Otthon

13 praktikus szempont mosókonyhákhoz

Úri huncutság vagy a mosogatógép és az eldobható pelenka után a harmadik legjobb találmány a mosókonyha? Érvek pró és kontra, illetve tippek mosókonyha kialakításához.
Kattints a képre a nagyobb méretért!
Kattints a képre a nagyobb méretért!

Egy kis mosókonyha-történelem

A mosókonyha régi kifejezésünk. A mosógép feltalálása és elterjedése előtt kastélyok és bérházak alagsorában nélkülözhetetlen helyiség volt, hiszen a mosás teret, időt és sok munkát igényelt. Kezdődött a szappanfőzéssel és vízforralással, majd folytatódott a ruhák áztatásával, dögönyözésével, keményítésével, és mielőtt a tiszta ruha a szekrénybe került, ott volt a hasonló munkaigényű vasalás. A mosókonyha azonban nem csak főúri kiváltság volt, parasztházakban gyakran a „kiskonyha” szolgált a háztartási feladatok ellátására.

A kis alapterületű panellakások és a modernizáció kiszorítani látszott a lakásokból a mosókonyhát, az elmúlt pár évben azonban, főként az angolszász hagyományok hatásaként, megint egyre divatosabb. Akárcsak a gardrób. A mosókonyha és a gardrób „újraéledésének” igen egyszerű a magyarázata: a rend utáni vágy. A karrier és a gyereknevelés mellett a háziasszonyi teendőket is el kell látnunk, sőt a rendért is a szebbik nem a felelős. Napjaink mosókonyhája többfunkciós helyiséggé vált, ezért a tervrajzokon egyre többször háztartási helyiségként szerepel.

Szűkös négyzetméterek

A mosókonyha ellenzőinek legfőbb érve, hogy minek szakítsunk ki a ház hasznos és drága négyzetmétereiből egy szeletet, amikor a mosógép elfér a fürdőszobában vagy a konyhában, a szárító a hálószobában, vasalni meg lehet a nappaliban is. Praktikus gondolkodású gyakorló nő azonnal sorolja, milyen hatással van ez a fajta lakberendezés a mindennapokra: rendetlenség a fürdőszobában, a konyhában, a nappaliban és a lakás minden négyzetmilliméterén. A ruhaszárító a hálószoba állandósult részévé válik, szükséges részévé, és a megálmodott tökéletes és nyugodt hálószoba továbbra is csak a magazinok oldalain létezik. Akárcsak a fürdőszoba, amit a valóságban elborít a szennyes, és a konyha, ahol soha semmi sem fér el. A mosókonyha lehetőséget ad a konyha, a fürdőszoba és a nappali tehermentesítésére. A házimunka nem forgatja fel az egész lakást, sőt az sem jelent gondot, ha a vasalást félbe kell hagyni, és csak másnap tudjuk folytatni. Egyszerűen rácsukjuk az ajtót.

13 praktikus szempont a mosókonyha kialakításához

 

A házimunka luxusa

Éppen a szűkös négyzetméterek miatt a mosókonyha gyakran a pincében vagy egy ablaktalan „lyukban” kap helyet. A célszerűség valóban azt diktálja, hogy a lakás vagy a ház kevésbé frekventált helyén alakítsuk ki ezt a helyiséget, de még a tervezési fázis előtt okos dolog átgondolni, mire is szeretnénk majd használni. Leggyakrabban a mosás, szárítás, vasalás, varrás, a szennyes ruha gyűjtésének és a tisztítószerek, -eszközök tárolásának a helyszíne lesz. A praktikum úgy diktálja, hogy itt kapjon helyet a bojler, a víztisztító is, de ezenkívül használható még barkácsolásra, szerszámok tárolására, kreatív és hobbitevékenységekre is. Minél több tevékenység helyszíne lesz ez a lakásrész (házrész), annál inkább elgondolkodtató, hogy ne csak egy lyuk legyen, hanem egy kellemes, világos hely, ahol szívesen töltjük az időnket. A háztartási helyiség kialakításánál legcélravezetőbb az egyszerűséget a praktikummal ötvözni.

13 praktikus szempont a mosókonyha kialakításához

1. Vízálló és csúszásmentes burkolattal érdemes ellátni.

2. A mosógép „kiállás” mellett egy folyó víz is szükséges a helyiségben, hogy az áztatás vagy egy egyszerű kézmosás ne jelentsen gondot.

3.
A háztartási gépekhez (mosógép, vasaló, varrógép) áram szükséges, ezért megfelelő helyre megfelelő számú fali dugalj szükséges.

13 praktikus szempont a mosókonyha kialakításához


4.
Ha ruhák szárítására is használjuk, akkor a szárító kényelmes felállításához elegendő hely szükséges, illetve ha nagy családot tervezünk, legyen helye a szárítógépnek is.

5.
Legyen megoldva a helyiség szellőzése, megfelelő hőmérséklete.

6.
A fűtésen kívül a másik fontos szempont a világítás. A természetes fény szinte nélkülözhetetlen, tehát legyen ablaka. Így a szellőztetés is egyszerűen megoldható. Célzott lámpákkal is javíthatunk a fényviszonyokon. Például a munkaasztalnak legyen egy vagy kettő asztali lámpája.

7.
A helyiség méretét úgy tervezzük, hogy számoljuk a legrosszabb helyzettel, amikor felállítottuk a szárítót, használatban van a vasalódeszka és a munkaasztal is. Nekünk is kényelmesen el kell férnünk.

Kattints a képre a nagyobb méretért!
Kattints a képre a nagyobb méretért!

8. Tároláshoz polcokra, kosarakra és szekrényekre egyaránt szükség van. A veszélyes vegyszereket, tisztítószereket és éles, szúrós eszközöket a gyerekektől elzártan tartsuk.

9.
A ruhák szétválogatásához, barkácsoláshoz legyen elegendő munkafelület.

10.
Ugyancsak gyermekes családoknál fontos szempont, hogy a mosókonyha ajtaja zárható legyen.

11.
A háztartási helyiségben célszerű tárolni a seprűt, porszívót, létrát is, a tárolók, szekrények kialakításánál gondoljunk erre is. Nem érdemes túlbonyolítani. Ha túl bonyolult hozzáférni egy-egy háztartási géphez, biztos, hogy kevesebbet fogjuk használni.

12.
Számoljunk azzal, hogy sok időt fogunk itt eltölteni. (Nagyjából a fél életünket.) Olyan színeket használjunk a mosókonyha berendezésénél, amelyeket szeretünk, jókedvünket garantálják. Lehet ez egy abszolút női birodalom.

13.
„A luxus luxusa, de ennyi jár” jelszóval tervezzünk meg a tévé és/vagy rádió helyét, attól függően, mivel szeretnénk elütni az időt vasalás közben.

Illusztráció: IKEA

Tipp: még több inspiráció, még több hasznos ötlet a mosókonyhákhoz itt! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top