Otthon

Tippek, trükkök téli madáretetéshez

Egy kis odafigyeléssel mi is tehetünk azért, hogy kertünk kis vendégei könnyebben átvészeljék a zord téli időszakot. Tippek, ötletek, praktikák – nem csak madárbarátoknak.

Ha a vastag hótakaró nem is, a jelenleg is könyörtelenül uralkodó mínuszok viszont sok kismadarat állítanak komoly próbatétel elé. Ha eddig nem tettük volna meg, akkor épp itt az ideje, hogy gondoskodjunk madáretetőről és természetesen megfelelő minőségű madáreleségről. Lássuk, mivel tudunk hozzájárulni, hogy a kis tollasoknak is tele legyen a bendőjük.

Madárparadicsom a kertben

Az énekesmadarak kertünk hasznos lakói. Tavasszal könnyedén élelemhez jutnak, a hosszan tartó fagyos téli időben azonban sokkal nehezebben tudják beszerezni táplálékukat. Nagyon fontos tehát, hogy gondjukat viseljük, és rendszeresen etessük-itassuk őket. A kertünkbe látogató madarak minden kitett eleségért hálásak, mi pedig cserébe élvezhetjük a látványukat, amint a madarak asztalát látogatják. Éljünk hát az alkalommal, és söpörjük ki az éléskamrát: a még nem avas magokat, száraz gyümölcsöket ajánljuk fel kis barátainknak.

 

Mikor kezdjük az etetést?

Az etetést a tartós fagyok beállta után kell elkezdeni, és amíg tart a hideg idő – nagyjából március elejéig –, folyamatosan gondoskodnunk kell eleségről a madáretetőben. A táplálék mennyiségét az aktuális időjárástól tegyük függővé. Enyhébb időben kevesebb eleséget tegyünk ki, keményebb hidegek idején azonban nyugodtan emeljük meg a napi adagot.

Megnézem
Összes kép (1)

A folyamatosság már csak azért is nagyon fontos, mivel ha a madarak már megszokták a segítséget, számítanak is rá. És bár jelenleg nincsenek mínuszok, a hideg – még ha nem is a legkeményebb „arcát” mutatva – azért folyamatosan jelen van. Ha már egyszer belefogtunk az etetésbe, mindenképpen tartsunk ki mellette a tavaszi hóolvadásig, a tartós fagyok megszűntéig, máskülönben az etetéshez szokott, majd magukra hagyott madarak a keményebb hidegben akár el is pusztulhatnak. Majd ha közeledik a jó idő, és előjönnek a rovarok, akkor hagyhatjuk csak abba a mesterséges táplálást.

Mi kerüljön az etetőbe?

Csakis megfelelő minőségű (nem sózott, nem penészes), elsősorban olajos magvak és nem sózott, nem füstölt állati zsiradékok (szalonna, faggyú) kerülhetnek az etetőbe. Az olajos magvak közül a legismertebb és legjobb téli madáreleség a napraforgó. Emellett azonban hasonlóan magas olajtartalmú és egyben fehérjékben gazdag a tökmag, a dióbél, a mogyoró is, melyeket szintén előszeretettel fogyasztanak a tollasok. Kedvelt csemegéjük még a köles, a lenmag és az egyéb apró szemű magvak is. Ezenkívül adhatunk még főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldséget, valamint egész és darabolt almát is. Mind a fekete, mind a fenyőrigók szívesen lakmároznak a gyümölcsfákon maradt almákból, és különösen kedvelik a rothadásnak induló, emberi fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcsöket. Nézzünk körül a kamrában, biztosan akad egy-két szem leselejtezhető gyümölcs.

A rigók szívesen falatoznak az almából
A rigók szívesen falatoznak az almából

Mi NE kerüljön az etetőbe?

• Kenyeret, kenyérmorzsát soha ne adjunk a kis szárnyasoknak, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, és akár a madarak pusztulását is okozhatják.
• A vegyszerekkel kezelt magvak szintén veszélyforrást jelentenek.

Fontos!

• Az etetőket rendszeresen ellenőrizzük, és amennyiben kiürült, nyomban gondoskodjunk utánpótlásról.

 

Etető kókuszdióból
Etető kókuszdióból

Madárkalács készítése házilag

Különösen a cinegék szeretik a nem sós szalonnát, a faggyút vagy a – készen is kapható – cinkegolyót. A cinegék kedvelt elesége, a madárkalács azonban otthon is könnyűszerrel elkészíthető. Az olvasztott marhafaggyúba keverjünk napraforgót, apróra tördelt diót, mogyoródarabokat, gabonaszemeket.

A kókuszdió megüresedett héja tökéletes madáretető. A magokkal összekevert marhafaggyút töltsük bele a kókuszdió belsejébe, és ha megszilárdult, akasszuk ki egy faágra. Kókuszdió hiányában egész egyszerűen formáljunk gombócokat a fenti keverékből. A madárkalácsot egy spárgával akasszuk fel az ágra.

Milyen az ideális etető?

Az etetőket lehetőleg minél magasabbra helyezzük el, de mindenképpen olyan helyet célszerű kiszemelni, ahol a madarak védve vannak a macskáktól és egyéb rájuk leselkedő veszélyforrástól.

Bizonyos madárfajok – mint például a sármányok és a pintyfélék – inkább a talajhoz közel keresik a táplálékukat, ezért hó-, valamint „ellenség”-, azaz macska-, kutyamentes helyre érdemes kiszórni a nekik szánt eleséget. Ezen túlmenően arra is figyeljünk oda, hogy az eleséget mindig olyan helyre szórjuk ki, ahol az szárazon marad. A legjobb, ha fedéllel ellátott etetőt választanunk, amelyben nem ázik meg.

Madáretetőt készíthetünk hulladék deszkákból, de készen is megvásárolhatjuk.
Madáretetőt készíthetünk hulladék deszkákból, de készen is megvásárolhatjuk

 

Itatni is fontos!

Az etetés mellett éppoly fontos az is, hogy mindig legyen kint tiszta víz a madaraknak. Mivel a kitett víz éjjel nagy valószínűséggel befagy, reggelente mindig vessünk egy pillantást az itatóra. Gondoskodjunk róla, hogy naponta legalább egyszer távolítsuk el a jeget, és töltsük fel langyos vízzel. Az itatót elhelyezhetjük a földön, de az ablakpárkányon, erkélyen is kereshetünk neki alkalmas helyet. Bárhova is tesszük, figyeljünk oda az itatóedények biztonságos rögzítésére, a feldőlés, a leesés elkerülésére.

Madáreleség-lelőhelyek – ha otthon üres a kamra:
• Fressnapf – www.fressnapf.hu »
• Mezőgazdasági boltok
• Barkácsáruházak (Praktiker, Bricostore, Baumax)
• Hipermarketek

Árak – tájékoztató jelleggel:
• Cinkegombóc (150 Ft-tól)
• Téli madáreleség (150–600 Ft)

Veszélyben a madarak! – fórum »
Téli madáretetés – fórum »
Honnan tudják a madarak? – fórum »
Madáretető.lap.hu »
Madáritató.lap.hu »
Madárodú.lap.hu »

 

További cikkeink:
Kék vagy rózsaszín – ilyen a jó gyerekszoba?! »
6 szuperegyszerű dekorációs ötlet tésztából »
Virágkalendárium – tippek hónapról hónapra »
Bohókás madáretetők »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top