Otthon

13+1 tipp, hogyan tartsd rendben a könyveidet

Szereted a könyveket, de azt már kevésbé, ha körülötted tornyosulnak? Eleged van abból, hogy pont az nincs kéznél, amelyikre szükséged lenne? Segítünk átláthatóan és mutatósan elrendezni őket.
Tematikus elrendezés - útikönyvek
Tematikus elrendezés – útikönyvek

Azt mondják rád, igazi könyvbarát vagy, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy lassan otthonod minden szegletét birtokba veszik az olvasnivalók. A tornyosuló könyvkupacok komoly hadiállapot látszatát keltik, nem csoda, ha lassan kezded úgy érezni, megfulladsz közöttük. Pedig hidd el, nem velük van a baj. Könyveid, már ha sikerül mutatósan elrendezni őket, nemcsak díszítik, de igazi otthonos fészekké varázsolják birodalmadat. Nézzük, hogyan lehet őket ráncba szedni!


Hol lakjanak a könyvek?

1. Erre a kérdésre biztosan kapásból rávágod, hogy egy erre funkcionáló könyvespolcon. A jó öreg bútordarab már a 19. században is népszerű volt, amikor a könyvek kezdtek elterjedni. Ennek ellenére csöppet sem ódivatú, főleg, hogy számos forma, típus, méret közül válogathatunk. Ha tökéletes polcot szeretnél, bizony nem elég három darab deszkát a falra aggatni. Először is gondold végig, mekkora pakolható felületre van szükséged. Ez attól függ, mennyi könyved van, de azt is kalkuláld bele, hogy számuk valószínűleg még gyarapodni fog.

2.
Tervezd meg, hogy melyik helyiségben lenne ideális a polc. Általában a nappaliban kap helyet, de jól mutat az előszobában, a hálóban, sőt egy-egy kisebb könyvespolc feldobja a konyhát is, rápakolhatjuk például a szakácskönyveket.

3.
Ha megvan, hol mutatna jól, mérd fel, mennyi szabad hely áll rendelkezésedre. A könyvespolc előnye, hogy a legapróbbtól az egész falat betöltőig mindenféle kapható, sőt akár méretre is szabathatsz, hogy pontosan passzoljon. Ha magad tervezed meg, légy kreatív! Egyáltalán nem törvényszerű például, hogy a polc szimmetrikus legyen. A vékony könyvállványoktól kezdve, a falon függőkön meg a sarokpolcokon át, egészen a térelválasztókig rengeteg típus közül választhatsz. Találd meg a helyhez és a stílusodhoz szabott darabot. Arra ügyelj, hogy harmonizáljon a többi bútorral!

4.
A térelválasztó könyvespolc igen ügyes megoldás, főleg az apró panellakásokban. Nem csupán mutatós, de kitűnően alkalmas a tér megosztására. Segítségével elkülöníthetünk a nappaliban egy olvasósarkot vagy a gyerekszobában egy „tanulórészleget”.

Térelválasztónak is remek - Expedit könyvespolc (34.900 Ft, IKEA)

Térelválasztónak is remek
Expedit könyvespolc (34 900 Ft, IKEA)
Üveges könyvszekrény - Georgian Line sorozat (139.920 Ft-tól, Nosztalgia-Home)

Üveges könyvszekrény – Georgian Line-sorozat
(139 920 Ft-tól, Nosztalgia Home)


5.
Figyelem, még mindig nem ment ki a divatból a vitrin! Különösen az értékes könyveket ajánlatos üveg mögött tartani.

6.
Sokan könyveik lakhelyéül zárt könyvespolcot választanak, melynek előnye, hogy így kevésbé porosodnak, azonban ha rejtve maradnak, hangulatuk is elveszik.

A mutatós könyvespolc titka

7. Hiába van szép könyvespolcod, hiába állnak rajta katonás rendben a könyvek, ha az összkép zsúfoltnak hat. Hogy ezt elkerüld, rendezd a könyveket szellősebben, és dobd fel a polcot néhány dekorációs elemmel, melyeket akár könyvtámaszként is használhatsz.

Alternatív könyvtámasz
Alternatív könyvtámasz

8. Igazán különleges hangulatot varázsol könyvespolcod, ha van belső világítása. Ilyen bútorok készen is kaphatók, de akár utólag is lehetőség van beszereltetni a hangulatfokozó égőket.

9. Központi kérdés a könyvek elrendezése, amit többféleképpen is megoldhatsz. A rendmániások általában az ábécé szerinti besorolásra esküsznek, ennek azonban több szépséghibája is van. A könyvek különböző méretűek, így megtörténhet, hogy a legkisebb a legnagyobb mellé kerül, ami nem túl dekoratív. Pont ezért sokan egyszerűen „tornasorba állítják” könyveiket, mondván, hogy úgy mutatnak. Azonban így az azonos témájú könyvek igencsak messze eshetnek egymástól, nehezítve az átláthatóságot. Talán a legjobb, ha a középutat választod, és az egy témához, szerzőhöz tartozó könyveket helyezed egymás szomszédságába. Egy polcrészen belül így is érvényesíthetjük a méret szerinti sorrendet.

Könyvespolc - Liatorp sorozat (59.900 + 73.900 Ft, IKEA)

Könyvespolc – Liatorp sorozat
(59.900 + 73.900 Ft, IKEA)

Könyvespolc - Leksvik sorozat (24.900 Ft, CD-torony 14.900 Ft, IKEA)

Könyvespolc – Leksvik-sorozat
(24 900 Ft, CD-torony – 14 900 Ft, IKEA)



Vigyázz a könyveidre, hogy sokáig tartsanak!

10. A nyitott polcon sorakozó olvasnivalók igencsak porosodnak, ezért tisztításukra külön gondot kell fordítani. A heti megszokott takarításnál elegendő, ha portörlővel letisztítod a felületüket, ami azért különösen fontos, mert máskülönben a por alattomosan beeszi magát a lapok közé. Az évszakos nagytakarításnál pedig szedegesd le őket a polcról, és enyhén nedves ruhával egyenként töröld át a borítójukat. Különösen vigyázz az értékes, bőrkötésű könyvekre, melyeket a megfelelő ápolószerrel időnként le kell kezelni.

Időtlen szépségű könyvszekrény - (119.990 Ft , Schafer Butik)

Időtlen szépségű könyvszekrény
(119 990 Ft , Schäfer Butik)
Basic Line sorozat (343.440 Ft-tól, Nosztalgia-Home)

Basic Line-sorozat
(343 440 Ft-tól, Nosztalgia Home)

Nem árt némi precizitás

11. Örök szabály: minél több könyved van, annál nehezebben igazodsz el közöttük. Ezért egy bizonyos mennyiség felett már komolyabb praktikákhoz kell folyamodni. Gyűjteményed tulajdonképpen egy apró, külön bejáratú könyvtár, kezeld is úgy! Vezess katalógust az átláthatóság kedvéért! Persze nem kell semmi ördöngösségre gondolni, egy sima füzetben vezetett lista is megteszi. Ha kedved van, adj számot a könyveidnek (például írd rá az utolsó lapra), de nem muszáj. A lényeg, hogy írd föl a szerző nevét, a címet, a kiadó nevét, a kiadás évét, és hogy milyen típusú, témájú a könyv. Lejegyezheted esetleg a saját véleményedet, olvasmányélményedet is néhány mondatban. Különösen jó, ha katalógusodat számítógépre viszed fel, így egy kattintással megtalálod a keresett könyvet. A katalógus azért különösen is jó, mert segítségével nem feledkezel meg a könyveidről. Ha kölcsönadod őket ismerőseidnek, jegyezd fel, és azt is, ha már visszaadták. Így kisebb az esély, hogy elkeverednek.


Hangulatos könyvsarok

12. Alakíts ki otthonodban egy hangulatos olvasósarkot, ahová bármikor visszavonulhatsz, ha egy kis nyugalomra vágysz. Kevesen tehetik meg, hogy egy külön helyiséget tartsanak fenn olvasgatás céljából, de ez nem gond, hisz a nappaliból, hálószobából lopott néhány négyzetméter is tökéletesen megteszi. A könyvsarok kellékei: egy kényelmes, nagy fotel vagy esetleg heverő, kanapé, ha hajlamos vagy olvasás közben elszundítani. Az igazi olvasófotelhez egy puff is kijár, amin a napközben megfáradt lábainkat pihentethetjük. Aztán kell továbbá egy tárolóalkalmatosság, mely lehet éjjeliszekrény, dohányzóasztal, vagy bármi más, amin elfér egy-két könyv, egy újság és egy csésze tea. Feltétlenül szükséges még a megfelelő világítás. A legjobb megoldás egy jó minőségű, állítható olvasólámpa, melynek szabályozható a fényereje.

Olvasósarok - Ektorp fekvőfotel (69.900 Ft, IKEA)

Olvasósarok – Ektorp fekvőfotel (69 900 Ft, IKEA)
Karlstad lábtartó (27.900 Ft, IKEA)

Karlstad lábtartó (27 900 Ft, IKEA)

Ha már nem férsz el tőlük

13. Soha ne dobd ki a könyveidet, még akkor sem, ha feleslegesek számodra. Lehet, hogy neked személy szerint sohasem lesz rájuk szükséged, de talán valakinek a családból igen. Ne felejtsd el, egy könyvnek nem jár le a szavatossága, sőt általában minél régebbi, annál értékesebb. Ezért inkább dobozold be őket, és rejtsd el a padlás vagy a pince egy eldugott sarkába, ahol nem sok vizet zavarnak, de szükség esetén előkereshetők. A másik lehetőség, hogy ajándékozd el őket valakinek, akiről tudod, hogy megbecsüli, és jó hasznát veszi, vagy pedig ajánld fel a helyi könyvtárnak!


A könyv mint ajándék

13+1 tipp: Kétségkívül a könyv az egyik legszebb ajándék, persze ha jól választunk. Mert könyvet adni önmagában nem nagy kunszt, de olyan könyvet adni, mely tükrözi a megajándékozott érdeklődését, személyiségét, már annál inkább.

IKEA »
Nosztalgia Home »
Schäfer Butik »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top