izzókat. Választhatsz például szánon rodeózó mikulást, vágtázó rénszarvast, fenyőfát, hópelyhet, csengettyűt vagy hullócsillagot. Az ilyenekből futófényes, el-elhalványuló vagy állandó erősséggel világító verziót is találhatsz, akár többféle színben is.

KALLT függő dekoráció,  4.990 Ft, IKEA
KALLT függő dekoráció, 4.990 Ft, IKEA

 

Visszafogott, mégis mesebeli hangulatot áraszt, ha körbekontúrozod a házat fénnyel: egyszerű füzéreket is végigvezethetsz a ház, a tető, az ajtók és az ablakok élein, de ugyanezt megteheted hajlítható fénykábelekkel is. Ha még karácsonyibb módon képzeled el ezt a fajta díszítést, vehetsz eleve fenyőgirlandba épített izzósorokat is, vagy csillogó gömböcskés füzéreket. Ne felejtsd ki a lépcsőket és a korlátokat se!

A bejárati ajtónál, az ereszcsatornán, a teraszrácsokon, de a nagyobb sima falfelületeken is jól mutatnak az úgynevezett fényfüggönyök vagy fényzuhatagok, ezekből a kifejezetten elegáns díszekből is akad programozható, többféle fényben csillogó verzió. A házhoz vezető utat szegélyezheted földbe szúrható fénypálcikákkal, és ha vannak fák-bokrok a kertben, azokat se hagyd csillogás nélkül: fényháló néven keresd a lombokra való, igazán gyönyörű díszvilágítást.

KALLT csillár, 24.900 Ft, IKEA
KALLT csillár, 24.900 Ft, IKEA
KALLT világító sor, 1.990 Ft IKEA
KALLT világító sor, 1.990 Ft IKEA

 

Hol szerezheted be a kültéri dekorációkat? Árak, üzletek

•Ikea
KALLT kültéri világítósor, 1.990 Ft
Még több kültéri díszítés »

•Schafer Butik
„Jégcsap” fényfüzér, 6.690 Ft – 18.990 Ft
Világító venyigegömbök 5.990 Ft – 28.990 Ft

•Tesco
Kültéri színes fénycső – 10 méter (pl. ablak köré) 1.649 ft
Kültéri fehér jégcsap égősor 300-as 3.999 Ft
Mini kültéri égősor, színes, 100-as, 1.899 Ft

•Praktiker
Mini kültéri izzósor 10 méter, 3.990 Ft
Flexibilis fénykábel szett 10 méter, 3.490 Ft
Kültéri jégcsap, 11.990 Ft

•Baumax
Világító háló (pl. bokrokra) 300×300 cm, 4.990 Ft

•Bricostore
Jégcsapfény, 2995 Ft/db

Természetes fények

Kicsit macerásabb, de energiatakarékosabb és még otthonosabb hangulatú, ha gyertyákkal, fáklyákkal, olajlámpákkal díszíted a kertet, a teraszt és az ablakpárkányokat. Nyilván csak olyan megoldás jöhet szóba, amit nem fúj el egyből a szél, és nem kap tőle lángra semmi.

 

Ha nincs időd vagy kedved kreatívkodni, akkor készen is vehetsz nagyobb méretű, üveggel körülzárt lámpásokat, amelyekbe vastag, magas, vagyis sokáig égő gyertyák is beleférnek. Néhány hipermarketben és lakberendezési boltban időnként egész olcsón lehet klasszikus vonalú viharlámpákhoz jutni, ezekbe csak olajat kell tölteni, és több órán keresztül ontják a fényt. Ilyenekből a nagyon sok sem túl sok, ráadásul a nyári kerti bulikon is lehet majd használni.

Saját kezűleg is készíthetsz karácsonyi lámpásokat: végy egy nagy csomó, különböző méretű befőttesüveget. Festhetsz rájuk karácsonyi mintákat, befújhatod őket műhóval, vagy bevonhatod mindet áttetsző színes papírral, esetleg csillogó textíliával. Helyezd el a csuprokat a megfelelő pontokra, majd jöhet a gyertyagyújtás. Ha ezt a megoldást választod, szerezz be hosszú gyufákat is! Enyhébb eső vagy havazás sem fogja kioltani a fényeket, ha az üveg szájához rézsútosan hozzáerősíted a kupakját: így van elég oxigén a lángnak, de nem esik bele egyenesen a csapadék. Ugyanilyen módszerrel fényfüzéreket is készíthetsz: ehhez bébiételes üvegeket díszíts fel, majd egy erős, vékony dróttal fűzd őket sorba, végül rögzítsd az egészet az eresz alá vagy a korlátra, és kész is van!

Ikea.hu »
Schaferbutik.hu »
Praktiker.hu »
Baumax.hu »
 

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top