Otthon

13+1 tipp, hogyan tartsd rendben a fontos papírokat

Irathegyek, számlatenger, befizetetlen csekkek, lába kelt jótállás. Ha eleged van a papírjaid között uralkodó fejetlenségből, itt az ideje a szortírozásnak.

Ha eleged van az asztalon tornyosuló irathegyekből, átláthatatlan számlatengerből, ha rendszeresen elfelejtesz befizetni egy-egy létfontosságú csekket, ha a porszívó jótállását pont akkor nem találod, amikor szükség lenne rá, vagy ha egyszerűen nem erősséged a papírok precíz rendben tartása, akkor ideje, hogy erőt vegyél magadon, és rendszerezz. Sajnos ugyanis ezek a fránya fontos iratok már csak olyanok, hogy másképp nem lehet velük bánni. De ne ess kétségbe, megmutatjuk, hogyan csináld.

Tippjeink segítségével rengeteg fejfájástól, kínos keresgéléstől kímélheted meg magad, ráadásul pénzügyeid is jóval áttekinthetőbbek lesznek.

 

1. Először is keress egy helyet a lakásban, ahol nélkülözhetetlen irataid helyet kaphatnak. Előre szólok, mire mindent összeszedünk, jó nagy halom lesz, így hát nem elég egy vékonyka mappa. A gázszámlák, bizonyítványok, születési iratok jól megférnek együtt, csak tudni kell a tárolás módját. A legjobb, ha egy fiókos-ajtós komódot választasz, de néhány nyitott polc is megteszi, amelyen sorakozhatnak majd a dossziék.

2. Légy kreatív! Attól, hogy a fontos papírok általában unalmas dolgokról, kellemetlen befizetésekről szólnak, nem kell, hogy ez kívülről is látsszon rajtuk! Vásárolj néhány színes mappát, pár csomag lefűzőfóliát, szivárványszínű gemkapcsokat, kihúzófilcet, öntapadós jegyzettömböt, valamint szerezz be egy lyukasztó- és egy tűzőgépet.

3. Ha ez mind megvan, kezdődhet a rendszerezés. Fontos, hogy a különböző irattípusok elkülönüljenek egymástól, például mappákban, dossziékban, irattartó papucsokban. Ne felejtsd el felcímkézni őket, valamint egyenként is legyenek áttekinthetőek!

Például válaszd el egymástól az egyes családtagok iratait, vagy közüzemi számlák esetén a különböző hónapokat! Ezt könnyen és látványosan megoldhatod színes elválasztókartonok segítségével, melyeket akár saját kezűleg is elkészíthetsz ízlésed szerint. Az öntapadós jegyzetek – „fülecskékként” felragasztva a lapok szélére – szintén segítenek a tájékozódásban. Már csak az a kérdés, mi minden kapjon helyet a fontos papírok között? Vegyük sorba.

Kassett mini fiókos szekrény (1490 Ft), Motorp doboz tetővel (2490 Ft) IKEA
Kassett mini-fiókosszekrény (1490 Ft), Motorp doboz tetővel (2490 Ft), IKEA

 

4. Féltve kell őrizni a család anyakönyvi kivonatait! Így a születési, a házassági és a halálozási anyakönyvi kivonatokat tartsuk együtt, egy mappában, dossziéban. Sosem tudhatjuk, mikor lehet szükség rájuk, és az újak beszerzése utánajárós és költséges folyamat.

5. Szintén egy egész életen át meg kell őrizni a különböző orvosi papírokat, ezért ezek is megérdemlik a külön mappát. Itt kapnak helyet például az oltási kiskönyvek és a kórházi zárójelentések, melyeket orvosi beavatkozás, hosszabb kezelés esetén általában kérnek.

 

Kassett doboz (1790 Ft/2 darab) IKEA
Kassett doboz (1790 Ft/2 darab), IKEA

6. Biztos helyen kell tartani az életünk során összegyűjtött, végzettséget igazoló papírokat, különböző bizonyítványokat is. Fontos, hogy ne keveredjenek el, először is azért, mert megdolgoztunk értük, másodszor pedig kínos lehet az állásinterjúra készülődve, egy szál bugyiban rohangálva a lakásban, idegbeteg módjára keresni az érettséginket… A bizonyítványok legideálisabb lakhelye – alakjuk és vastagságuk (avagy tetemes számuk) miatt – egy fiók.

7. Alapvető dolog, hogy a személyes iratainkra nagyon vigyázunk, azonban amire nincs szükség állandóan (adókártya, útlevél…), azt ne tartsuk a táskánkban, pénztárcánkban! Így lopás, elvesztés esetén jelentősen csökkenthetjük hirtelen jött költségeinket. (Az új személyes iratok ugyanis nem olcsók!) Tartsuk őket otthon egy kijelölt fiókban, dobozban.

8. Aki vásárol, néha elkerülhetetlenül csalódik is. Ha garanciális terméket veszel, soha, de soha ne dobd ki a jótállást! Mivel manapság számos termékre van legalább fél év garancia, mindenképpen érdemes egy mappát szentelni a jótállásoknak, így a nem várt helyzetben egyből tudni fogod, hol keresd őket. Ne felejtsd el, hogy a jogos reklamációhoz blokk is szükséges, ezt általában a jótálláshoz csatolják. Valamint néhol ádáz módon a termék eredeti dobozát is kérik.

9. A blokkot ne csak jótállásos termék esetén, hanem mindig őrizd meg, ha valami olyat vettél, ami esetleg cserére szorulhat! Egy drága szempillaspirálról is kiderülhet, hogy beszáradt, hibás, használhatatlan, vagy netán egy dögös naci is összemehet már az első mosásnál. A blokkokat tartsd a pénztárcádban vagy egy borítékban egy-két hétig, de legalább addig, amíg kipróbálod a terméket.

10. A vásárlási bizonylatokra különösen nagy értéknél érdemes odafigyelni. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha biztos helyre teszed a különböző tulajdoni lapokat, adásvételi szerződéseket!

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

 

11. Hasznos dolog egy évre visszamenőleg megőrizni a közüzemi számlákat és az egyéb befizetésekről szóló iratokat. Ezeket különítsd el időrendben, és esetleg szolgáltató szerint is. Ha befizetted a csekket, a csekkszelvényt tűzd hozzá a számlához, így nem keverheted el. Ha átutalással teljesítetted a fizetést, akkor is érdemes ráírni a számlára a rendezés dátumát.

 

Fontos iratok, papírok

• közüzemi számlák
• szerződések
• garancia, jótállás, blokk, vásárlási bizonylatok
• bizonyítványok
• anyakönyvi kivonatok
• orvosi papírok
• fizetési jegyzék, bérpapírok

12. Szintén egy évig kell megtartani a bérpapírokat, nyugdíjszelvényeket, illetve minden olyan iratot, mely azt igazolja, hogy pénz állt a házhoz. Ezeknek az éves adóbevallásnál van fontos szerepük.

13. Általános szabály: ha csemetéd még kicsi, minden iratát te magad őrizd, ha nem akarod, hogy elkallódjanak. Ez éppúgy vonatkozik párod papírjaira is, azonban az ő esetében kortól függetlenül.

+1: Ha sikerült rendet raknod a fontos papírok között, az már félsiker. Most már csak az a dolgod, hogy hónapról hónapra az újonnan érkezett jövevények is a megfelelő, jól megérdemelt helyükre kerüljenek. Végül pedig ne felejts el időnként újra rendet rakni és szortírozni közöttük!

 

Irodaszer.lap.hu »
Dosszie.lap.hu »
Otthon.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top