Otthon

Fessünk tojást – növényi festékekkel!

Hajdanán csak növényekből nyert festékekkel színezték a tojásokat. Többségük gyógynövény volt, így bátran meg lehetett enni az ilyen levekben ázott vagy főtt tojást. Egy kis ízelítőt adunk azokból a növényekből, amelyekhez manapság is egyszerűen hozzájuthatunk.

Kék

A vörös káposzta bárhol beszerezhető, kékes levet főzhetünk belőle. Különböző árnyalatú kéket ad még a kék csillagvirág feje, a bodza vagy a fagyal termése is.

[másolat] - Fessünk tojást - növényi festékekkel!Barna

A legszebb barna színhez lila és vörös­hagyma leveleiből főzött festőlé szükséges. Barna és vörösesbarna árnyalatokat készíthetünk még vadgesztenye burkából, csipkebogyóból és diólevélből is.

Piros

Ezt a leggyakoribb hímestojás-színt sajnos csak olyan növényekből nyerhetjük, amelyek nálunk nem élnek, mint például a Dél-Amerikában őshonos berzseny. Azonban sötétebb árnyalatú vöröset ad a drogériákban kapható festőmályva, valamint a pirosítógyökér vagy a kökény bogyója.

Zöld

A nyírfa friss leveleiből és rügyeiből készült lé a tavaszi fű színét idézi, de hasonló árnyalatot érhetünk el a fekete bodza zöld bogyóival is.

Sárga

A közönséges orbáncfű virága élénk­sárga színt eredményez (hasonlóan a zöld dió héjából, hagymahéjból vagy a körömvirágból készült főzethez), míg a cserszömörce kérgével és levelével narancsosabb árnyalatokat kaphatunk.

A természetes festőlevekhez általában szükséges valamilyen (savas vagy lúgos) adalék anyag, amely rögzíti a színanyagokat a tojáson, vagy éppen megváltoztatja eredeti árnyalatukat. Ez a növénytől függően lehet timsó, konyhasó, ecet, fahamu, citromlé.

Húsvét.lap.hu »
Tojás.lap.hu »
Kreatív.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top